Θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα μειώσει τα έσοδα της Μόσχας για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να προκαλέσει σοκ στην αγορά του καυσίμου η οποία εφοδιάζεται καλύτερα σήμερα από ό,τι το 2022 (Reuters)
Μείωση του ανώτατου ορίου των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο από τις χώρες - μέλη της «G7», ζήτησαν 6 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Το αίτημα υποβλήθηκε στις 13/1/2025 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μειώσει τα έσοδα της Μόσχας για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να προκαλέσει σοκ στην αγορά.
Τα ανώτατα όρια τιμών του ρωσικού αργού πετρελαίου και των διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου ορίστηκαν από τις χώρες της G7 για να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από το εμπόριο πετρελαίου και με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στα ουκρανικά εδάφη.
«Τα μέτρα που στοχεύουν τα έσοδα από την εξαγωγή πετρελαίου είναι ζωτικής σημασίας, διότι μειώνουν τη μοναδική πιο σημαντική πηγή εισοδήματος της Ρωσίας.
Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να αυξήσουμε περαιτέρω τον αντίκτυπο των κυρώσεων μας μειώνοντας το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου της G7», ανέφεραν σε επιστολή τους προς τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ οι χώρες.
Πρόκειται για τις Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία.
Το ανώτατο όριο τιμής της G7 ορίστηκε στα 60 $ ανά βαρέλι ρωσικού αργού και για τα πετρελαϊκά προϊόντα σε μέγιστο ποσό 100 $ ανά βαρέλι προϊόντων premium σε αργό και 45 $ ανά βαρέλι για προϊόντα με έκπτωση σε αργό.
Ο Andriy Yermak (επικεφαλής του προσωπικού του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy), είπε ότι η επιβολή και η επιβολή ανώτατων ορίων τιμών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.
«Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της τιμής των μεταφορέων ενέργειας και του επιπέδου της ρωσικής πολεμικής.
Η εξαγωγή ενέργειας είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης του πολέμου για το Κρεμλίνο.
Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του πετρελαίου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των όπλων και οι επιθετικές προθέσεις στη Ρωσία. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του πετρελαίου, τόσο πιο κοντά θα είναι η ειρήνη», έγραψε ο Yermak στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Οι μέγιστες τιμές ανώτατων τιμών δεν έχουν αλλάξει από τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Φεβρουάριο του 2023, όταν εισήχθησαν, ενώ οι τιμές του ρωσικού αργού στην αγορά ήταν κάτω από αυτό το επίπεδο κατά μέσο όρο το 2023 και το 2024.
«Η διεθνής αγορά πετρελαίου εφοδιάζεται καλύτερα σήμερα από ό,τι το 2022, μειώνοντας τον κίνδυνο ένα χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμής να προκαλέσει σοκ στην προσφορά.
Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας αποθήκευσης και της υπερβολικής εξάρτησής της από τις εξαγωγές ενέργειας για έσοδα, η Ρωσία δεν έχει εναλλακτική λύση για να συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου, ακόμη και σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή», ανέφερε η επιστολή των 6 χωρών.
www.worldenergynews.gr