Ενέργεια

Ο ρόλος που επιδιώκει το Αζερμπαϊτζάν στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης (Montel)

Ο ρόλος που επιδιώκει το Αζερμπαϊτζάν στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης (Montel)
Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνομιλίες με τρία ευρωπαϊκά κράτη για την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου σε αυτά
Το Αζερμπαϊτζάν μεσολαβεί για την παράταση της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας πέραν της συμφωνίας που λήγει τον Δεκέμβριο, ώστε να αποφευχθεί η παράλυση του συστήματος διανομής φυσικού αερίου της ηπείρου, δήλωσε σήμερα (06/9) σύμφωνα με το Montel, ο πρόεδρος της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ.  

«Μας έχουν προσεγγίσει η Ρωσία, η Ουκρανία και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για να διευκολύνουμε τη συνέχιση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αλίγιεφ στην ετήσια σύνοδο κορυφής Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας.

«Θέλουμε απλώς να στηρίξουμε αυτές τις χώρες και επίσης την Ουκρανία, διότι αν σταματήσει η διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας, το σύστημα διανομής φυσικού αερίου θα παραλύσει», είπε.

«Εάν αυτή η διαμετακόμιση σταματήσει, όπως έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, τότε αρκετές χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες με την πρόσβασή τους στο φυσικό αέριο».

Περισσότερες εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη

Ο Αλίγιεφ παρέμεινε αισιόδοξος, αλλά δήλωσε ότι «θα ήταν νωρίς για μένα να υπεισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες».

Όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνομιλίες με τρία ευρωπαϊκά κράτη για την αύξηση των εξαγωγών σε αυτά.

«Ο αγωγός ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγει στην Ιταλία, ενώ στη διαδρομή διασχίζει πολλές ακόμα χώρες», είπε.

Τον Ιούλιο, οι Financial Times ανέφεραν ότι το επίσημο σχέδιο του Μπακού να αντικαταστήσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας που προορίζονται για την Ευρώπη με το δικό της, ενδέχεται να είναι ένα τέχνασμα για να καλύψει την εξαγωγή ρωσικού καυσίμου επί της ουσίας.

Ο στόχος του 17%

Νωρίτερα φέτος, η κρατική ενεργειακή εταιρεία Azeri του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε στο Montel ότι στοχεύει να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά περίπου 17% από τα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2026.

Η ιταλική βιομηχανία προειδοποίησε πρόσφατα ότι μια περαιτέρω διαταραχή στις τελευταίες ρωσικές ροές αερίου θα μπορούσε να πλήξει την ασφάλεια του εφοδιασμού και να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.

Αν και ένα σημαντικό ποσοστό των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ έχει διακοπεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία και η Αυστρία εξακολουθούσαν να λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες εν μέσω μιας συμφωνίας διαμετακόμισης της Ρωσίας με την Ουκρανία, η οποία όμως επρόκειτο να λήξει στο τέλος του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης