Ενέργεια

Α. Σιάμισιης: Εντός εξαμήνου η απόφαση για τις γεωτρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη

Α. Σιάμισιης: Εντός εξαμήνου η απόφαση για τις γεωτρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη

 Έως το τέλος του 2025 η εγκατεστημένη ισχύς της HellenIQ Energy σε μονάδες ΑΠΕ θα ξεπεράσει το 1 GW

 

Σχετικά Άρθρα

Αύξηση των περιθωρίων διύλισης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων, τα οποία στη διάρκεια του Ιουλίου ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου, προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της HellenIQ Energy  Ανδρέας Σιάμισιης παρουσιάζοντας χθες στους αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Εκτίμησε ότι η αγορά θα ισορροπήσει εντός του τρίτου τριμήνου καθώς και ότι θα υπάρξει πλήρης ανάκαμψη το τελευταίο τρίμηνο του έτους. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων στις περιοχές του Ιουνίου και της Κρήτης ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι συνεχίζεται η μελέτη των σεισμικών δεδομένων και η απόφαση για το εάν θα γίνει η όχι ερευνητική γεώτρηση θα ληφθεί εντός του επομένου εξαμήνου. 

Όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης η HellenIQ Energy, επικεντρώνεται στη βελτίωση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της και στην αύξηση των εξαγωγών της, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη λειτουργία της με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο οργάνωσης. Ταυτόχρονα συνεχίζει την επενδυτική της δραστηριότητα στον τομέα των ΑΠΕ όπου πλέον διαθέτει 0,4 GW εγκατεστημένης ισχύος και 5 GW έργων όλων των τεχνολογιών σε διάφορα στάδια ωριμότητας. Έως το τέλος του 2025 η εγκατεστημένη ισχύς της HellenIQ Energy σε μονάδες ΑΠΕ θα ξεπεράσει το 1 GW. Πάντως ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε ότι η αγορά των ΑΠΕ στο σύνολο της βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή λόγω της περιορισμένης ζήτησης και των περικοπών. 

 Προετοιμασία για περικοπές

Μάλιστα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της HellenIQ Energy και αρμόδιος για τον τομέα των ΑΠΕ Γιώργος Αλεξόπουλος, σημείωσε ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των περικοπών για τις οποίες θα πρέπει να προετοιμαστεί το σύνολο της αγοράς. Η HellenIQ Energy εν όψει του συγκεκριμένου προβλήματος αυξάνει τη θέση της στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, ενώ αναζητεί επενδύσεις σε υβριδικά έργα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ που διαθέτει η HellenIQ Energy και ανέρχεται σε 5 GW το 25% αφορά μπαταρίες και το 10% έργα αντλησιοταμίευσης. Τα EBIDTA του τομέα των ΑΠΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 που ήταν 11 εκατ. ευρώ, όσο δε για τις πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12% σε 15 εκατ. ευρώ έναντι 14 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12%.   

Ξεκαθάρισμα χαρτοφυλακίου

 Σε ότι αφορά το μέλλον της ΔΕΠΑ και της Elpedison ο κ. Σιάμισιης δεν θέλησε να κάνει ανακοινώσεις σημειώνοντας ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς και ότι η στρατηγική του ομίλου παραμένει σταθερά το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου του στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ήταν μάλλον αρνητικό για την Elpedison αφού τα EBIDTA ήταν αρνητικά κατά 2 εκατ. ευρώ έναντι θετικών EBIDTA 5 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Παράλληλα οι πωλήσεις της εταιρίας μειώθηκαν κατά 14% από 285 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε 246 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η καθαρή παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 50% από 466 GWh σε 697  GWh. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η μείωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην πτώση των χονδρικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το 2023 λόγω της εξομάλυνσης των συνθηκών ενεργειακής κρίσης που υφίσταντο το 2023.    

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ο επιπλέον φόρος που θα καταβάλει η HellenIQ Energy λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε από την πολιτεία ανέρχεται σε 173 εκατ ευρώ. 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης