Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κύπρος και Ισραήλ σχεδιάζουν την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (Sigmalive)

Κύπρος και Ισραήλ σχεδιάζουν την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (Sigmalive)
Η συμφωνία, εκτιμάται στα 1,5 δισ. δολάρια και θα έχει 10ετή διάρκεια
Κοντά στην υπογραφή συμφωνίας βρίσκονται Κύπρος και Ισραήλ με στόχο την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν.

Ο αγωγός σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, ο αγωγός θα αρχίζει από την ισραηλινή ΑΟΖ και θα καταλήγει στην Κύπρο. 
 
Σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΝΕΤ (11/10/24), οι διαπραγματεύσεις είναι σχεδόν ολοκληρωμένες και, όταν υπογραφεί η συμφωνία, η Κύπρος θα γίνει η τρίτη χώρα που θα εισάγει ισραηλινό φυσικό αέριο, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία, και η πρώτη από την Ευρώπη. Από την Κύπρο, το φυσικό αέριο θα μπορεί να μεταφερθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
 
Παρασκηνιακά, διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της εταιρείας Energean και της κυβέρνησης της Κύπρου, με την υποστήριξη των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών, του Έλι Κοέν από το Ισραήλ και του Γιώργου Παπαναστασίου από την Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν επιλέχθηκαν για το έργο καθώς βρίσκονται κοντά στην Κύπρο, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά.

Η συμφωνία εξαγωγής αναμένεται να έχει διάρκεια 10 χρόνια και προβλέπει εξαγωγή περίπου 7 BCM (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου. Αυτό θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Η εν λόγω συμφωνία, που εκτιμάται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει σημαντική πολιτική σημασία. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειάς τους, και το ισραηλινό φυσικό αέριο μπορεί να εξυπηρετήσει στρατηγικούς στόχους της χώρας. Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, Έλι Κοέν, δήλωσε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα για το Ισραήλ, που στοχεύει να ενισχύσει τη θέση της χώρας στην περιοχή και να φέρει οικονομικά οφέλη.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης