Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Εκτίναξη 4% στην τιμή του αλουμινίου και 6% της αλουμίνας λόγω μπλόκου στον εφοδιασμό από Γουινέα (Reuters)

Εκτίναξη 4% στην τιμή του αλουμινίου και 6% της αλουμίνας λόγω μπλόκου στον εφοδιασμό από Γουινέα (Reuters)
Στις 2.656 δολ/τόνο διαμορφώνεται η τιμή του αλουμινίου στο LME, ενώ οι διαταραχές από τον ανεφοδιασμό της Γουινέας προκαλούν αβεβαιότητα ενόψει και του stimulus των Κινέζων
Άνοδο καταγράφουν σήμερα (11/10) στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) οι τιμές του αλουμινίου, εξαιτίας των ανησυχιών ότι οι διαταραχές στον εφοδιασμό της αλουμίνας από την Γουινέα, που αποτελεί τον κύριο εξαγωγέα του βιομηχανικού μετάλλου, θα ενταθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί πως η αλουμίνα επηρεάζει άμεσα την αγορά αλουμινίου, καθώς είναι το κύριο συστατικό για την παραγωγή του δεύτερου.

Η Emirates Global Aluminium δήλωσε σήμερα ότι οι εξαγωγές της αλουμίνας από τη θυγατρική της Guinea Alumina Corporation ανεστάλησαν από τα τελωνεία, με την εταιρεία να αναζητά τους λόγους.

Η τιμή του αλουμινίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME) αυξήθηκε κατά 4,36% στα 2.655 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με το Investing.com, στις 15:00.

Παράλληλα, τα futures των τιμών της αλουμίνας έχουν ανέβει περισσότερο από 6% στο Shanghai Futures Exchange, έχοντας φτάσει τα 4.630 γουάν/μετρικό τόνο, πριν ισορροπήσουν στα 4.533 γουάν.

Οι τιμές της αλουμίνας στο Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης (SHFE) κατέγραψαν άλμα σε επίπεδο ρεκόρ.

«Με την Κίνα να είναι το μεγαλύτερο σημείο παράδοσης βωξίτη στον κόσμο, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε αυτή την τελευταία διαταραχή να προκαλεί εκτίναξη των τιμών στο SHFE για την αλουμίνα», δήλωσε η αναλύτρια της StoneX, Natalie Scott-Gray.

Ο εφοδιασμός αλουμίνας έχει αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις μέχρι τώρα φέτος, με διαταραχές στην Κίνα και την Αυστραλία, ενώ η Γουινέα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βωξίτη στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 70% των παγκόσμιων θαλάσσιων εξαγωγών, πρόσθεσε η Gray.

Αυξημένες οι εξαγωγές βωξίτη από τη Γουινέα

Οι εξαγωγές βωξίτη από τη Γουινέα έχουν αυξηθεί κατά 23% μέχρι στιγμής φέτος, κυρίως λόγω των υψηλότερων προμηθειών από την Guinea Alumina Corporation, σύμφωνα με την StoneX. Η εταιρεία εξήγαγε πέρυσι 14 εκατομμύρια τόνους βωξίτη.

Οι ανακοινώσεις της Κίνας για την τόνωση της οικονομίας την περασμένη Τρίτη δεν ήταν στα πλαίσια των προσδοκιών της αγοράς και δεν περιείχαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί επίσης, ότι το νικέλιο σημείωσε άνοδο 1,6% στα 17.820 δολάρια, ο ψευδάργυρος αυξήθηκε 1,0% στα 3.118,50 δολάρια, ο μόλυβδος αυξήθηκε 1,0% στα 2.086,50 δολάρια και ο κασσίτερος αναρριχήθηκε 1,1% στα 33.085 δολάρια.

Πολλά τώρα θα εξαρτηθούν από το πακέτο ενίσχυσης της Κίνας για το οποίο αναμένονται περαιτέρω διευκρινήσεις από την πλευρά του Πεκίνου.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης