Ενέργεια

Τζ. Πάιατ: Άμεση προτεραιότητα η συμφωνία για τον Great Sea Interconnector

Τζ. Πάιατ: Άμεση προτεραιότητα η συμφωνία για τον Great Sea Interconnector
Το επίκεντρο της ενεργειακής ασφάλειας της ΝΑ Ευρώπης» έχει μετατοπιστεί στην Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Πάιατ
Εξαιρετικά σημαντική -αν και ολιγόλεπτη- ήταν η παρέμβαση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα  και νυν υφυπουργού Εξωτερικών, Tζορτζ Πάιατ, κατά τη διάρκεια του 8ου Southeast Europe Energy Forum, που διεξάγεται από το πρωί σήμερα (06/9) στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πάιατ στάθηκε ιδιαίτερα στην ταχύτατη ανάπτυξη που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα χρόνια που μεσολάβησαν από το πρώτο συνέδριο του Φόρουμ στην οικονομία της και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας.

Στην τοποθέτησή του, ανέφερε πως η Ελλάδα ενισχύει την περιφερειακή της ισχύ και τον ρόλο της στα Δυτικά Βαλκάνια και ως εκ τούτου η συνέχιση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ έχει πολύ μεγάλη αξία για την ευρύτερη περιοχή.

«Το επίκεντρο της ενεργειακής ασφάλειας της ΝΑ Ευρώπης» έχει μετατοπιστεί στην Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας της σημερινής γεωπολιτικής κατάστασης με τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να απειλεί την ενεργειακή σταθερότητα της ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο κ. Πάιατ τόνισε τη σημασία που έχει η επίτευξη συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector), αλλά και τα άλλα σχεδιαζόμενα έργα, όπως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, όπως και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Τα έργα αυτά είναι η λύση που επιδιώκει η Ευρώπη στον δρόμο της για την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα και την ενεργειακή διαφοροποίησή της.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο Αμερικανός, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο και στην ίδρυση της πρωτοβουλίας «3+1», στην οποία συμμετέχει μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις χώρες της ΝΑ Μεσογείου.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε τέλος και στην ανάγκη που υπάρχει να υποστηριχθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης και της Ελλάδας ειδικότερα, η οποία είπε πως έχει μετρήσει σημαντικά βήματα στις ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης