Ενέργεια

EDF: Έρχεται φορολόγηση των εσόδων από τη χονδρική πώληση πυρηνικής ενέργειας (Montel)

EDF: Έρχεται φορολόγηση των εσόδων από τη χονδρική πώληση πυρηνικής ενέργειας (Montel)
Η EDF κατέγραψε πέρυσι καθαρά κέρδη ύψους 10 δισ. ευρώ χάρη κυρίως στην ανάκαμψη της πυρηνικής παραγωγής της
Η Γαλλία σχεδιάζει να φορολογήσει από το 2026 τα έσοδα της EDF από τη χονδρική πώληση πυρηνικής ενέργειας, όπως δήλωσε προσφατα το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με το Montel, το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους περιλαμβάνει διάταξη που θα αντικαταστήσει το Arenh, το ισχύον ρυθμιζόμενο τιμολόγιο για τα πυρηνικά, μετά την περσινή συμφωνία μεταξύ της EDF και της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, τα όρια των τιμών αγοράς πάνω από τα οποία το κράτος θα παίρνει το 50% ή το 90% των εσόδων θα καθοριστούν μέχρι το τέλος του έτους, με διάταγμα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η EDF κατέληξε σε συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση με στόχο την πώληση της πυρηνικής της παραγωγής σε μέση τιμή 70 ευρώ/MWh (σε τιμές 2022) για την περίοδο 2026-2040.

Η συμφωνία περιελάμβανε τη φορολόγηση των εσόδων της εταιρείας πάνω από ορισμένα επίπεδα - 78-80 ευρώ/MWh και 110 ευρώ/MWh - για την αναδιανομή τους στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέρισμα 2 δισ. στο κράτος

Οι ειδικοί του τομέα επέκριναν το υψηλό επίπεδο του πρώτου ορίου, καθώς ήταν σχεδόν διπλάσιο από το τιμολόγιο Arenh των 42 ευρώ/MWh με το οποίο η EDF αναγκάζεται να πουλήσει 100 TWh/έτος από την πυρηνική της παραγωγή σε ανταγωνιστές προμηθευτές στη Γαλλία.

Επιπλέον, η EDF θα πρέπει να καταβάλει στο γαλλικό κράτος, τον μοναδικό μέτοχό της, μέρισμα ύψους 2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προτάσεις του προϋπολογισμού.

Το κράτος δεν είχε ζητήσει μέρισμα από το 2016, στο πλαίσιο της οικονομικής διευκόλυνσης της υπερχρεωμένης εταιρείας.

Ωστόσο, η EDF κατέγραψε πέρυσι καθαρά κέρδη ύψους 10 δισ. ευρώ χάρη κυρίως στην ανάκαμψη της πυρηνικής παραγωγής της.

4,6 δισ. ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο προϋπολογισμού αυξάνει τις επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 4,6 δισ. ευρώ λόγω της ανάπτυξης νέων ικανοτήτων και «της πτώσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, η οποία αυξάνει το κόστος της δημόσιας στήριξης των έργων», δήλωσε το υπουργείο.

Η κυβέρνηση σχεδίαζε επίσης να εισπράξει επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τον υπερδιπλασιασμό ενός φόρου επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε «περίπου 50 ευρώ/MWh» για τα νοικοκυριά - οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνουν λιγότερα - το επόμενο έτος αντί για 21 ευρώ/MWh σήμερα, δήλωσε άλλο στέλεχος του υπουργείου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης