Ενέργεια

Πτώση 2% για το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. κινείται το Brent, στα 73 δολ. το αργό

Πτώση 2% για το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. κινείται το Brent, στα 73 δολ. το αργό

Μείωση της ζήτησης από Κίνα και ανησυχία για την Μέση Ανατολή

 

Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 2% τη Δευτέρα, εξαλείφοντας όλα τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς ο ΟΠΕΚ μείωσε ξανά την προοπτική για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025, και οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας μειώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα .
Τα σχέδια τόνωσης της Κίνας επίσης απέτυχαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ οι αγορές συνέχισαν να παρακολουθούν πιθανές ισραηλινές επιθέσεις στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή.

Το Brent υποχωρούσε 1,78%, στα 77,62 δολ. το βαρέλι περί τις 20:28ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate υποχωρούσε 2,10%, στα 73,98 δολάρια το βαρέλι. Το Brent κέρδισε 99 σεντς την περασμένη εβδομάδα, ενώ το WTI ανέβηκε 1,18 δολάρια.
Διαφήμιση · Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε
Ο ΟΠΕΚ μείωσε τη Δευτέρα τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και επίσης μείωσε την πρόβλεψή του για το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την τρίτη διαδοχική αναθεώρηση προς τα κάτω του ομίλου παραγωγών.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης του 2024, καθώς ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της χώρας στα 580.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από 650.000 bpd.
Οι εισαγωγές αργού της Κίνας για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους μειώθηκαν σχεδόν 3% από πέρυσι στα 10,99 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με στοιχεία.

Η μείωση της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου που προκαλείται από την αυξανόμενη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων (EV), καθώς και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πανδημία του COVID-19, έχουν επιβαρύνει την παγκόσμια κατανάλωση και τις τιμές πετρελαίου.
Οι αποπληθωριστικές πιέσεις της Κίνας επιδεινώθηκαν επίσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο.
«Η έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος και η απουσία μέτρων για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών ζητημάτων, όπως η ασθενής κατανάλωση και η εξάρτηση από επενδύσεις υποδομής, έχουν απλώς αυξήσει την ασάφεια μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά», σημείωσε ο Mukesh Sahdev της Rystad.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν αντιπυραυλικό σύστημα και στρατεύματα στο Ισραήλ

Τα αρνητικά νέα από την Κίνα αντιστάθμισαν τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την παρατεταμένη πιθανότητα ότι μια ισραηλινή απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου θα μπορούσε να διαταράξει την παραγωγή πετρελαίου.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα στείλουν στρατεύματα στο Ισραήλ μαζί με ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ανάπτυξη με σκοπό την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας.
"Ενώ είναι πιθανό να συμβεί μια επίθεση από το Ισραήλ στο Ιράν, τα τελευταία ενισχυτικά μέτρα από τον αμερικανικό στρατό μπορεί να έχουν ηρεμήσει τις αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές", δήλωσε ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος συναλλαγών στην BOK Financial.
"Ένα νευρικό εμπόριο θα παραμείνει με τους περισσότερους διαχειριστές κεφαλαίων να παραμένουν στο περιθώριο", δήλωσε ο Kissler.
Η Ουάσιγκτον προτρέπειτο Ισραήλ να βαθμονομήσει την απάντησή του για να αποφύγει την πυροδότηση ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή, λένε αξιωματούχοι, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εκφράζει δημόσια την αντίθεσή του σε μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και τις ανησυχίες του για πλήγμα στην ενεργειακή υποδομή του Ιράν.
Το δολάριο σημείωσε επίσης υψηλό εννέα εβδομάδων τη Δευτέρα σε αδύναμες συναλλαγές. Ένα πιο σταθερό νόμισμα των ΗΠΑ μπορεί να βλάψει τη ζήτηση για πετρέλαιο σε δολάρια από αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης