Ενέργεια

Κομισιόν: Αναγκαία η ενσωμάτωση των κλιματικών κινδύνων στην ενεργειακή ασφάλεια

Κομισιόν: Αναγκαία η ενσωμάτωση των κλιματικών κινδύνων στην ενεργειακή ασφάλεια

Καλά προετοιμασμένη για τον χειμώνα η ΕΕ σύμφωνα με την έκθεση State of the Energy Union Report 2024 που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των κλιματικών κινδύνων στον ενεργειακό τομέα επισημαίνει  η έκθεση State of the Energy Union Report 2024 που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία καθιστά  σαφές ότι η ασφάλεια  των ενεργειακών υποδομών βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα.
Παράλληλα  τονίζεται ότι η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη για τον επόμενο χειμώνα και το τέλος της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

 Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην έκθεση  το 2024 είναι έτος σταθεροποίησης για το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ μετά δύο πολύ δύσκολες χρονιές το 2022 και το 2023.
Η ασφάλεια του εφοδιασμού στον τομέα του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά και η αγορά είναι πλέον πολύ πιο σταθερή. 

Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της ζήτησης και στην περαιτέρω εφαρμογή του σχεδίου REPowerEU, το οποίο επέτρεψε στην ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η ΕΕ πέρασε τον περασμένο χειμώνα χωρίς σημαντική διακοπή του εφοδιασμού, παρά τη διακοπή της σύνδεσης της Βαλτικής μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας και τη γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

 
Ασφάλεια εφοδιασμού

 Η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο αντικατοπτρίζεται επίσης στην απόφαση πολλών κρατών μελών (Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία) να μειώσουν τα επίπεδα κρίσης. Επί του παρόντος, εξακολουθούν να υπάρχουν οκτώ κράτη μέλη σε έγκαιρη προειδοποίηση και ένα σε επίπεδο συναγερμού.

Με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν και το ενισχυμένο πλαίσιο ασφάλειας εφοδιασμού, η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη για τον επόμενο χειμώνα και το τέλος της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά για τη διεθνή ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο με τους στρατηγικούς εταίρους της, ιδίως με τα μέλη του ΔΟΕ. Ένα πιλοτικό έργο για την ενίσχυση της επικοινωνίας σε θέματα ασφάλειας φυσικού αερίου εντός του ομίλου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2023 με στόχο την οικοδόμηση μιας κοινής κατανόησης των προβλημάτων και των επιπτώσεών τους στους εταίρους. 

Η Επιτροπή παρακολουθεί και συζητά ενεργά τις συμπεριφορές της αγοράς διαφόρων παραγόντων στις αγορές LNG της ΕΕ και παγκοσμίως αναφέρει η έκθεση .

 
Διαχείριση κλιματικών κινδύνων

 Η ανακοίνωση της Επιτροπής του Μαρτίου 2024 για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων υπογραμμίζει τους αυξημένους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια, ιδίως τη διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ζέστης, δασικές πυρκαγιές, ξηρασίες και πλημμύρες που επηρεάζουν τη ζήτηση αιχμής και κατά συνέπεια την παραγωγή, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διανομή.

Ο σχεδιασμός των κλιματικών κινδύνων πρέπει να ενισχυθεί στον ενεργειακό τομέα παρόλο που ορισμένα τοπικά γεγονότα ακραίων καιρικών συνθηκών, λόγω της καλής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων σε ολόκληρη την ΕΕ,  δεν μεταδόθηκαν. 

Η αύξηση των δυνατοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συμβάλλει στη διασφάλιση της τοπικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της ασφάλειας του εφοδιασμού με τη μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, η διαθεσιμότητα της πυρηνικής παραγωγής ήταν καλή μέχρι στιγμής, και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την υδροηλεκτρική ενέργεια. 

Στον ενεργειακό τομέα, ο όγκος των περιστατικών κυβερνοασφάλειας παρέμεινε σταθερός χωρίς αξιοσημείωτα γεγονότα ή περιστατικά  με σημαντικές επιπτώσεις που αναφέρθηκαν κατά το τελευταίο έτος. Στις υποδομές, η καλωδιακή σύνδεση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Estlink 2 μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας αποσυνδέθηκε από το δίκτυο στις 26 Ιανουαρίου λόγω δυσλειτουργίας. Το καλώδιο αναμένεται να επισκευαστεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόσφατα εγκρίθηκε η Οδηγία NIS 2 και η Οδηγία για την ανθεκτικότητα  των κρίσιμων οντοτήτων να συμβάλλουν στην αύξηση της ανθεκτικότητα των ενεργειακών υποδομών

 

Ανθεκτικότητα υποδομών

 Επιπλέον, η Επιτροπή έχει ανέλυσε τα stress tests  στον ενεργειακό τομέα που πραγματοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη και έχει προτεινόμενες ενέργειες παρακολούθησης για  τα μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία.

Για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την προστασία της κρίσιμης θαλάσσιας υποδομής, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των υποθαλάσσιων αγωγών, έναντι υβριδικών απειλών και απειλών στον κυβερνοχώρο, η Επιτροπή αναθεώρησε τη στρατηγική της ΕΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια και το σχέδιο δράσης της τον Οκτώβριο του 2023.

 Δεδομένης της σημαντικής κοινωνικής και οικονομικής σημασίας της ενεργειακής ασφάλειας, η ενέργεια έχει ρητά προτεραιότητα και στο πλαίσιο της Μικτής Επιτροπής / Ύπατης Εκπροσώπου Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Οικονομικής Ασφάλειας. Από τον Ιούνιο του 2023, τόσο η ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού όσο και η φυσική και κυβερνοασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας έχει δοθεί προτεραιότητα σε μια τέτοια στρατηγική.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης