Νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας

Νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας

Τα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» που θα εγκαθίστανται σε Γή Υψηλής Παραγωγικότητας δεν θα υπολογίζονται στο 0,8%

 

Κι ενώ η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για όρους σύνδεσης ή για σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης από παραγωγούς με εγκεκριμένες αιτήσεις εκπνέει για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» στις 8 Απριλίου, με τροπολογία το ΥΠΕΝ προώθησε ρύθμιση σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα διευκολύνει την εγκατάστασή τους σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

Ποια είναι η αλλαγή που έφερε το ΥΠΕΝ; Μέχρι πρότινος η νομοθεσία προέβλεπε ότι επιτρέπονται οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έως 1 MW σε αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας υπό την προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις για όσα εξασφάλιζαν δεσμευτικές προσφορές από τον αρμόδιο Διαχειριστή αθροιζόμενες με τις αγροτικές εκτάσεις τις οποίες καλύπτουν φωτοβολταϊκοί σταθμοί που είχαν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή είχαν δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης δεν υπερβαίνουν το 0,8% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάθε περιφερειακής ενότητας.

Με τη νέα ρύθμιση τα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» που θα εγκαθίστανται σε Γή Υψηλής Παραγωγικότητας δεν θα υπολογίζονται στο 0,8%. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η αλλαγή ήταν αναγκαία διότι σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες το ποσοστό αυτό είχε ήδη καλυφθεί.

Τα προβλήματα του προγράμματος

Από την πλευρά τους, οι αγρότες έχουν αναδείξει τους τελευταίους μήνες τις δυσλειτουργίες του προγράμματος που σε λίγες ημέρες (εάν δεν πάρει κι άλλη παράταση) θα κλείσει η ψηφιακή του πύλη, με επίκεντρο τις σφιχτές προθεσμίες για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, λόγω προβλημάτων στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχικές αιτήσεις, τελικά φάκελος έχει υποβληθεί για λιγότερες από τις μισές λόγω του γραφειοκρατικού κυκεώνα που, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, λειτούργησε αποτρεπτικά. Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό όσων τελικά κατάφεραν να υποβάλουν φάκελο στο ΔΕΔΔΗΕ και να προχωρήσουν τη διαδικασία λαμβάνουν συμβάσεις σύνδεσης με τον όρο της “μη έγχυσης στο δίκτυο”.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, αγρότες ειδικού καθεστώτος και αγροτικές επιχειρήσεις. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW. Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κι ενώ στην Ελλάδα «παλεύουμε» με διαρκείς παρατάσεις για την υλοποίηση ενός προγράμματος 30 εκατ. ευρώ, στη γειτονική Ιταλία, την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δεύτερο διαγωνισμό ύψους 323 εκατ. ευρώ για αγροβολταϊκά που συνδυάζουν παραγωγή ενέργειας με πρωτογενή παραγωγή. Πάντως και στην Ιταλία το 80% των έργων συνολικής ισχύος 1,5 GW (γιγαβάτ) που επιλέχθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στην αδειοδότηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης