Grenergy και BYD επέκτειναν σε 3 GWh τη συμφωνία προμήθειας για το μεγαλύτερο BESS στον κόσμο

Grenergy και BYD επέκτειναν σε 3 GWh τη συμφωνία προμήθειας για το μεγαλύτερο BESS στον κόσμο

Η πρώτη φάση του θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, ενώ οι υπόλοιπες έως το 2025 - Η Χιλή είναι το μέλλον στα έργα αποθήκευσης ενέργειας (energy-storage)

Η IPP Grenergy (ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας (IPP) που σχεδιάζει, αναπτύσσει και υλοποιεί μεγάλης κλίμακας μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) και η BYD η οποία είναι εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS), επέκτειναν σε 3 GWh τη συμφωνία προμήθειας για το έργο (Oasis de Atacama στη Χιλή) που ισχυρίζονται ότι θα έχει το μεγαλύτερο BESS στον κόσμο.

Σύμφωνα με το energy-storage.news, η συμφωνία καλύπτει τώρα την 3η φάση του έργου αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας 1 GW, 4,1 GWh στην έρημο Atacama, στη βόρεια Χιλή, αφού οι εταιρείες συμφώνησαν αρχικά 1,1 GWh εξοπλισμού BESS για τη φάση 1 τον Ιανουάριο.

Ως μέρος της συνεργασίας, η BYD θα παράσχει το MC Cube BESS για το ξεχωριστό έργο ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης Victor Jara της Grenergy, επίσης στη Χιλή.

Δεν ανέφερε εάν το MC Cube, το οποίο χρησιμοποιεί την αποκλειστική του μπαταρία τύπου «blade», θα χρησιμοποιηθεί για το έργο Oasis de Atacama.

Ανέφερε ότι η συνολική συμφωνία με την Grenergy περιλαμβάνει 537 κοντέινερ BESS. Εάν αυτά αθροίζονται στη χωρητικότητα 3 GWh, αυτό θα σήμαινε λίγο πάνω από 5 MWh χωρητικότητα το καθένα.

Το Oasis de Atacama έχει το 75% της ενέργειάς του που έχει συναφθεί μέσω συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) και η πρώτη φάση του θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, ενώ άλλες φάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025.


Η Χιλή είναι το μέλλον στα έργα αποθήκευσης ενέργειας

Η Χιλή είναι μια εστία ανάπτυξης και κατασκευής έργων αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου, καθώς οι επενδυτές και οι IPP αξιοποιούν τεράστιες ευκαιρίες στην ευμετάβλητη ενεργειακή αγορά της χώρας, καθώς και ευκαιρίες αγοράς χωρητικότητας που οριστικοποιήθηκαν πρόσφατα από τη ρυθμιστική αρχή, συχνά μέσω PPA μεταξύ φορέων εκμετάλλευσης και υπηρεσιών κοινής ωφελείας .

Η IPP Atlas Renewables η οποία αναπτύσσει μεγάλης κλίμακας BESS στη Χιλή, υποστήριξε πρόσφατα ότι αυτές οι PPA τείνουν να λειτουργούν.

Οι πρόσφατες ειδήσεις του έργου περιλαμβάνουν ένα υβριδικό αιολικό-ηλιακό-BESS από την εγκεκριμένη AES, ενώ έργα από την Oenergy και την Colbun αποσύρθηκαν στο στάδιο της περιβαλλοντικής αναθεώρησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης