Ενέργεια

Η Γαλλία επανεξετάζει νομοσχέδιο για αύξηση εξουσιών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Η Γαλλία επανεξετάζει νομοσχέδιο για αύξηση εξουσιών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Η τροπολογία θα δώσει στη CRE το δικαίωμα να αναγκάσει την κρατική ενεργειακή εταιρεία να προσθέσει όγκους ενέργειας σε ορίζοντα 5ετίας (Montel)

Η Άνω Βουλή της Γαλλίας θα εξετάσει το διήμερο 15-16/10 μια τροπολογία σε προσχέδιο νόμου που θα δίνει στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας (CRE) επιπλέον εξουσίες για παρέμβαση στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τροποποίηση προήλθε από αίτημα της CRE λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τη δεσπόζουσα θέση της κρατικής EDF στη γαλλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία κατέχει το 74% της συνολικής δυναμικότητας.

Οι αντίπαλοι της EDF παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι η εταιρεία κοινής ωφέλειας δεν διαθέτει αρκετό όγκο ρεύματος στην αγορά για να τους επιτρέψει να ανταγωνιστούν τα νέα 5ετή συμβόλαια προμήθειας της εταιρείας.

Αναγκάζονται να αγοράζουν ενέργεια στη χονδρική αγορά για να προμηθεύουν τους πελάτες τους.

Η τροπολογία θα δώσει στη ρυθμιστική αρχή την εξουσία να αναγκάσει την EDF να προσθέσει όγκους ενέργειας σε ορίζοντα 5 ετών.

«Πιθανώς θα ήταν καλό να μπορούμε να παρακολουθούμε τη ρευστότητα της αγοράς με διαφορετικούς όρους, για παράδειγμα 2028, 2029, και να μπορούμε να παρέμβουμε εάν υπήρχαν πράγματα που χρειάζονταν παρέμβαση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Dominique Jamme (Διευθύνων Σύμβουλος της CRE), στο συνέδριο Gazelec στο Παρίσι.

 

Δράσεις της EDF

Η κρατική EDF ξεκίνησε τις πενταετείς συμβάσεις πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών. Μέχρι στιγμής, έχει υπογράψει περισσότερες από 2.700 συμβάσεις, για όγκο 15 TWh το 2028 και 8 TWh το 2029.

Η EDF ξεκίνησε επίσης δημοπρασίες που προσφέρουν όγκους ισχύος για παράδοση το 2028 και το 2029.

Ωστόσο, οι όροι των δημοπρασιών είναι πολύ περιοριστικοί, σύμφωνα με τον Gery Lecerf (επικεφαλής της Afieg που είναι ένωσης εναλλακτικών προμηθευτών.

«Μου φαίνεται προφανές ότι υπάρχει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στο βαθμό που οι εναλλακτικοί προμηθευτές δεν μπορούν να αναπαράγουν προσφορές για το 2029 με την ίδια ευκολία όπως η EDF.

Δεν αντιπροσωπεύει τεράστιους όγκους. Αλλά αν αναπτυσσόταν, η δεσπόζουσα θέση θα γινόταν πιο κραυγαλέα», είπε στο Montel ο Frank Roubanovitch, επικεφαλής του CLEEE, ενός λόμπι μεγάλων καταναλωτών ενέργειας.

Περίπου το 20% των γαλλικών εταιρειών θα μπορούσαν τελικά να απαιτήσουν αυτού του είδους τις συμβάσεις, είπε. Ωστόσο, προς το παρόν, ορισμένοι ήταν επιφυλακτικοί επειδή δεν υπήρχαν άλλες πενταετείς προσφορές που να συγκρίνονται με αυτές της EDF, πρόσθεσε ο επικεφαλής του λόμπι.

Η EDF δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει όταν επικοινώνησε με το Montel.

Τον Ιούλιο, ο Marc Benayoun (επικεφαλής εμπορικής στρατηγικής της εταιρείας), δήλωσε ότι δεν υπήρχε ρευστότητα στη χονδρική αγορά πέντε χρόνια αργότερα, επειδή δεν υπήρχε ζήτηση.

 «Όταν οι πελάτες εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για πενταετή συμβόλαια και οι εναλλακτικοί προμηθευτές αρχίσουν να τα αναζητούν, θα τα βρουν, γιατί έτσι λειτουργεί μια αγορά», είπε.


Το προσχέδιο νόμου καθορίζει φιλόδοξους ενεργειακούς στόχους για το 2050

Η Άνω Βουλή αναμένεται να υιοθετήσει την τροπολογία όπως αυτή παρουσιάζεται σε προσχέδιο νόμου που εκπονήθηκε από το δεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο κατέχει την πλειοψηφία.

Το προσχέδιο νόμου καθορίζει φιλόδοξους στόχους πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2050, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής 14 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι τότε και της αύξησης της ηλιακής ισχύος στα 50 GW.

Ωστόσο, υπάρχει μικρή πιθανότητα το τελικό κείμενο να μοιάζει με το προσχέδιο με πολλές αλλαγές να αναμένονται λόγω της αντίθεσης στην Κάτω Βουλή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης