ThyssenKrupp: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της ευρωπαϊκής αγοράς χάλυβα (Metal Miner)

ThyssenKrupp: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της ευρωπαϊκής αγοράς χάλυβα (Metal Miner)
Η μεγάλη πτώση της γερμανικής χαλυβουργίας συνδέεται με την εξάρτηση από τους ρωσικούς πόρους
Ο ηγέτης της γερμανικής χαλυβουργίας, ThyssenKrupp Steel (ΤΚS), προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι σε εγχώρια μονάδα της θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντικές περικοπές στις θέσεις εργασίας λόγω της συρρίκνωσης της ευρωπαϊκής αγοράς χάλυβα.

Σύμφωνα με το Metal Miner, στις 28 Σεπτεμβρίου, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Dennis Grimm, εκπρόσωπος του εκτελεστικού συμβουλίου της TKS, δήλωσε: «Η κατάσταση της αγοράς χάλυβα επιδεινώθηκε και πάλι τους τελευταίους μήνες και δυστυχώς δεν διαφαίνεται ανάκαμψη».

Ο Grimm σημείωσε ότι η γερμανική εταιρεία αναπτύσσει τώρα ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο.

Αν και αρνήθηκε να πει πόσες απολύσεις σχεδιάζονται, ο Grimm σημείωσε ότι θα είναι «λιγότερες από όσο νομίζει ο κόσμος».

Να αναφερθεί ότι συνολικά στην Ευρώπη, η TKS απασχολεί περίπου 27.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεγάλη πτώση της γερμανικής χαλυβουργίας συνδέεται με την εξάρτηση από τους ρωσικούς πόρους.

Ο ρόλος της θερμής έλασης μειώθηκε σταθερά στην Ευρώπη καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και των υψηλότερων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία άσκησαν σημαντική πίεση στη ζήτηση.

Οι τιμές του χάλυβα τον Σεπτέμβριο

Οι τιμές του χάλυβα επίπεδης έλασης ανέρχονταν περίπου στα 520-525 ευρώ  ανά μετρικό τόνο με παράδοση στα τέλη Σεπτεμβρίου, από περίπου 720 ευρώ ανά μετρικό τόνο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Αυτά τα νέα δεν αποτέλεσαν έκπληξη για έναν ειδικό του κλάδου. «Ήταν προφανές», δήλωσε στο Metal Miner.

Ο ίδιος αναλυτής επισήμανε τη μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από τους φθηνότερους ρωσικούς φυσικούς πόρους, οι οποίοι έχουν τεθεί υπό το καθεστώς των κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ εντείνεται και ο ανταγωνισμός από την Κίνα.

Η κύρια μονάδα παραγωγής της TKS στο Ντούισμπουργκ, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας, μπορεί να παράγει ετησίως περίπου 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους χυτοσίδηρο από τους τέσσερις υψικαμίνους της και έως 13 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ακατέργαστου χάλυβα μέσω δύο βασικών κλιβάνων οξυγόνου.

Άλλα προϊόντα του εργοστασίου περιλαμβάνουν ηλεκτρικούς χάλυβες μη κοκκοειδούς και κοκκοειδούς προσανατολισμού, καθώς και προϊόντα με επικάλυψη, όπως γαλβανισμένο εν φύλλο, λευκοσίδηρο και προβαμμένο φύλλο.

Στο «μάτι» των Τσέχων

Η TKS αντιμετωπίζει επίσης ερωτήματα σχετικά με το ποσό που θα λάβει από τον μητρικό όμιλο ThyssenKrupp για να γίνει αυτόνομη εταιρεία.

Αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι η τελευταία έχει βάλει στο μάτι την εκποίηση του βραχίονα χάλυβα τουλάχιστον από το 2015.

Η τσεχική ενεργειακή εταιρεία EP Corporate Group (EPCG) ολοκλήρωσε πρόσφατα την εξαγορά μεριδίου 20% του ηγέτη της χαλυβουργίας, αφού ανακοίνωσε τα σχέδιά της τον Μάιο.

Τώρα μάλιστα, βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση του υπόλοιπου 30%.

Η EPCG είναι μέρος της EP Holding με έδρα την Πράγα, ενός ενεργειακού ομίλου με περιουσιακά στοιχεία σε όλη την Ευρώπη, ο οποίος ασχολείται επίσης με προϊόντα πράσινου άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης