Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Ενεργειακό άνοιγμα… του Σολτς στην Κεντρική Ασία (Reuters)

Γερμανία: Ενεργειακό άνοιγμα… του Σολτς στην Κεντρική Ασία (Reuters)

Οι γερμανικές επενδύσεις στο Καζακστάν αυξήθηκαν κατά 64% το 2023 - Προχωρημένες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών την τελευταία διετία

Εναλλακτικές λύσεις στον ενεργειακό τομέα αναζητεί η Γερμανία μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία (φαίνεται ότι δύσκολα θα μείνει εκτός παιχνιδιού…) και την πτώση των ρωσικών προμηθειών.

Ήδη έχει αυξήσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Καζακστάν από το οποίο εισάγει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου. Επίσης σχεδιάζουν από κοινού ένα από τα μεγαλύτερα έργα πράσινου υδρογόνου στον κόσμο.

Σύμφωνα με το έγκριτο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, την Κυριακή 15/9 ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκινά την πρώτη του επίσκεψη στην Κεντρική Ασία, ταξιδεύοντας στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, καθώς το Βερολίνο αναζητά νέες αγορές και πηγές ενέργειας και ορυκτών στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Έχει ήδη κάποιες βασικές συμφωνίες στο ενεργητικό του. Το αργό πετρέλαιο του Καζακστάν άρχισε να ρέει μέσω του αγωγού Druzhba πέρυσι, διατηρώντας το διυλιστήριο Schwedt του Βερολίνου σε λειτουργία μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα και την πτώση των ρωσικών προμηθειών.

«Αυτό σηματοδότησε μια εντελώς νέα κατεύθυνση στη διμερή συνεργασία, καθώς κανένα πετρέλαιο από το Καζακστάν δεν είχε περάσει προηγουμένως μέσω αυτού του αγωγού», δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Καζακστάν.

Η επίσκεψη του Scholz θα δείξει πού θέλει να οδηγήσει η Γερμανία τη σχέση.

Πέρα από το πετρέλαιο, το Καζακστάν διαθέτει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης του Καζακστάν.

«Πολλές γερμανικές εταιρείες που έκλεισαν επιχειρήσεις στη Ρωσία (βασικός κόμβος για την Κεντρική Ασία), έχουν δημιουργήσει τα δικά τους γραφεία πωλήσεων και δραστηριοποιούνται σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο Eduard Kinsbruner (περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής Ασίας στο German Eastern Business Association).

Γερμανικοί όμιλοι διαπραγματεύονται συμβόλαια σε χημικά προϊόντα, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, logistics και εκπαίδευση μεταξύ άλλων τομέων, πρόσθεσε ο Kinsbruner.

Πολλά από αυτά τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν κατά την επίσκεψη του Σολτς, πρόσθεσε.

 

Προχωρημένες εμπορικές σχέσεις Γερμανίας - Καζακστάν  

Το Καζακστάν έχει πολύ χώρο, καθώς και ήλιο και άνεμο, για ενεργειακά έργα.

Στη νοτιοδυτική περιοχή Mangystau του Καζακστάν, ο όμιλος SVEVIND Energy Group με έδρα τη Γερμανία αναπτύσσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, με προγραμματισμένη ισχύ 40 γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας.

«Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο για άλλες δύο δεκαετίες. Οι διαγωνισμοί για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία οι οποίοι θα είναι όλοι έτοιμοι για υδρογόνο, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τελικό τους στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προμηθευτούν αέριο από κάπου», δήλωσε ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης πριν από το ταξίδι

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ (Γερμανός Πρόεδρος) επισκέφθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Η νέα ώθηση της Γερμανίας φαίνεται ήδη στα στατιστικά.

Το 2023, το Καζακστάν εξήγαγε 8,5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου στη Γερμανία, αντιπροσωπεύοντας το 11,7% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Γερμανίας, από περίπου 6,5 εκατομμύρια τόνους πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, αυτό το άλμα έκανε το Καζακστάν τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή της Γερμανίας μετά τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι γερμανικές επενδύσεις στο Καζακστάν αυξήθηκαν κατά 64% πέρυσι σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Kazakh Invest, μιας κυβερνητικής υπηρεσίας.

«Λόγω των καθεστώτων και του πολιτικού συστήματος, η Κεντρική Ασία δεν ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τη Γερμανία, αλλά ο πόλεμος άλλαξε ριζικά αυτή τη δυναμική», είπε ο Στέφαν Μάιστερ (ειδικός στην Κεντρική Ασία στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων).  

Το εμπόριο μεταξύ του Καζακστάν και της Γερμανίας σχεδόν διπλασιάστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 89,5% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Ανατολικής Επιχειρηματικής Ένωσης.

 

Δύσκολα θα βγει από τη μέση η Ρωσία

Πίσω από όλα τα νέα σχέδια, υπάρχουν ακόμα παλιές ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες.

Το Καζακστάν μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική στη Ρωσία για τη Γερμανία. Αλλά βαρύνεται επίσης από ένα ξεπερασμένο πλέγμα της σοβιετικής εποχής και ένα πολύπλοκο κουβάρι γραφειοκρατίας.

«Αν (η μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) είναι πολύπλοκο στη Γερμανία, είναι πολύ πιο περίπλοκο σε μια χώρα όπως το Καζακστάν», δήλωσε ο Thomas O'Donnell (ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου).

Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει σημαντική επιρροή στο Καζακστάν το οποίο έχει αποφύγει να πάρει μέρος στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το πιο χαρακτηριστικό όλων είναι ότι ο αγωγός Druzhba που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν στο Βερολίνο, διασχίζει ρωσικό έδαφος.

Άρα μια σχέση με τη Ρωσία θα παραμείνει (κατά κάποιο τρόπο).

«Από τη μια πλευρά, υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις μας εξακολουθούν να χρειάζονται πόρους», δήλωσε ο Μάιστερ του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης