
Ο κόσμος αλλάζει, αναζητώντας περισσότερες εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές και η μόνη χώρα που όλοι παρακολουθούν είναι η Κίνα, ο «βασιλιάς της ηλιακής ενέργειας». Ενώ η Αμερική τρέχει γύρω από την εφαρμογή δασμών για να τονώσει την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς, ένας άλλος απροσδόκητος ανταγωνιστής μόλις εμφανίστηκε. Και αυτός δεν είναι άλλος από το Πακιστάν.
Η χρήση ηλιακής ενέργειας από την χώρα
Το Πακιστάν έχει εγκαταστήσει 22 GW ηλιακής ενέργειας έτοιμη να ανατινάξει φωτοβολταϊκά στην Αμερική. Με αυτόν τον ενεργειακό στόχο, το Πακιστάν δεν φωτίζει απλώς σπίτια, αλλά ξαναγράφει την ιστορία του και αξιοποιεί την ενεργειακή αγορά με ισχυρή ισχύ σε άλλα έθνη παγκοσμίως.
Το Πακιστάν αυτήν την στιγμή φαίνεται να οδηγεί τον υπόλοιπο κόσμο στην ηλιακή πορεία, σύμφωνα με το PV Magazine. Με την υποστήριξη ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, το έθνος έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή μιας ισχυρής ηλιακής ενέργειας με 22 GW έτοιμη να ανατινάξει τα φωτοβολταϊκά στην Αμερική.
Εκτός από την αναφορά για τους ανακριβείς αριθμούς εξαγωγών ηλιακών πλαισίων από την Κίνα στο Πακιστάν τα τελευταία χρόνια, η αναλύτρια του κλάδου Jenny Chase από το BloombergNEF τόνισε ότι υπάρχει ένας τόνος φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Πακιστάν. Παρά όλα τα αναπάντητα ερωτήματα, τις ελλιπείς πληροφορίες και τα λάθη, η ηλιακή ενέργεια αυξάνεται σημαντικά.
Η ξαφνική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας
Το ηλιακό σοκ του Πακιστάν ξεχωρίζει και λόγω του χρόνου στον οποίο αναπτύχθηκε, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, καινοτομώντας αθόρυβα τον τομέα και τους πόρους της ανανεώσιμης ενέργειας. Ίσως θα έπρεπε να το ονομάσουμε «Ηλιακό αουτσάιντερ». Μερικές από τις πιο πλούσιες χώρες, όπως η Κίνα, η Γερμανία και η Αμερική, αισθάνονται τον ανταγωνισμό και δεν τον είδαν καθόλου να έρχεται. Τόσο οι τοπικές όσο και οι παγκόσμιες βιομηχανίες εντυπωσιάζονται, όπως αναφέρει το PV Magazine.
Η ξαφνική ανάπτυξη και ανάπτυξη του Πακιστάν είναι ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική. Ωστόσο, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια ανάπτυξης της αμερικανικής ηλιακής βιομηχανίας. Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι η Αμερική αντιμετωπίζει ήδη ζητήματα όπως η κυριαρχία χαμηλού κόστους της Κίνας, οι περίπλοκοι εμπορικοί κανονισμοί και οι περιορισμοί της αλυσίδας εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, η εμφάνιση του Πακιστάν μόλις πρόσθεσε ένα άλλο πρόβλημα για την Αμερική αφού προσπαθεί να κρατήσει το κεφάλι της μακριά από το νερό.
Το Πακιστάν ως νέος ενεργειακός παίκτης
Το Πακιστάν θα είναι σε θέση να εξάγει μέρος της ενέργειάς του σε διάφορα έθνη, να προσελκύει επενδύσεις και ενδεχομένως να καθιερωθεί ως παγκόσμιος ενεργειακός κόμβος. Από την άλλη, η Αμερική, που προσπαθεί ακόμα να βρει τα πόδια της, θα χάσει χρηματοδότηση στην πορεία, με αποτέλεσμα να χάσει την αξία της στον ενεργειακό κλάδο. Ποιος ξέρει, το Πακιστάν θα μπορούσε μια μέρα να είναι ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με το PV Magazine, το Πακιστάν είναι η έκτη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο, με 250 εκατομμύρια κατοίκους. Κατατάσσεται στην 46η θέση με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 338 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι περίπου το ίδιο με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης με 6,4 εκατομμύρια κατοίκους. Ως εκ τούτου, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς το έθνος υπερβαίνει τα όρια και δεν επιτρέπει στη φήμη ή το παρελθόν του να καθορίσει το μέλλον του
www.worldenergynews.gr