Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Energy Union Report: Ταχεία η μετάβαση της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια

Energy Union Report: Ταχεία η μετάβαση της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια
Με 56 GW νέας ηλιακής ενεργειακής ισχύος εγκατεστημένης το 2023, η ΕΕ έχει σημειώσει ένα ακόμη ρεκόρ ξεπερνώντας τα επιπλέον 40 GW που εγκαταστάθηκαν το 2022
Κατά τη διάρκεια του 2023 και 2024, η ΕΕ σημείωσε σημαντική πρόοδο στην προώθηση της μετάβασής της στην καθαρή ενέργεια, κι αυτό ιδιαίτερα χάρη στο πρόγραμμα REPowerEU, επισημαίνεται στην έκθεση State of the Energy Union Report 2024 που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η κλιμάκωση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν στο επίκεντρο του στόχου του REPowerEU για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς και απαλλαγμένου από τις ανθρακούχες εκπομπές ενεργειακού συστήματος στην ΕΕ.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα με την αύξηση της εγκατεστημένης αιολικής και ηλιακής ισχύος κατά 36% μεταξύ 2021 και 202320, εξοικονομώντας περίπου 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου σε διάστημα 2 ετών.

Με 56 GW νέας ηλιακής ενεργειακής ισχύος εγκατεστημένης το 2023, η ΕΕ έχει σημειώσει ένα ακόμη ρεκόρ ξεπερνώντας τα επιπλέον 40 GW που εγκαταστάθηκαν το 2022.

Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτείται περαιτέρω επιτάχυνση για να επιτευχθούν οι στόχοι του REPowerEU στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια και να επιτευχθεί συνολική δυναμικότητα τουλάχιστον 700 GW έως το 2030, από τα 263 GW που εκτιμάται ότι θα έχουν εγκατασταθεί στο τέλος του 2023.

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει λάβει διάφορες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα παραγωγής φωτοβολταϊκών, με την έναρξη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών , την υιοθέτηση ενός ηλιακού χάρτη και τη ενίσχυση των ΣΔΙΤ για την υποστήριξη των συντονισμένων προσπαθειών.

Όσον αφορά την αιολική ενέργεια, 16 GW νέας δυναμικότητας εγκαταστάθηκαν στην ΕΕ το 2023, φτάνοντας συνολικά τα 221 GW.

Ενώ αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος, ο τομέας της ενέργειας πρέπει να «τρέξει» κι άλλο, για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόκληση στην οποία η Κομισιόν ανταποκρίθηκε με την έγκριση της δέσμης μέτρων για την αιολική ενέργεια, ενώ παράλληλα επιδιώκει μια ισορροπημένη ανάπτυξη σε συνεργασία με τους πολίτες, ώστε να αποφευχθεί η αμφισβήτηση της ενεργειακής μετάβασης λόγω ανησυχιών για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, την πολιτιστική κληρονομιά και τον τρόπο ζωής, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

Για το βιοαέριο και το βιομεθάνιο

Με βάση τις φιλοδοξίες και τις προβλέψεις που ορίζονται στα σχέδια των επικαιροποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα των κρατών μελών της ΕΕ που υποβλήθηκαν το 2023/24, η παραγωγή βιοαερίου και βιομεθανίου θα μπορούσε να φθάσει τα 30-32 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2030.

Ενώ αυτό περιγράφει μια θετική τάση, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου REPowerEU για παραγωγή 35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως έως το 2030.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από τη βιομηχανία για το 2022, η συνδυασμένη παραγωγή βιοαερίου και βιομεθανίου αναφέρεται ότι θα ανέλθει σε 21 δισ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων περίπου τα 4,2 δισ. κυβικά μέτρα θα είναι βιομεθάνιο.

Αναπτύσσονται οι αντλίες θερμότητας

Η αγορά αντλιών θερμότητας αναπτύσσεται τα τελευταία 10 χρόνια με επιτάχυνση το 2021 και το 2022 που σχετίζεται με τις τιμές του φυσικού αερίου και τον πόλεμο στην Ουκρανία: οι πωλήσεις αυξήθηκαν από περίπου 700.000 μονάδες το 2015 σε 1,5 εκατ. το 2020 και επιταχύνθηκαν σε 2,75 εκατ. το 2022.

Το 2023, οι πωλήσεις διατηρήθηκαν σε παρόμοιες τιμές (2,77 εκατ. μονάδες) , δεχόμενες πλήγμα από τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και την ύφεση του κατασκευαστικού τομέα.

Παρά τη σταθερή αυτή ανάπτυξη, οι πωλήσεις λεβήτων ορυκτών καυσίμων εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά θέρμανσης.

Καίριο το υδρογόνο

Όσον αφορά το υδρογόνο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών που είναι αδύνατο να σταματήσουν να λειτουργούν, η Ευρώπη διαθέτει τον μεγαλύτερο αγωγό ανακοινωθέντων έργων υδρογόνου στον κόσμο που επικαιροποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο.

Μέχρι το τέλος του 2024, η ΕΕ θα μπορούσε να αγγίξει τα 0,8 GW νέας δυναμικότητας ηλεκτρολυτών.

Επιπλέον, οι ευρωπαίοι βιομηχανικοί καταναλωτές έχουν προκηρύξει διαγωνισμούς για την προμήθεια περίπου 1 εκατομμυρίου τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Παρά την πρόσφατη αύξηση του pipeline και των τελικών επενδυτικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί, εξακολουθούν να προχωρούν πολύ λίγα έργα μετά την τελική επενδυτική απόφαση από την πλευρά της προσφοράς, κυρίως λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης για πράσινο υδρογόνο.

Η έγκριση των τεσσάρων κυμάτων σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (δηλ. Hy2Tech, Hy2Use, Hy2Infra και Hy2Move) που αντιστοιχούν σε επενδύσεις ύψους 18,9 δισ. θα στηρίξει την ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας.

Για την τόνωση τόσο της ζήτησης όσο και της προσφοράς, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου διεξήγαγε την πρώτη δημοπρασία ανανεώσιμου υδρογόνου σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω του Ταμείου Καινοτομίας, το οποίο χρηματοδοτείται από τα έσοδα του ΣΕΔΕ της ΕΕ, με προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ.

Ο πλειστηριασμός προσέλκυσε 132 προσφορές συνολικής δυναμικότητας 8,8 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές που θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο έως το 2029. Τα επτά έργα που κατακυρώθηκαν αναμένεται να παράγουν 1,6 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου κατά τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας.

Η Επιτροπή σχεδιάζει τώρα μια δεύτερη δημοπρασία πριν από το τέλος του έτους με αυξημένο προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη του ευρωπαϊκού βιομηχανικού οικοσυστήματος υδρογόνου.

Η ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα ηλεκτρολυτών αυξήθηκε από 4,2 GW το 2022 σε 6,8 GW το 2023 και αναμένεται να φθάσει τα 12,4 GW μέχρι το τέλος του 202430.

Επιπλέον, η Επιτροπή επεξεργάζεται έναν μηχανισμό για τη στήριξη της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αγοράς υδρογόνου και τη δημιουργία διαφάνειας στην αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης