Ενέργεια

Σε αναζήτηση εταιρείας για συμμετοχή στον Great Sea η Κύπρος - Μέχρι τέλη Νοεμβρίου το due diligence

Σε αναζήτηση εταιρείας για συμμετοχή στον Great Sea η Κύπρος - Μέχρι τέλη Νοεμβρίου το due diligence
Ενδιαφέρον για το έργο έχουν δείξει γαλλικά επενδυτικά ταμεία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το αμερικάνικο DFC και επενδυτές από το Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται  να λάβει το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου το due diligence και την αξιολόγηση της Μελέτης Κόστους Οφέλους του ΑΔΜΗΕ για το Great Sea Interconnector, από τον αμερικάνικο Οίκο στον οποίο την προηγούμενη εβδομάδα ολοκλήρωσε την ανάθεση.

Η ανάθεση αφορά νομικό και οικονομικό έλεγχο όλων των δεδομένων του έργου αλλά και αξιολόγηση των παραδοχών της Μελέτης Κόστους Οφέλους.

Για την είσοδο της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, σύμφωνα με πηγές, θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία από τον ΑΔΜΗΕ η Great Sea Interconnector Cyprus με μετοχικό κεφάλαιο 350 εκ. ευρώ, στην οποία θα εισέλθει πρώτα η Κύπρος και μετά και άλλοι επενδυτές. Πηγές αναφέρουν ότι ο στόχος είναι τον έλεγχο της εταιρείας να έχει ο ΑΔΜΗΕ και η Κυπριακή πλευρά.

Όσον αφορά τους άλλους επενδυτές, ενδιαφέρον έχουν δείξει γαλλικά επενδυτικά ταμεία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το αμερικάνικο DFC και επενδυτές από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ η κυπριακή πλευρά, αναζητά την εταιρεία με την οποία θα συμμετάσχει στο έργο. Πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η εταιρεία που θα γίνει μέτοχος να έχει γνώση και εμπειρία στα δίκτυα ώστε να μπορεί να ελέγχει το έργο.

Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε να γίνει διαχωρισμός της δραστηριότητας δικτύων της ΑΗΚ, της κρατικής εταιρείας παραγωγής, προμήθειας και δικτύων ενέργειας της Κύπρου γιατί σύμφωνα με την Οδηγία 944/2019 υπάρχει ασυμβίβαστο στο να συμμετάσχει στο έργο η ίδια η ΑΗΚ που είναι και παραγωγός ενέργειας. Ο διαχωρισμός όμως των δικτύων της ΑΗΚ σε άλλη εταιρεία αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από την εταιρεία. Ο λόγος είναι οι αντιδράσεις των συντεχνιών της εταιρείας που δεν θέλουν να δουν ένα τμήμα της εταιρείας να αποσχίζεται και να αποδυναμώνεται το ισχυρό ενεργειακό μονοπώλιο. Η εξέταση της πρότασης διαχωρισμού των δικτύων από την ΑΗΚ, συζητήθηκε ήδη από το ΔΣ της εταιρείας πριν λίγες ημέρες και αύριο θα συζητηθεί και με τη διεύθυνση της εταιρείας ενώ θα γίνουν και επαφές με τις συντεχνίες, ώστε να αποφασίσει η εταιρεία αν δέχεται την πρόταση. Η απάντησή της στο υπουργείο αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο.

Η άλλη επιλογή του υπουργείου, είναι να αναλάβει το ρόλο του μετόχου στο GSI, o Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου που είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τα υψηλής τάσης δίκτυα. Όμως και εκεί υπάρχει ασυμβίβαστο με την Οδηγία 944/2019  καθώς δεν μπορεί να έχει ιδιοκτησία σε μια εταιρεία δικτύων ο Διαχειριστής της αγοράς.

Στο μεταξύ οι έρευνες βυθού για το έργο προχωρούν και η Κύπρος πρόκειται να εκδόσει και νέα Navtex μέχρι τις 31/10 για να προχωρήσει η έρευνα βυθού νότια της Κύπρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης