Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

BP: Εξετάζει την πιθανότητα πώλησης μεριδίου της σε υπεράκτια αιολικά (Reuters)

BP: Εξετάζει την πιθανότητα πώλησης μεριδίου της σε υπεράκτια αιολικά (Reuters)

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η BP εγκατέλειψε τον εμβληματικό της στόχο για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25% μεταξύ 2019 και 2030

Ο ενεργειακός κολοσσός ΒΡ εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει ποσοστά που κατέχει σε διάφορα υπεράκτια αιολικά έργα.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από τους μετόχους σχετικά με τη στρατηγική της για την ενεργειακή μετάβαση, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2020, καθώς τα κέρδη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκαν, ενώ αντίθετα, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου πετρελαϊκή εταιρεία, έχει απευθυνθεί στην Bank of America,  ώστε να βρει επενδυτές, χωρίς να δημοσιοποιηθούν περαιτέρω στοιχεία.

Σημειώνεται πως η BP θέλει να μειώσει το μερίδιό της στις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη αυτών των έργων, ενώ ταυτόχρονα λέει ότι παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη των μεγάλων υπεράκτιων αιολικών της. 

Εκπρόσωπος της BP αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εταιρεία έχει επίσης επενδύσει στην ηλιακή ενέργεια, τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα τους τελευταίους μήνες.

Ο Auchincloss, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του CEO τον Ιανουάριο, είχε υποσχεθεί να αναμορφώσει τα σχέδια της εταιρείας ώστε να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις υψηλού περιθωρίου κέρδους, παίρνοντας αποστάσεις από τη στρατηγική του προκατόχου του Bernard Looney για ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε επίσης ότι η BP θα πουλήσει μερίδιο στην κοινοπραξία Lightsource BP μόλις ολοκληρώσει την πλήρη εξαγορά της τους επόμενους μήνες.

Το WEN υπενθυμίζει ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, η BP εγκατέλειψε τον εμβληματικό της στόχο για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25% μεταξύ 2019 και 2030, αν και παραμένει προσηλωμένη στη φιλοδοξία της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε καθαρό μηδενισμό έως το 2050.

«Όπως είπε ο Auchincloss στις αρχές του έτους... η κατεύθυνση είναι η ίδια - αλλά θα επιτύχουμε ως μια απλούστερη, πιο εστιασμένη και υψηλότερης αξίας εταιρεία».

Οι χώρες που έχει επεκταθεί η BP

Η BP δεν έχει επί του παρόντος συμμετοχή σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η υπεράκτια επιχείρηση έχει συμμετοχές σε έργα στη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία και διέθετε μια σειρά έργων δυναμικότητας 9,6 GW  στα τέλη Ιουνίου.

Πέρυσι, η BP κέρδισε τα δικαιώματα ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας δύο μονάδων στη Γερμανία με δυναμικότητα 4 GW. Η BP δεσμεύτηκε να καταβάλει 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ (7,27 δισεκατομμύρια δολάρια) για μια περίοδο 20 ετών, όταν τα έργα τεθούν σε λειτουργία την επόμενη δεκαετία.

Στη Βρετανία, η BP αναπτύσσει επίσης με την θυγατρική της EnBW τρία αιολικά πάρκα στην Ιρλανδική Θάλασσα και τη Βόρεια Θάλασσα με συνολική δυναμικότητα 5,9 γιγαβάτ.

Δυσκολίες στον τομέα των υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Ο ταχέως αναπτυσσόμενος υπεράκτιος τομέας της αιολικής ενέργειας πέρασε μερικά δύσκολα χρόνια, καθώς το κόστος διογκώθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων και προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, οδηγώντας πολλές εταιρείες να αναθεωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Η BP πέρυσι προέβη σε μείωση αξίας 1,1 δις. δολαρίων που σχετίζεται με τα υπεράκτια αιολικά έργα της στις ΗΠΑ, βάσει της ετήσιας δήλωσης της εταιρείας. Αργότερα έσπασε μια κοινοπραξία στις ΗΠΑ με την Equinor της Νορβηγίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης