Ενέργεια

Ιράν: Συνεχίζεται η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου – Τι δείχνουν τα στοιχεία (S&P Glοbal)

Ιράν: Συνεχίζεται η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου – Τι δείχνουν τα στοιχεία (S&P Glοbal)
Οι πετρελαϊκοί αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν στις 8 Οκτωβρίου ότι βλέπουν άνοδο του Brent κατά 10-20 δολάρια/βαρέλι σε περίπτωση διαταραχών της ιρανικής παραγωγής
Οι εξαγωγές αργού του Ιράν εξακολούθησαν να βρίσκονται πολύ κάτω από τα κανονικά τους επίπεδα στις 10 Οκτωβρίου, καθώς οι διεθνείς αγορές πετρελαίου προετοιμάζονται για τα ισραηλινά αντίποινα εναντίον της Τεχεράνης, τα οποία θα μπορούσαν να αφορούν τις πετρελαϊκές υποδομές της χώρας με αποτέλεσμα να διαταραχθεί ο εφοδιασμός πετρελαίου της Μέσης Ανατολής.

Οι εξαγωγές αργού από το Ιράν ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 816.000 βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα έως τις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το S&P Global Commodities at Sea.

Ένα πλοίο φορτωμένο με 2 εκατ. βαρέλια ιρανικού αργού εγκατέλειψε τα ύδατα του Περσικού Κόλπου στις 9 Οκτωβρίου, αποτελώντας μόλις το δεύτερο τάνκερ VLCC σε τέσσερις ημέρες.

Το Ιράν συνήθως στέλνει επτά έως 10 φορτία κάθε εβδομάδα, με τις εξαγωγικές ροές να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η επιβράδυνση των εξαγωγών από το Ιράν έρχεται μετά τις δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 3 Οκτωβρίου που έδειχναν δεξαμενόπλοια να εγκαταλείπουν το νησί Kharg, τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό αργού του Ιράν που διαχειρίζεται περίπου το 90% των εξαγωγών του.

Οι traders δήλωσαν ότι το Ιράν μπορεί να στόχευε στην απομάκρυνση απλώς των άδειων τάνκερ από τα αγκυροβόλιά τους στο νησί Kharg για να αποφύγει ζημιές από ένα πιθανό ισραηλινό χτύπημα.

Εντείνονται οι φόβοι για το ισραηλινό χτύπημα

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Mohsen Paknejad επισκέφθηκε το νησί Kharg στις 6 Οκτωβρίου, για να συνομιλήσει με την ναυτική διοίκηση που εδρεύει εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η επίσκεψη σηματοδότησε την πρώτη επίσκεψη υπουργού στον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό εδώ και 16 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει την κρισιμότητα της κατάστασης για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι φόβοι για μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης που πλήττει τις περιφερειακές προμήθειες πετρελαίου πυροδοτήθηκαν στις 3 Οκτωβρίου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συζητούσαν με το Ισραήλ πιθανές επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Ο στρατιωτικός επικεφαλής του Ιράν απάντησε λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα αντεπιτεθεί σκληρότερα στο Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση.


Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-11_105228.png
Κίνα και Σιγκαπούρη οι καλύτεροι πελάτες του Ιράν

Το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων του ιρανικού αργού κατευθύνεται προς τη Σιγκαπούρη και την Κίνα, όπου και θα γίνει πιο αισθητή ενδεχόμενη διαταραχή του εφοδιασμού, εάν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν δεχθούν επίθεση.

Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει «απειλήσει» τις αγορές πετρελαίου στο παρελθόν με επιθέσεις κατά δυτικών εμπορικών και με την τοποθέτηση ναρκών στο Στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου διακινήθηκαν σχεδόν 18 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού και προϊόντων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Οι αναλυτές πάντως, θεωρούν απίθανη οποιαδήποτε σημαντική διακοπή των ροών πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου brent είδαν απότομη αύξηση τις τιμές τους στις 10 Οκτωβρίου, αφού οι φόβοι για τον αντίκτυπο του τυφώνα Μίλτον στη ζήτηση των ΗΠΑ υποχώρησαν και οι αγορές επικεντρώθηκαν εκ νέου στις πιθανές επιπτώσεις ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

«Σε περίπτωση που τα αντίποινα του Ισραήλ στοχεύσουν στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν στο mid/upstream (εξαιρετικά σημαντικές για τις παγκόσμιες αγορές) και όχι στα downstream περιουσιακά του στοιχεία (πιο σημαντικά για την εγχώρια ιρανική αγορά), τότε μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να κάνουν άλμα προς τα πάνω», ανέφεραν οι αναλυτές της ιαπωνικής τράπεζας MUFG σε έκθεσή τους στις 10 Οκτωβρίου.

Η ίδια τράπεζα ανέφερε, ωστόσο, ότι η όποια άνοδος στις παγκόσμιες τιμές του αργού θα είναι πιθανότατα περιορισμένη λόγω της μεγάλης, -κατά 6 εκατ. βαρέλια- πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που οι παραγωγοί του OPEC+ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνηση, αν χρειαστεί.

«Σε περίπτωση που οι βασικοί παραγωγοί του OPEC+ έχουν αδυναμία να εξάγουν τα βαρέλια τους λόγω πιθανών διαταραχών στην κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξει πιθανότατα μια σημαντική και συντονισμένη απελευθέρωση των Στρατηγικών Αποθεμάτων Πετρελαίου (SPR) από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία για να αποτραπεί μια πολύ μεγαλύτερη διατηρήσιμη αιχμή των τιμών και να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού», ανέφερε η τράπεζα.

Οι πετρελαϊκοί αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν στις 8 Οκτωβρίου ότι βλέπουν άνοδο του Brent κατά 10-20 δολάρια/βαρέλι σε περίπτωση διαταραχών της ιρανικής παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης