Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ μειώνει ξανά την πρόβλεψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024 καιτο 2025

Ο ΟΠΕΚ μειώνει ξανά την πρόβλεψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024 καιτο 2025

Εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,93 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2024, χαμηλότερα από τα 2,03 εκατ. bpd που ανέμενε τον περασμένο μήνα

 

Ο ΟΠΕΚ μείωσε τη Δευτέρα τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, αντανακλώντας τα στοιχεία που έλαβε μέχρι στιγμής φέτος. Παράλληλα μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη πτωτική αναθεώρηση του ομίλου σύμφωνα με το Reuters.
Η πιο αδύναμη προοπτική υπογραμμίζει το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους όπως η Ρωσία, που σχεδιάζει να αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή τον Δεκέμβριο, αφού προηγουμένως καθυστέρησε την αύξηση λόγω της πτώσης των τιμών.

Τη Δευτέρα, ο ΟΠΕΚ σε μηνιαία έκθεση ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2024, χαμηλότερα από τα 2,03 εκατομμυρίων bpd που ανέμενε τον περασμένο μήνα. Μέχρι τον Αύγουστο, ο ΟΠΕΚ είχε διατηρήσει την πρόβλεψη αμετάβλητη από τον Ιούλιο του 2023.

Η Κίνα αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης του 2024. Ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας στις 580.000 bpd από 650.000 bpd. Ενώ τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης θα στηρίξουν τη ζήτηση για το τέταρτο τρίμηνο, η χρήση πετρελαίου αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από οικονομικές προκλήσεις και κινείται προς καθαρότερα καύσιμα, ανέφερε ο ΟΠΕΚ.
«Η κατανάλωση ντίζελ συνέχισε να μειώνεται λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως της επιβράδυνσης στις κατασκευές κτιρίων και κατοικιών και την αντικατάσταση του πετρελαίου ντίζελ με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στα βαρέα φορτηγά», δήλωσε ο ΟΠΕΚ αναφερόμενος στον Αύγουστο.

Το πετρέλαιο κατέγραψε νωρίτερα πτώση περίπου 2% μετά την έκδοση της έκθεσης, με το Brent να διαπραγματεύεται κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι.
Υπάρχει μεγάλος διαχωρισμός μεταξύ των αναλυτών σχετικά με την ισχύ της αύξησης της ζήτησης το 2024, εν μέρει λόγω των διαφορών σχετικά με την Κίνα και του ρυθμού της στροφής του κόσμου σε καθαρότερα καύσιμα. Ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των εκτιμήσεων του κλάδου και έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να ανταποκριθεί στην πολύ χαμηλότερη άποψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η φετινή αύξηση της ζήτησης εξακολουθούσε να είναι πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο των 1,4 εκατομμυρίων bpd που παρατηρήθηκε πριν από την πανδημία COVID-19, η οποία προκάλεσε βουτιά στη χρήση πετρελαίου.
Για το επόμενο έτος, ο ΟΠΕΚ μείωσε την εκτίμηση για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2025 σε 1,64 εκατομμύρια bpd από 1,74 εκατομμύρια bpd.

Μείωση παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ+ έχει εφαρμόσει μια σειρά περικοπών παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2025.
Ο όμιλος επρόκειτο να αρχίσει να χαλαρώνει το πιο πρόσφατο επίπεδο περικοπών κατά 2,2 εκατομμύρια bpd από τον Οκτώβριο, αλλά αποφάσισε να καθυστερήσει το σχέδιο για δύο μήνες μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ έδειξε ότι η παραγωγή μειώθηκε τον Σεπτέμβριο λόγω της αναταραχής στη Λιβύη και της περικοπής από το Ιράκ. Ο OPEC+ άντλησε 40,1 εκατομμύρια bpd, μειωμένος κατά 557.000 bpd από τον Αύγουστο.
Το Ιράκ άντλησε 4,11 εκατομμύρια bpd, μειωμένα κατά 155.000 bpd, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από το όριο των 4 εκατομμυρίων bpd.
Εκτός από το Ιράκ, ο ΟΠΕΚ έχει κατονομάσει τη Ρωσία και το Καζακστάν μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+ που ξεπέρασαν τις ποσοστώσεις.
Η Ρωσία μείωσε την παραγωγή τον Σεπτέμβριο κατά 28.000 bpd σε περίπου 9 εκατομμύρια bpd, ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία από δευτερεύουσες πηγές, όπως εταιρείες συμβούλων. Το Καζακστάν, ωστόσο, αύξησε την παραγωγή κατά 75.000 bpd σε 1,55 εκατομμύρια bpd.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ προβλέπει τη ζήτηση για αργό OPEC+, στα 43,7 εκατομμύρια bpd το τέταρτο τρίμηνο, θεωρητικά επιτρέποντάς του περιθώρια για υψηλότερη παραγωγή.
Άλλες προβλέψεις δείχνουν λιγότερο χώρο. Ο ΔΟΕ, ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, βλέπει πολύ χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης από τον ΟΠΕΚ κατά 900.000 bpd το 2024. Ο ΔΟΕ έχει προγραμματίσει να ενημερώσει τα στοιχεία του την Τρίτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης