Περιορίζεται το πλεονέκτημα των ΗΠΑ στο υγροποιημένο φυσικό αέριο
Πολλοί θα περίμεναν ότι οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία θα επηρέαζαν τις εξαγωγές της στο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Ευρώπη, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως υποστηρίζει το έγκριτο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Οι ρωσικές ροές του εν λόγω καυσίμου προς τη «γηραιά» ήπειρο ήταν σταθερές τα τελευταία 2 χρόνια.
Η επιρροή της Μόσχας στην Ευρώπη ενισχύεται καθώς τα αμερικανικά πλοία κατευθύνονται προς την Ασία.
Οι εμπορικές ροές έχουν μετατοπιστεί καθώς οι Ασιάτες καταναλωτές πληρώνουν υψηλότερες τιμές.
Τα γεγονότα δεν αφήνουν τους Ευρωπαίους να ξεκολλήσουν… από τους Ρώσους
Τον τρέχοντα μήνα (Ιούλιος), η Ρωσία ήταν κοντά στο να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής στην περιοχή, αφού οι ροές στις ΗΠΑ μειώθηκαν εν μέσω διακοπής λειτουργίας και υψηλότερων τιμών στην Ασία.
Το χάσμα στις παραδόσεις στη Δυτική Ευρώπη είναι πλέον το μικρότερο από τα τέλη του 2021.
Η εξέλιξη δείχνει πόσο δύσκολο είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση να απογαλακτιστεί… από τις ρωσικές προμήθειες για να βασίζεται περισσότερο σε άλλους παραγωγούς.
Παρότι οι ροές των αγωγών από τα ανατολικά είναι μόνο ένα κλάσμα αυτού που ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Yamal LNG στην Αρκτική παρέμειναν σταθερές.
«Αυτό δείχνει ότι αν και η Ευρώπη θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό LNG, αυτή η εξάρτηση θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της παγκόσμιας αγοράς LNG.
Είναι ακόμα σφιχτό και πιο ευέλικτοι όγκοι θα μπορούσαν να απομακρυνθούν», δήλωσε η Katja Yafimava (ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης).
Περιορίζεται το πλεονέκτημα LNG των ΗΠΑ - Πτώση εισαγωγών τον Ιούλιο
Ενώ η ΕΕ δυσκολεύει τη Ρωσία να μεταφέρει LNG σε όλο τον κόσμο, το μπλοκ δεν έχει σταματήσει να απαγορεύει εντελώς τις εισαγωγές. Οι πωλήσεις σε μεγάλους καταναλωτές στην Ισπανία και τη Γαλλία έχουν αυξηθεί ακόμη και από την έναρξη του πολέμου.
Η πτώση των αποστολών στις ΗΠΑ δείχνει επίσης τον κίνδυνο να βασιστούμε πολύ στις υπερατλαντικές εξαγωγές. Αυτά τα φορτία συνήθως δεν έχουν περιορισμούς προορισμού, πράγμα που σημαίνει ότι οι εμπορικές ροές μπορούν να αλλάξουν γρήγορα όταν οι τιμές και η ζήτηση αυξάνονται εκτός Ευρώπης.
Συνολικά οι εισαγωγές LNG της βορειοδυτικής Ευρώπης υποχώρησαν σχεδόν κατά 20% τον Ιούλιο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. Σε κάποιο βαθμό, αυτό οφείλεται στην καλοκαιρινή ηρεμία στη ζήτηση, αλλά είναι μια προειδοποίηση ότι οι προμήθειες μπορεί να εξαντληθούν γρήγορα όταν οι Ασιάτες καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα. Το Κατάρ, ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της περιοχής μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, περιόρισε επίσης τις αποστολές σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αυτόν τον μήνα.
Λόγοι μείωσης εξαγωγών των ΗΠΑ στην Ευρώπη
Οι εξαγωγές των ΗΠΑ στην Ευρώπη μειώθηκαν μετά την αναστολή των φορτώσεων για περισσότερες από δύο εβδομάδες λόγω του τυφώνα Beryl από τις εγκαταστάσεις Freeport LNG στο Τέξας.
Η Αίγυπτος έχει επίσης αναδειχθεί ως αγοραστής καθώς το έθνος παλεύει με τις ελλείψεις ενέργειας, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Οι έμποροι ευνοούν σταθερά την ασιατική αγορά έναντι της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι.
Το ασφάλιστρο είναι περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια ανά φορτίο, περισσότερο από αρκετό για να αντισταθμίσει το κόστος μεταφοράς, σύμφωνα με τον Jean Heintz, ανεξάρτητο σύμβουλο της Wideangle Energy. Ως αποτέλεσμα, οι παραδόσεις των ΗΠΑ στην Ασία εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021 αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.
«Θα μπορούσε κανείς να περιμένει περισσότερο ανταγωνισμό πιο κοντά και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου», δήλωσε η Yafimava του OIES.
Ωστόσο, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, ακόμη περισσότερο ρωσικό LNG μπορεί να καταλήξει στην Ευρώπη καθώς τίθενται σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ για τις μεταφορτώσεις.
Οι νέοι κανόνες θα σημαίνουν ότι τα ρωσικά δεξαμενόπλοια δεν θα μπορούν να φορτώνουν καύσιμα σε άλλα δεξαμενόπλοια σε ευρωπαϊκά λιμάνια για περαιτέρω ταξίδια προς την Ασία.
www.worldenergynews.gr