Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Η RWE σχεδιάζει εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας με τουρμπίνες υδρογόνου

Γερμανία: Η RWE σχεδιάζει εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας με τουρμπίνες υδρογόνου

Η γερμανική ενεργειακή εταιρεία δεν έχει ορίσει ημερομηνία για την τελική επενδυτική απόφαση - Οι επενδύσεις θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του επικείμενου κρατικού διαγωνισμού και από το εάν υπάρχει δίκτυο αγωγών

Η RWE (γερμανική ενεργειακή εταιρεία) αποκάλυψε σχέδια για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 800 MW με αέριο στη δυτική Γερμανία, εξοπλισμένο με τουρμπίνες ικανές να λειτουργούν με έως και 50% υδρογόνο κατά την έναρξη λειτουργίας έως το 2030, παρότι η εταιρεία δεν έχει δεσμευτεί να κάψει πραγματικά τόσο πολύ Η2.

Η RWE έχει ήδη συνάψει σύμβαση με την ιταλική Ansaldo Energia και την ισπανική Tecnicas Reunidas για τους αεριοστρόβιλους συνδυασμένου κύκλου «έτοιμων για υδρογόνο» και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για εγκρίσεις σχεδιασμού, ωστόσο δεν έχει ορίσει ημερομηνία για την τελική επενδυτική απόφαση.

 

Παράγοντες που θα καθορίσουν την έκβαση της επένδυσης

Η εταιρεία προειδοποίησε ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα εξαρτηθεί από τους κανόνες για τον επερχόμενο διαγωνισμό της Γερμανίας των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ (17 δισεκατομμύρια δολάρια) για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 10 GW που θα είναι έτοιμοι για υδρογόνο.

Αυτό ανακοινώθηκε πέρυσι και είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2026.

Η RWE επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στη δημοπρασία.

Ωστόσο, η τελευταία ενημέρωση από τη γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα διεξαχθεί διαγωνισμός, αλλά απαιτεί επίσης ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής έτοιμοι για υδρογόνο να αλλάξουν από τη χρήση φυσικού αερίου σε 100% H2 μεταξύ 2035 και 2040, αν και η ακριβής ημερομηνία γιατί αυτό θα αποφασιστεί το 2032.

Επιπλέον, ενώ η τελευταία ενημέρωση αναφερόταν σε «νέες... χωρητικότητες έως 4 x 2,5 GW», δεν είναι σαφές εάν αυτό σημαίνει ότι 4 μεγαλύτερα έργα θα τεθούν σε προτεραιότητα ή αν αυτό αναφέρεται σε μέγιστη χωρητικότητα που μπορεί να υποβληθεί προσφορά ανά έργο.

Η τελική επενδυτική απόφαση της RWE στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της που είναι έτοιμο για υδρογόνο θα εξαρτηθεί επίσης από την κατασκευή του προγραμματισμένου δικτύου αγωγών υδρογόνου της Γερμανίας.

 

Τόπος εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής H2

Η εταιρεία τόνισε ότι ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής H2 που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Werne (πιθανώς στον ίδιο χώρο με τον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με αέριο Gersteinwerk) θα βρίσκεται κοντά σε μία από τις προτεινόμενες διαδρομές του αγωγού.

«Μπορούμε να λάβουμε μια τελική επενδυτική απόφαση μόνο αφού διασφαλιστεί η σύνδεση της τοποθεσίας με ένα δίκτυο υδρογόνου και οι συνθήκες πλαισίου επιτρέπουν μια εμπορικά βιώσιμη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ενέργειας», δήλωσε ο Nikolaus Valerius (Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Generation).

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει πέρυσι τις προθέσεις της να κατασκευάσει 3 GW σταθμών παραγωγής ενέργειας με υδρογόνο στη Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης