Ενέργεια

ΕΕ: 10 κράτη ζητούν άμεσα κυρώσεις σε ρωσικό αέριο και LNG (Reuters)

ΕΕ: 10 κράτη ζητούν άμεσα κυρώσεις σε ρωσικό αέριο και LNG (Reuters)
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στις θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Μόσχα, καθώς ορισμένες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές
Δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από το μπλοκ των 27 να απαγορεύσει άμεσα τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Πιο αναλυτικά, η ΕΕ προετοιμάζει το 16ο πακέτο κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, ενόψει της τρίτης επετείου από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία, ζητούν από την Ευρώπη να προχωρήσει άφοβα, στοχεύοντας τις εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας, προκειμένου να μειωθούν τα έσοδα που ρέουν προς το Κρεμλίνο.

«Ως τελικό στόχο, είναι απαραίτητο να απαγορευτεί η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου και LNG το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται σε κοινό έγγραφο που είδε το Reuters.

Το έγγραφο υπεγράφη επίσης από την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία.

«Μια εναλλακτική λύση στην πλήρη απαγόρευση θα μπορούσε να είναι η σταδιακή μείωση της χρήσης ρωσικού φυσικού αερίου και LNG, όπως έχει ήδη καθοριστεί στον Οδικό Χάρτη RePowerEU», ανέφερε το έγγραφο, αναφερόμενο στον στόχο της ΕΕ να τερματίσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2027.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στις θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Μόσχα, καθώς ορισμένες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές.

Οι δέκα αυτές χώρες δήλωσαν ότι τα πλοία LNG από τη Ρωσία θα πρέπει επίσης να απαγορευτεί να ελλιμενίζονται σε λιμάνια της ΕΕ.

Η λύση των κυρώσεων και οι ενστάσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει ένα πιο αναλυτικό σχέδιο για να βοηθήσει τα μέλη της να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια.

Οι κυρώσεις - ο πιο άμεσος τρόπος για να διακοπούν οι εισαγωγές ρωσικών καυσίμων - απαιτούν ομόφωνη έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε αντιταχθεί στο παρελθόν στις κυρώσεις κατά της ρωσικής ενέργειας, ενώ ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εξασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου για τη Σλοβακία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα τον Δεκέμβριο.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον πάλαι ποτέ κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, έχουν σημειώσει δραματική πτώση από το 2022 και η ΕΕ έχει αυξήσει τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ και έχει επεκτείνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να καλύψει το κενό.

Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν περαιτέρω αυτόν τον μήνα, όταν έληξε η συμφωνία που επέτρεπε την προμήθεια ρωσικού καυσίμου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης