Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ολλανδία προχωρά στην κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Η Ολλανδία προχωρά στην κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση θα διαθέσει επίσης 14 δισ. ευρώ (15,2 δισ. δολάρια) για το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικής ενέργειας, το οποίο σήμερα έχει χρηματοδότηση περίπου 4,5 δισ. ευρώ
Η  κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας σκοπεύει να τριπλασιάσει τη χρηματοδότηση για την πυρηνική της ενέργεια, όπως διαβάζουμε στο Energy Market Price.

Πιο διεξοδικά, η ολλανδική κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει την κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων κοινής ωφέλειας στο πλαίσιο ενός σχεδίου αύξησης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Power Magazine, ο Silvio Erkens, μέλος του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), το οποίο θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι έχουν ήδη σχεδιάσει έναν διαγωνισμό για τους δύο πρώτους πυρηνικούς σταθμούς.

Η επερχόμενη κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης μεριδίου στον πυρηνικό σταθμό Borssele σε περίπτωση που αποφασιστεί η παράταση της λειτουργίας του πέραν του 2033.

Για το Borssele

Τον Δεκέμβριο του 2022, το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο όρισε την τοποθεσία Borssele ως την προτιμώμενη τοποθεσία για δύο νέους αντιδραστήρες και ζήτησε να εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας για την παράταση της λειτουργίας του υφιστάμενου εργοστασίου πέραν του 2033.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού διερευνά τώρα με τον φορέα εκμετάλλευσης και τους μετόχους του σταθμού τι θα καταστήσει δυνατή την παράταση της λειτουργίας του, παρέχοντας επιδότηση «για να διερευνηθεί κατά πόσον είναι τεχνικά εφικτό και ασφαλές να διατηρηθεί ο πυρηνικός σταθμός σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Το Borselle, το οποίο διαθέτει σήμερα έναν αντιδραστήρα νερού υπό πίεση, λειτουργεί από το 1973, ενώ το 2022, ο σταθμός παρείχε περίπου το 3,3% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij, μια ανώνυμη εταιρεία της Ολλανδίας, κατέχει το 70% του σταθμού, ενώ η γερμανική RWE κατέχει το υπόλοιπο 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση θα διαθέσει επίσης 14 δισ. ευρώ (15,2 δισ. δολάρια) για το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικής ενέργειας, το οποίο σήμερα έχει χρηματοδότηση περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

Οι Ολλανδοί αξιωματούχοι εγκαινίασαν το εν λόγω πρόγραμμα πέρυσι, παράλληλα με τις προσπάθειες παράτασης της ζωής του Borssele, για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο των κλιματικών πρωτοβουλιών της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης