Ενέργεια

ACER: Μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου, αυξήθηκε η βιομηχανική ζήτηση

ACER: Μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου, αυξήθηκε η βιομηχανική ζήτηση

 Μειώθηκε κατά 12 TWh η παραγωγή το τρίτο τρίμηνο

 

Η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά περίπου 69 TWh έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το 2023, διαπιστώνει η τριμηνιαία έκθεσή της για την αγορά που έδωσε στη δημοσιότητα ο εποπτικός φορέας της ΕΕ, ACER.

Ωστόσο, η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο αυξήθηκε ελαφρά κατά 9 TWh.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Euractiv οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζουν να απομακρύνουν αργά το φυσικό αέριο από το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 12 TWh το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Κατά συνέπεια, οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 4ο τρίμηνο του 2021.
«Το μερίδιο της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά εισαγωγών LNG συρρικνώθηκε στο 18% από 24% το τρίτο τρίμηνο του 2023», αναφέρει η έκθεση.

Αυξήθηκε το κόστος μεταφορών

Κοιτάζοντας στο μέλλον, η ACER επισημαίνει το ζήτημα των τιμολογίων μεταφοράς φυσικού αερίου – όπως το τέλος διέλευσης της Γερμανίας που αμφισβητείται φέτος από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. «Το κόστος των διασυνοριακών μεταφορών έχει αυξηθεί κατά 40% περίπου από το 2021 κατά μέσο όρο, διπλάσιο από το ποσοστό πληθωρισμού», διαπιστώνει η υπηρεσία που εδρεύει στη Λιουμπλιάνα.

«Θα διαδραματίσουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζοντας ή εμποδίζοντας τον εφοδιασμό φυσικού αερίου από συγκεκριμένες πηγές», προσθέτει ο οργανισμός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης