Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Hedge Funds 5 τρισ δολ στοιχηματίζουν κατά της πράσινης μετάβασης - Bloomberg

Hedge Funds 5 τρισ δολ στοιχηματίζουν κατά της πράσινης μετάβασης - Bloomberg
Ποιοί οι λόγοι που οδηγούν τα επενδυτικά στοιχήματα να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα ορυκτά καύσιμα από ότι στην πράσινη μετάβαση

Το γρήγορο χρήμα στη Wall Street έριξε μια προσεκτική ματιά σε βασικούς τομείς της «πράσινης» οικονομίας και αποφάσισε να στοιχηματίσει… εναντίον τους.

Η κίνηση της βιομηχανίας των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενάντια στην καθαρή ενέργεια και την πράσινη τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια.

Επί πρόσθετα για τις «πράσινες» επενδύσεις ελλοχεύει η αυξημένη πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.


Παρά τα τεράστια «πράσινα πακέτα» τόνωσης στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, περισσότερα hedge funds είναι κατά μέσο όρο καθαροί πωλητές με short θέσεις σε μετοχές εταιριών που διαθέτουν μπαταρίες μικρής διάρκειας, ηλιακά, ηλεκτρικά οχήματα και υδρογόνο.

Μάλιστα περισσότερα κεφάλαια είναι long στα καθαρά ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg News σχετικά με τις θέσεις που αποκαλύφθηκαν από περίπου 500 hedge funds στην Hazeltree (εταιρεία δεδομένων στον κλάδο των εναλλακτικών επενδύσεων).

Οι διαχειριστές και managers των hedge funds ρευστότητας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων λένε ότι ο λόγος είναι προφανής: Παρά τις υποσχέσεις, οι μετοχές καθαρής ενέργειας και πράσινης τεχνολογίας έχουν μείνει πολύ πίσω από την ευρύτερη αγορά. Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι πολλές επενδύσεις για το κλίμα δεν θα αποδώσουν τόσο γρήγορα ή τόσο κερδοφόρα όσο ήλπιζαν.

Η ανάλυση του Bloomberg αποκαλύπτει τις προτιμήσεις μιας κατηγορίας επενδυτών, που είναι γνωστό ότι προσπαθεί να διεξάγει τις δραστηριότητές της μακριά από το έντονο φως του δημόσιου ελέγχου.


Τα funds είναι short στις «πράσινες» μετοχές


Ένας μέτριος όμιλος εντός των 500+ hedge funds που επενδύει στον ενεργειακό τομέα, είναι επιφυλακτικός σχετικά με τις «πράσινες» μετοχές και διαθέτει εμπιστοσύνη στα ορυκτά καύσιμα.

Τα δεδομένα της Hazeltree αναφέρονται ως το ποσοστό των αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν καθαρές θέσεις short ή long σε μετοχές.

Η ανάλυσή του Bloomberg κατηγοριοποίησε αυτές τις μετοχές σε τομείς με βάση ETF ή δείκτες.

Αυτά τα στοιχεία υπολογίζονται κατά μέσο όρο από εβδομαδιαία έως μηνιαία δεδομένα και από μεμονωμένα αποθέματα σε ένα ποσοστό σε ολόκληρο τον κλάδο.

Τι λένε οι δείκτες

Τα στοιχήματα… των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου συνέπεσαν με ένα κύμα δυναμικής που χτίζεται ενάντια σε βασικές οπτικές της πράσινης οικονομίας.

Από το πρόσφατο υψηλό του 2021, ο Παγκόσμιος Δείκτης Καθαρής Ενέργειας S&P έχει χάσει σχεδόν το 60% της αξίας του.

Αντίθετα ο Δείκτης S&P 500 και ο Παγκόσμιος Δείκτης Πετρελαίου S&P έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50%.

Η Impax Asset Management (επενδυτική εταιρεία αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει κάνει όνομα ως πρωταθλήτρια της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια), έχει δει την αγοραία της αξία να έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό κατά την περίοδο αυτή.


Εχθροί η πολιτική και η μακροοικονομία


Πέρα από το πιο σκληρό μακροοικονομικό πλαίσιο που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι πράσινοι επενδυτές τα τελευταία χρόνια (με υψηλότερα επιτόκια που ανατρέπουν έργα έντασης κεφαλαίου όπως υπεράκτια αιολικά πάρκα και περιορίζουν τη χρηματοδότηση για αναδυόμενες τεχνολογίες), εξακολουθεί να υπάρχει ένα εχθρικό πολιτικό πλαίσιο.


Οι διαχειριστές επενδύσεων που εξακολουθούν να ασπάζονται τις «πράσινες», βιώσιμες ή ESG στρατηγικές (περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβέρνησης) πρέπει τακτικά να αμύνονται ενάντια στους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ που είναι εξαγριωμένοι από αυτό που θεωρούν ως «ξύπνημα» αντικαπιταλιστικής συνωμοσίςα.

Μετά υπάρχει ο άλλος πολιτικός κίνδυνος.


Κίνα: Το μάυρο πρόβατο

Οι περισσότεροι από τους διαχειριστές κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου από τους οποίους πήρε συνέντευξη το Bloomberg επεσήμαναν ένα ολοένα και πιο εχθρικό γεωπολιτικό περιβάλλον, με εμπόδια όπως οι δασμολογικοί πόλεμοι, που τους αφήνουν απρόθυμους να επενδύσουν σε κλασικά πράσινα στοιχήματα, όπως τα EV ή η ηλιακή ενέργεια.

Υποστήριξαν ότι στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για «πράσινη» τεχνολογία εξαρτάται πλέον από την Κίνα, ο κίνδυνος ενός πλήρους εμπορικού πολέμου που στοχεύει στα προϊόντα της, έχει γίνει άμεση απειλή για την οικονομική απήχηση της καθαρής ενέργειας,όπως είπαν.

«Η γεωπολιτική είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το θέμα της ενεργειακής μετάβασης δεν λειτουργεί», λέει ο Kerry Goh (Διευθύνων Σύμβουλος της Kamet Capital Partners Pte. η οποία επιβλέπει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τη βάση της στη Σιγκαπούρη).

«Η Κίνα κατέχει δεσπόζουσα θέση στους περισσότερους από αυτούς τους τομείς και οι δασμοί χαλάνε την επενδυτική υπόθεση».


Τραμπ ενάντια σε «πράσινες» επενδύσεις

Σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, οι επενδυτές του ESG πιθανότατα θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα εντελώς νέο επίπεδο πόνου...

Ο Τραμπ έχει ήδη παρουσιάσει σχέδια για την κατάργηση της μη δαπανηθείσας χρηματοδότησης για το κλίμα, την προτεραιότητα χαμηλότερων τιμών της βενζίνης και την αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα στο 60% ή περισσότερο.

Η αποτυχία να πειστούν οι διαχειριστές χρημάτων για τα οικονομικά πλεονεκτήματα των επενδύσεων για το κλίμα, είναι πιθανό να περιπλέξει τις προσπάθειες επιτάχυνσης των δαπανών για μια πιο πράσινη παγκόσμια οικονομία.


Για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ο κόσμος θα χρειαστεί να αναπτύξει επενδύσεις 215 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να παραδώσει ένα πλήρως απανθρακωμένο ενεργειακό σύστημα, ανέφερε το BloombergNEF στην τελευταία του ετήσια έκθεση New Energy Outlook.

Σε κάθε τομέα, το Bloomberg έχει αναλύσει τα “στοιχήματα” που τοποθετούνται από hedge funds με διαχειριζόμενα περιουσιακά στοιχεία που κυμαίνονται από 50 εκατομμύρια δολάρια έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια, για να προσφέρει μια εικόνα του πώς βλέπει η ευρύτερη βιομηχανία τις προοπτικές των βασικών πράσινων τομέων.

Υπάρχουν μερικά φωτεινά σημεία, όπως η αιολική ενέργεια και τα δίκτυα. Ωστόσο, συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν μια απροθυμία μεταξύ των hedge funds να στηρίξουν πράσινες επενδύσεις


Οι επιμέρους short και long στρατηγικές


Κατά το τρίτο τρίμηνο, τα περισσότερα hedge funds στις ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στο ενεργειακό πεδίο, είχαν κυρίως short θέσεις και λιγότερο long.

Συνολικά, σύμφωνα με το Bloomberg, οι short τοποθετήσεις ήταν περισσότερες από τις long για το 77% των εταιρειών, έναντι 33% το πρώτο τρίμηνο του 2021, οπότε και η δυναμική της πράσινης μετάβασης έφτασε στο απόγειό της. Δηλαδή τα funds πιστεύουν ότι οι μετοχές των εταιριών καθαρής ενέργειας είτε έχουν προεξοφλήσει τις όποιες θετικές εξελίξεις, είτε ότι οι εταιρίες δεν έχουν μέλλον, κατά συνέπεια οι αξίες πρέπει να υποχωρήσουν.

Οι περισσότεροι διαχειριστές hedge funds που ερωτήθηκαν από το Bloomberg δήλωσαν ότι η κυριαρχία της Κίνας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας καθιστά εξαιρετικά δύσκολες τις επενδύσεις για Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Υπάρχουν ωστόσο λίγες εξαιρέσεις, όπως η εισηγμένη στις ΗΠΑ First Solar Inc. η οποία μέχρι τώρα για φέτος σημειώνει άνοδο της τάξης του 18%.

Η εταιρεία, σε αντίθεση με πολλούς ανταγωνιστές της, βασίζεται σε καθαρά αμερικανική αλυσίδα παραγωγής και δεν βασίζεται στην τεχνολογίες στις οποίες υπερτερούν οι κινέζοι κατασκευαστές.

Οι εκτιμήσεις

Ο Per Lekander, ιδρυτής του hedge fund Clean Energy Transition LLP με έδρα το Λονδίνο, ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, ανέφερε στο Bloomberg, ότι η ηλιακή ενέργεια συγκαταλέγεται στους πράσινους τομείς που κατέγραψαν «σημαντική ανάπτυξη» τα τελευταία τρία χρόνια.

«Η ηλιακή ενέργεια παρουσιάζει καλές προοπτικές. Νομίζω ότι υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά σε όποια πεδία είναι η Κίνα ισχυρή, είμαι αρκετά επιφυλακτικός», δήλωσε ο Lekander.

Εν ολίγοις, «όπου η Κίνα κυριαρχεί, αποφύγετε τις επενδύσεις», δήλωσε ο Lekander.

Από την πλευρά του ο Saleur λέει ότι το fund Anaconda είναι short σε μετοχές στην ηλιακή ενέργεια όπως η Sunrun Inc. με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, καθώς και το Invesco Solar ETF, το οποίο έχει χάσει πάνω από 30% φέτος μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Λίγες εταιρείες αξίζουν long στοιχήματα, λέει, και συγκεκριμένα οι Enphase Energy Inc., First Solar και MasTec Inc.

Ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες

Η επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων EV έχει κάνει τα hedfe funds όλο και πιο αρνητικά σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα κεφάλαια με short θέσεις ξεπέρασαν εκείνα με long, στο 55% των εταιρειών του δείκτη KraneShares Electric Vehicles & Future Mobility Index ETF, σε σύγκριση με το 35% στις αρχές του 2021.

Οι short θέσεις των παραγωγών μπαταριών EV και των συναφών προμηθευτών μετάλλων και χημικών ουσιών έχουν επίσης αυξηθεί. Από τον Σεπτέμβριο, τα hedge funds με καθαρά shorts ξεπέρασαν εκείνα με καθαρά longs στο 57% των εταιρειών του δείκτη Global X Lithium & Battery Tech ETF, έναντι 29% στις αρχές του 2021.

«Δεν λέω ότι τα EVs έχουν πεθάνει επενδυτικά, απλώς λέω ότι η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη και ο κλάδος έχει επενδύσει υπερβολικά», λέει ο Lekander, ο οποίος είναι short στην Tesla Inc. και ποντάρει επίσης εναντίον των προμηθευτών μπαταριών και εξαρτημάτων EV.

Είναι «δύο με τρία χρόνια πριν παρατηρήσουμε να έρχεται το σημείο καμπής», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, η BYD Co., η μάρκα αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις στην Κίνα και βασικός αντίπαλος της Tesla ως παγκόσμιος ηγέτης των EV, αποτελεί μια ελκυστική επένδυση σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν είναι τόσο ευαίσθητη στους κλυδωνισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού όσο πολλοί ανταγωνιστές, σύμφωνα με τον Goh της Kamet.

«Κάνουν τα πάντα στο σπίτι τους», συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών, και αυτό τους βοηθά στη διαχείριση του κόστους, κρατώντας χαμηλά τις τιμές, είπε.

Ορυκτά καύσιμα

Ο αριθμός των αμοιβαίων κεφαλαίων με long τοποθετήσεις σε εταιρείες θερμικού άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου υπερέβη εκείνα με καθαρές short στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο Pierre Andurand, ο διάσημος διαχειριστής hedge fund που βρίσκεται πίσω από την Andurand Capital Management, ισχυρίζεται στο Bloomberg ότι όσον αφορά το αργό πετρέλαιο, «ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι για υψηλότερες τιμές, επειδή τα αποθέματα είναι χαμηλά», με τις προοπτικές μιας ολοένα και πιο γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή να αυξάνουν την πίεση στις τιμές.

Από τον Σεπτέμβριο, τα hedge funds με θέσεις αγοράς υπερέβαιναν αυτά με θέσεις πώλησης στο 53% των εταιρειών του δείκτη S&P Global Oil Index, από 48% το 2021.

Τα αμοιβαία κεφάλαια προτιμούν επίσης τον θερμικό άνθρακα, με τα longs να υπερβαίνουν τα shorts στο 73% περίπου των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου.

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα συμπίπτει με την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως στην Κίνα και την Ινδία.

Παρόλο που ο άνθρακας είναι τώρα φθηνότερος από ό,τι ήταν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι περιορισμοί στην προσφορά που δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές του net zero κατάφεραν να διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Ο Barry Norris, ιδρυτής και επικεφαλής του βρετανικού hedge fund Argonaut Capital Partners LLP και από τους μεγαλύτερους σκεπτικιστές ως προς την πράσινη μετάβαση, λέει ότι τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν απαραίτητα ως αξιόπιστη πηγή ενέργειας.

Ο ίδιος είναι long στις Glencore Plc, Vista Energy και Frontline Plc.

«Η ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει και θα αποτύχει», δήλωσε ο Norris.



H Αιολική Ενέργεια



Ο τομέας της αιολικής ενέργειας, ο οποίος έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από ακυρώσεις έργων, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού ανέτρεψαν πολλά από αυτά που θεωρούσαν δεδομένα οι πράσινοι επενδυτές, θεωρείται τώρα από τα hedge funds ως ένας τομέας στον οποίο αξίζει να επενδύσει κανείς.

Εδώ επομένως παρατηρείται η αντίθετη εικόνα. Τα αμοιβαία κεφάλαια με long θέσεις υπερέβησαν εκείνα με short θέσεις στο 60% των εταιρειών του δείκτη First Trust Global Wind Energy ETF.

«Η ζήτηση υπάρχει και είναι μεγάλη για αιολικά έργα», δήλωσε ο Lekander, ο οποίος είναι long στις Vestas Wind Systems A/S και Nordex SE.
 
«Είμαι αισιόδοξος ότι η αιολική ενέργεια αποτελεί success story».

Αυτή η αισιοδοξία ενισχύεται και από τις όλο και αυξανόμενες κυβερνητικές παραγγελίες για νέα αιολικά πάρκα.

Περίπου 73 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος είχαν ανατεθεί σε κατασκευαστές παγκοσμίως στα τέλη του 2023, αριθμός που πρόκειται να δεκαπλασιαστεί μέχρι το 2040, σύμφωνα με ανάλυση του BloombergNEF.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι είδαμε πάτο» στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς ο κύκλος των επιτοκίων γυρίζει, δήλωσε η Lisa Audet, ιδρύτρια και CIO της Tall Trees Capital Management LP.

Ωστόσο, η Audet λέει ότι τώρα «αποφεύγει» τον τομέα ενόψει των αμερικανικών εκλογών, δεδομένης της αβεβαιότητας της πολιτικής κατάστασης.

«Μόλις έχουμε περισσότερα στοιχεία γύρω από τις ενεργειακές πολιτικές της νέας κυβέρνησης ως προς την καθαρή ενέργεια, θα είμαστε αρκετά έτοιμοι να επιστρέψουμε σε ορισμένα από αυτά τα επενδυτικά προϊόντα που είχαμε στην κατοχή μας στο παρελθόν», δήλωσε η Audet.

Ενεργειακές υποδομές

Οι υποδομές δικτύου είναι ένα πεδίο που αρέσει στα hedge funds.

Ο αριθμός των αμοιβαίων κεφαλαίων που είναι long υπερέβαινε εκείνα με short στο 65% των εταιρειών του δείκτη First Trust NASDAQ Clean Edge Smart Grid Infrastructure Index, από 58% πριν από τρία χρόνια.

«Πολλοί επιμέρους τομείς θα επωφεληθούν από την αύξηση της ζήτησης ενέργειας στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ran Zhou, CIO στο hedge fund, Electron Capital Partners LLC, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι».

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις τεράστιες ανάγκες των κέντρων δεδομένων που τροφοδοτούν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Και οι επενδύσεις στο δίκτυο παγκοσμίως πρέπει να διπλασιαστούν σε περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, εάν τα κράτη θέλουν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ο τομέας αυτός είναι «ένας από τους πιο φιλόδοξους αλλά που ωστόσο δεν έχουν αποτιμηθεί σωστά», επειδή «οι υποδομές δικτύου είναι υποεπενδεδυμένες», δήλωσε ο Albert Chu, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Man Group Plc, του μεγαλύτερου διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο με σχεδόν 180 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού.

Είναι σημαντικό ότι οι υποδομές δικτύου θεωρούνται ως μια σπάνια ευκαιρία για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, επομένως σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, θα δουν μεγάλη ανάπτυξη το προσεχές διάστημα.

«Είναι πολύ δύσκολο για ένα hedge fund να αποτιμήσει έναν γεωπολιτικό κίνδυνο για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Γιώργος Μπούμπουρας, επικεφαλής έρευνας της K2 Asset Management στη Μελβούρνη. Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας «μακρύς χειμώνας μπροστά μας» όσον αφορά την πράσινη μετάβαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης