Διεθνή

Steadfast Noon: Και τα πυρηνικά στο πρόγραμμα της νέας άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Steadfast Noon: Και τα πυρηνικά στο πρόγραμμα της νέας άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
Το ΝΑΤΟ τονίζει ότι η εν λόγω άσκηση δεν συνιστά αντίδραση της Συμμαχίας στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά
Τις ετήσιες ασκήσεις του -αλλά αναβαθμισμένες αυτή τη φορά- ξεκίνησε το ΝΑΤΟ τη Δευτέρα (14/10), που περιλαμβάνουν την εικονική υπεράσπιση των εδαφών της Συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης, με τη συμμετοχή άνω των 60 αεροσκαφών από 13 κράτη-μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρχηγείου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες περίπου 2.000 στρατιωτικοί από οκτώ βάσεις Πολεμικής Αεροπορίας – στο Βέλγιο και την Ολλανδία - θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Steadfast Noon» τις επόμενες δύο εβδομάδες στον εναέριο χώρο πάνω από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία και τη Βόρεια Θάλασσα.

Οι ελιγμοί στον αέρα θα περιλαμβάνουν εκπαίδευση με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που σταθμεύουν στην Ευρώπη, βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας, αλλά και αεροσκάφη επιτήρησης και εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων.

Μήνυμα στη Μόσχα

Το ΝΑΤΟ τονίζει ότι η εν λόγω άσκηση δεν συνιστά αντίδραση της Συμμαχίας στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά.

Στέλνει, ωστόσο, ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αμυνθεί με πυρηνικά όπλα στην έσχατη ανάγκη.

«Η πυρηνική αποτροπή είναι το θεμέλιο της ασφάλειας της Συμμαχίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε κατά την έναρξη της άσκησης. «Σε έναν ασταθή κόσμο, είναι σημαντικό να δοκιμάσουμε και να ενισχύσουμε την άμυνά μας, ώστε οι αντίπαλοι να γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή (…) H “Steadfast Noon” στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε κάθε αντίπαλο: το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους», πρόσθεσε.

Ασκήσεις χωρίς βόμβες

Το ΝΑΤΟ δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το σενάριο της άσκησης. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα δοκιμαστεί η μεταφορά αμερικανικών πυρηνικών όπλων από υπόγειους χώρους αποθήκευσης σε αεροσκάφη και η προσαρμογή τους σε αυτά, αλλά στη διάρκεια των πτήσεων τα αεροσκάφη θα πετούν χωρίς τις βόμβες.

Η λεγόμενη συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι τα σταθμευμένα στην Ευρώπη αμερικανικά πυρηνικά όπλα μπορούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης να εκτοξεύονται και από τα αεροσκάφη άλλων κρατών μελών της Συμμαχίας.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα λέγεται ότι αποθηκεύονται στη βόρεια Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Τουρκία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης