Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Σχεδόν βέβαιη η επίτευξη του στόχου της Ευρώπης για τα αποθέματα αερίου

ΙΕΑ: Σχεδόν βέβαιη η επίτευξη του στόχου της Ευρώπης για τα αποθέματα αερίου
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθούν κατά σχεδόν 10% σε ετήσια βάση το 2024, εν μέσω υψηλών αποθεμάτων, χαμηλής ζήτησης και ισχυρότερων παραδόσεων αερίου μέσω αγωγών
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ δείχνουν επί του ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να πετύχει τον στόχο πλήρωσης 90% των αποθηκών της μέχρι τον χειμώνα, δήλωσε σήμερα (16/7) στο Montel ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τα επίπεδα αποθήκευσης στις αρχές αυτού του μήνα στο μπλοκ βρίσκονταν 16% πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας, πρόσθεσε στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της για την αγορά φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή έκλεισαν τον περασμένο χειμώνα σε επίπεδο ρεκόρ, περίπου 19 δισ. κυβικά μέτρα.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν 10 bcm επιπλέον χωρητικότητας στην ευρωπαϊκή αγορά, εάν αυτό απαιτηθεί τον ερχόμενο χειμώνα.

Συνολικά, οι χώροι αποθήκευσης της ΕΕ ήταν την τελευταία φορά γεμάτοι κατά 81%, ενώ η Γερμανία είχε επιτύχει τον στόχο της για αποθήκευση φυσικού αερίου κατά 85% 11 εβδομάδες νωρίτερα από τη λήξη της προθεσμίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Εν μέσω περικοπών ρωσικού φυσικού αερίου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, η ΕΕ έχει απαιτήσει οι χώροι αποθήκευσης να γεμίσουν στο 90% έως την 1η Νοεμβρίου για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού.

Πτώση της παραγωγής αερίου

Εν τω μεταξύ, ο ΙΕΑ προέβλεψε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παραμείνει αμετάβλητη σε περίπου 487 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, κοντά στα 488 δισ. κυβικά μέτρα του περασμένου έτους, «καθώς η μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου στα κτίρια και τη βιομηχανία αντισταθμίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη χαμηλότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου».

Από την πλευρά της προσφοράς, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθούν κατά σχεδόν 10% σε ετήσια βάση το 2024, εν μέσω υψηλών αποθεμάτων, χαμηλής ζήτησης και ισχυρότερων παραδόσεων αερίου μέσω αγωγών.

Για παράδειγμα, ο οργανισμός, προέβλεψε ότι οι ρωσικές παραδόσεις αερίου από αγωγούς στην περιοχή θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 5% φέτος.

Έκρηξη στην παραγωγή βιομεθανίου

Ξεχωριστά, ο ΙΕΑ αναμένει ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή βιομεθανίου θα αυξηθεί κατά 85% μεταξύ 2023 και 2027, με την παραγωγή να φτάνει τα 8,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες θα καλύψουν το 80% αυτής της αύξησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης