Ενέργεια

Έρχεται νέο διάταγμα των ΗΠΑ που επισπεύδει τις αδειοδοτήσεις των εξορύξεων βαθέων υδάτων (Reuters)

Έρχεται νέο διάταγμα των ΗΠΑ που επισπεύδει τις αδειοδοτήσεις των εξορύξεων βαθέων υδάτων (Reuters)
Εάν υπογραφεί, το διάταγμα θα σηματοδοτήσει την τελευταία προσπάθεια του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αξιοποιήσει τα διεθνή κοιτάσματα νικελίου, χαλκού και άλλων κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε ολόκληρη την οικονομία

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα επιταχύνει την αδειοδότηση για εξόρυξη βαθέων υδάτων σε διεθνή ύδατα και θα επιτρέπει στις εταιρείες εξόρυξης να παρακάμψουν μια διαδικασία αναθεώρησης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Το νέο διάταγμα Τραμπ

Εάν υπογραφεί, το διάταγμα θα σηματοδοτήσει την τελευταία προσπάθεια του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αξιοποιήσει τα διεθνή κοιτάσματα νικελίου, χαλκού και άλλων κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε ολόκληρη την οικονομία μετά τις πρόσφατες προσπάθειες στη Γροιλανδία και την Ουκρανία. Ο Τραμπ νωρίτερα αυτό το μήνα επικαλέστηκε επίσης εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ορυκτών.

Η Διεθνής Αρχή για τον Βυθό - που δημιουργήθηκε από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει - εξετάζει εδώ και χρόνια τα πρότυπα για την εξόρυξη βαθέων υδάτων σε διεθνή ύδατα, αν και δεν τα έχει επισημοποιήσει ακόμη λόγω ανεπίλυτων διαφορών σε αποδεκτά επίπεδα σκόνης, θορύβου και άλλων παραγόντων από την πρακτική.

Η εντολή Τραμπ για εξόρυξη βαθέων υδάτων είναι πιθανό να ορίζει ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους για εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών στον πυθμένα του ωκεανού και να αφήνουν τους ανθρακωρύχους να παρακάμψουν τον ISA και να ζητήσουν άδεια μέσω του κώδικα εξόρυξης της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι αντιδράσεις των εταιριών εξόρυξης βαθέων υδάτων

Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να δώσει στις εξορυκτικές εταιρείες μια επίσημη διαδικασία αδειοδότησης για να ολοκληρώσουν και να αποφύγουν την πιθανή αντίληψη ότι σκοπεύουν να εξορύξουν τους πυθμένες των ωκεανών χωρίς καμία επίβλεψη.

Τα σχέδια είναι υπό συζήτηση και ενδέχεται να αλλάξουν προτού ο Τραμπ υπογράψει την εντολή, ανέφεραν οι πηγές.

Οι εταιρείες που στοχεύουν στην εξόρυξη του βυθού λένε ότι θεωρούν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πρακτικής είναι σημαντικά μικρότερες από την εξόρυξη στην ξηρά, αν και πολλές περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η έναρξη της πρακτικής λόγω των πιθανών κινδύνων για τη θαλάσσια ζωή.

Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να επιτρέψει την εξόρυξη βαθέων υδάτων στα δικά της χωρικά ύδατα, περίπου 200 ναυτικά μίλια από την ακτή. Οι κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται περισσότερο για την ανάπτυξη βιομηχανιών εξόρυξης βαθέων υδάτων στα ύδατά τους περιλαμβάνουν τα νησιά Κουκ, τη Νορβηγία και την Ιαπωνία.

Οι παγκόσμιες συνδιασκέψεις

Το 36μελές συμβούλιο του ISA συνεδρίασε ξανά στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, νωρίτερα αυτό το μήνα για να εξετάσει εκατοντάδες προτεινόμενες τροποποιήσεις σε ένα σχέδιο κώδικα εξόρυξης 256 σελίδων για τα διεθνή ύδατα, αν και η συνεδρίαση έληξε χωρίς ψήφισμα.

Η έλλειψη προόδου του ISA οδήγησε την The Metals Co με έδρα το Βανκούβερ, η οποία υποστηρίζεται από τον γίγαντα των μετάλλων Glencore να ζητήσει επίσημα από την Ουάσιγκτον άδειες εξόρυξης βαθέων υδάτων την περασμένη Πέμπτη.

Η Metals Co είπε ότι «η εμπορική βιομηχανία δεν είναι ευπρόσδεκτη στο ISA» και ότι οι ΗΠΑ είναι «μια ρυθμιστική αρχή πρόθυμη να συνεργαστεί με τους αιτούντες και να δώσει δίκαιη ακρόαση στις αιτήσεις».

Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να αυξήσει εντάσεις με άλλα έθνη που ανταγωνίζονται για πόρους στα διεθνή ύδατα και που πιστεύουν ότι η αδειοδότηση πρέπει να βρίσκεται στα χέρια ενός παγκόσμιου φορέα που επιβλέπει την πρόσβαση και επιλύει διαφορές.

Τα έργα εξόρυξης

Η εξόρυξη βαθέων υδάτων είναι επίσης τεχνικά πιο περίπλοκη από την εξόρυξη στην ξηρά δεδομένης της απόστασης από την ακτή, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Σε μια επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Τζαμάικας Άντριου Χόλνες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι η Ουάσιγκτον στοχεύει να συνεργαστεί με την Κίνγκστον σε έργα που σχετίζονται με την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των «ευκαιριών εξόρυξης στον βυθό της θάλασσας».

Πέρα από την The Metals Co, άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη βαθέων υδάτων περιλαμβάνουν την Impossible Metals με έδρα την Καλιφόρνια, τη ρωσική JSC Yuzhmorgeologiya, την Blue Minerals Jamaica, την China Minmetals και την Marawa Research and Exploration του Κιριμπάτι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης