Ενέργεια

Στην Ιταλία "ποντάρει" η Σαουδική Αραβία για τις εξαγωγές πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

Στην Ιταλία

Ο υπουργός Επενδύσεων θα ταξιδέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για να βρει πελάτες και συνεργάτες

 

Η Σαουδική Αραβία θεωρεί την Ιταλία ως χρήσιμο σύμμαχο για να τη βοηθήσει να παραδώσει πράσινη ενέργεια και καύσιμα - συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου που παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - στην Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Επενδύσεων του βασιλείου σύμφωνα με το Reuters.
Στο πλαίσιο της πολυετούς ενεργειακής στρατηγικής της, η Σαουδική Αραβία στοχεύει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα για προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να διαφοροποιηθεί από την παραδοσιακή της επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η αγορά υδρογόνου χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, η χώρα αναζητά συμμάχους που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εξαγωγή αυτών των προϊόντων.

"Η Σαουδική Αραβία επενδύει σε... μπλε και πράσινο υδρογόνο χωρίς εγγυήσεις ότι θα υπάρξουν αποχωρητές... Η Ιταλία είναι εταίρος επιλογής για να φέρει πράσινα προϊόντα στην ευρωπαϊκή ήπειρο", δήλωσε ο υπουργός Khalid al-Falih, μιλώντας σε συνέδριο στο Μιλάνο.

Αναγκαία η επένδυση στην Ευρώπη

Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τη διάσπαση του νερού μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το μπλε υδρογόνο, το οποίο συχνά παρουσιάζεται ως μεταβατική προσέγγιση έως ότου η παραγωγή πράσινου υδρογόνου μπορεί να κλιμακωθεί, παράγεται από φυσικό αέριο αλλά με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που δεσμεύονται και στη συνέχεια εγχέονται σε υπόγεια ή υποθαλάσσια αποθήκευση.

Ο Al-Falih δήλωσε ότι η επένδυση σε λιμάνια και δίκτυα αγωγών για να φέρει πράσινη ενέργεια και προϊόντα στην Ευρώπη είναι επιτακτική ανάγκη και πρόσθεσε ότι θα ταξιδέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για να βρει πελάτες και συνεργάτες.
Η ιταλική κυβέρνηση υπέγραψε τον Μάιο συμφωνία συνεργασίας με τη Γερμανία και την Αυστρία για την ανάπτυξη αγωγού μεταφοράς υδρογόνου από τη νότια Μεσόγειο στη βόρεια Ευρώπη.
άν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να παράγει 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους και να εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030 σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία εκπέμπουν αέρια που θερμαίνουν τον πλανήτη όταν καίγονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης