Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Αίγυπτος αγόρασε 20 φορτία LNG  για να καλύψει την ζήτηση του χειμώνα  

Η Αίγυπτος αγόρασε 20 φορτία LNG  για να καλύψει την ζήτηση του χειμώνα   
 Μέχρι στιγμής έχει αγοράσει 50 φορτία  

Η Αίγυπτος αγόρασε 20 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω του πρώτου διαγωνισμού  για να καλύψει τη χειμερινή της ζήτηση από το 2018, εξασφαλίζοντας όγκους που αναζητούσε σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ασφάλιστρα, ανέφεραν εμπορικές πηγές στο Reuters την Παρασκευή.

Η πολυπληθέστερη αραβική χώρα επέστρεψε σε καθαρό εισαγωγέα φυσικού αερίου φέτος, αγοράζοντας περισσότερα από 50 φορτία μέχρι στιγμής φέτος και εγκαταλείποντας τα σχέδια να γίνει αξιόπιστος προμηθευτής της Ευρώπης.

Η Αιγυπτιακή General Petroleum Corporation (EGPC) έκλεισε τον διαγωνισμό στις 12 Σεπτεμβρίου. Οι αγορές στοχεύουν να καλύψουν τη ζήτηση για το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Η EGPC έχει κατακυρώσει τον διαγωνισμό σε βάση εξάμηνης αναβολής πληρωμής.

«Παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή και τη στενότητα της αγοράς, η EGPC έλαβε προσφορές από περισσότερους από 15 μεγάλους παίκτες σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές που ήταν 30%-40% χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές της αγοράς», δήλωσε πηγή συναλλαγών.

 Που κινήθηκαν οι προσφορές

 «Οι προσφορές ήταν περίπου 1$+ ανά εκατομμύριο βρετανική θερμική μονάδα (mmBtu) premium στο TTF, χωρίς το οικονομικό κόστος, το οποίο είναι περίπου $0,60/mmBtu...αυτό είναι πολύ μικρότερο από την προσδοκία της αγοράς για premium πάνω από $2/mmBtu. "

Τρεις άλλες πηγές εμπορικών συναλλαγών ανέφεραν ότι η Αίγυπτος θα καταβάλει ένα ασφάλιστρο μεταξύ 1,70 και 1,90 δολαρίων στην τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF για τα φορτία.

Το χαμηλότερο από το αναμενόμενο ασφάλιστρο εξέπληξε πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά, δεδομένων των εκδόσεων ξένου νομίσματος της Αιγύπτου, αλλά μια πηγή είπε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στην εμπιστοσύνη στην EGPC και στους ισχυρούς δεσμούς της με μεγάλες εταιρείες ενέργειας.

 Οι συμφωνίες αφορούν 17 φορτία που θα παραδοθούν μεταξύ 4 Οκτωβρίου και 29 Νοεμβρίου στον πλωτό τερματικό σταθμό της Αιγύπτου στο λιμάνι Ain Sukhna της Ερυθράς Θάλασσας και τρία φορτία στο λιμάνι Άκαμπα στην Ιορδανία. TotalEnergies , Shell, BP,  Glencore  και Gunvor  κέρδισαν τα περισσότερα από τα φορτία.Η Saudi Aramco  κέρδισε μερικά φορτία, όπως και η Hartree.

 

Μείωση παραγωγής

 Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου μειώθηκε σε χαμηλό έξι ετών τον Μάιο και αναμένεται να μειωθεί κατά 22,5% περαιτέρω έως το τέλος του 2028, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Energy Aspects, με την κατανάλωση ενέργειας να αναμένεται να αυξηθεί κατά 39% την επόμενη δεκαετία.

Το ισοζύγιο φυσικού αερίου της Αιγύπτου αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2025, με την παραγωγή φυσικού αερίου να αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται εν μέσω υποεπενδύσεων, ανέφερε η εταιρεία πληροφοριών Kpler.

«Η Αίγυπτος αναμένεται να απαιτήσει περισσότερο LNG το επόμενο έτος, αλλά πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εξασφάλιση πρόσθετης χωρητικότητας εισαγωγής LNG, ιδιαίτερα εάν η ναύλωση του ιορδανικού  FSRU δεν ανανεωθεί το 2025», δήλωσε η Laura Page της Kpler.

Η Σαουδική Αραβία και η Λιβύη έχουν χρηματοδοτήσει την αγορά φορτίων φυσικού αερίου αξίας τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν την Αίγυπτο να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη ενεργειακή κρίση, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης