Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό… στην Ταϊβάν

Bloomberg: Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό… στην Ταϊβάν

Πραγματοποίησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στα ταϊβανέζικα χωρικά ύδατα για δεύτερη φορά με Πρόεδρο τον Λάι  

Μήνυμα ή μηνύματα στέλνει η Κίνα στην Ταϊβάν με τη διεξαγωγή μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων (14/10) γύρω από το δημοκρατικό αρχιπέλαγος των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το έκανε για δεύτερη φορά από τότε που έγινε Πρόεδρος ο Λάι Τσινγκ-Τι (Μάιος 2024), δείχνοντας ξανά ότι δεν τον εμπιστεύεται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της οκταετούς διακυβέρνησης του προκατόχου του, Τσάι Ινγκ-γουέν, πραγματοποίησε το ίδιο αριθμό ασκήσεων (2).

Το Πεκίνο έστειλε αριθμό ρεκόρ πολεμικών αεροσκαφών σε μια διαχωριστική γραμμή στο στενό που χωρίζει την Ταϊβάν από την ηπειρωτική χώρα που οι ΗΠΑ τράβηξαν τη δεκαετία του 1950 για να διατηρήσουν την ειρήνη.

Έπλευσε ένα αεροπλανοφόρο από τις ακτές του κύριου νησιού και (για πρώτη φορά), έστειλε πλοία από το Λιμενικό Σώμα για περιπολία εκεί.

Η Ταϊβάν ανέφερε επίσης αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Η Κίνα πιθανότατα επρόκειτο πάντα να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν κάποια στιγμή φέτος, αλλά επέλεξε να τις χρονομετρήσει αμέσως μετά την ομιλία του Λάι στην οποία είπε ότι θα αντέξει τις προκλήσεις από τον τεράστιο γείτονα της Ταϊπέι.

Το Πεκίνο θύμωσε που ο Λάι χρησιμοποίησε αυτή τη διεύθυνση για να πει ότι θα εργαστεί για να «αντισταθεί στην προσάρτηση ή την καταπάτηση της κυριαρχίας μας».

Είπε επίσης ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν «υποταγμένη η μια στην άλλη».

Αυτού του είδους τα σχόλια είναι καταστροφικά για την Κίνα η οποία λέει ότι δεν βλέπει κανένα περιθώριο συμβιβασμού σχετικά με την αξίωσή της επί της Ταϊβάν, όπου ζουν μερικοί από τους μεγαλύτερους και πιο προηγμένους κατασκευαστές τσιπ στον κόσμο.

Το θέμα είναι ένα σημαντικό σημείο διαμάχης με την Ουάσιγκτον η οποία έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει τους Ταϊβανέζους στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά, παρά το γεγονός ότι τερμάτισε τη συνθήκη αμοιβαίας άμυνας όταν αναγνώρισε το Πεκίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Πιο δραματικά παραδείγματα του θυμού του Πεκίνου με τον Λάι μπορεί να έρθουν σύντομα.

Όπως είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας: «Όσοι στην Ταϊβάν πιέζουν για ανεξαρτησία πρέπει να «καταλάβουν ότι ένα κοφτερό σπαθί κρέμεται ψηλά πάνω από τα κεφάλια τους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης