Ο στόχος της απανθρακοποίησης ενισχύει τον ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση
Το φυσικό αέριο θα βρεθεί τη δεκαετία 2020-2030 στο επίκεντρο τόσο του ελληνικού, όσο και του ευρωπαϊκού μίγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ όλα δείχνουν ότι σημαντική θα είναι η αύξηση της χρήσης του τόσο από τους οικιακούς καταναλωτές όσο και από τη βιομηχανία.
Η πολιτική της απανθρακοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, του εξηλεκτρισμού όλων των δραστηριοτήτων και της στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη του φυσικού αερίου σε «καύσιμο γέφυρα» που θα οδηγήσει στην σχεδιαζόμενη ενεργειακή μετάβαση.
Στην Ελλάδα η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την απολιγνιτοποίηση της χώρας, «σβήνοντας» το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ το 2028, κάτι το οποίο έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα και καταγράφεται επισήμως στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), καθιστά το φυσικό αέριο το καύσιμο, από το οποίο θα εξαρτάται η ασφάλεια εφοδιασμού και η ομαλή τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια για τα επόμενα αρκετά χρόνια.
Ήδη από το 2018 τα πρώτα δείγματα στην Ελλάδα
Η τάση αυτή έχει αρχίσει να καταγράφεται στις καταναλώσεις φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και για υπόλοιπες χρήσεις ήδη από το 2018.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το 2018 οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν το 33,96% των αναγκών για ηλεκτροπαραγωγή, αντιπαρατιθέμενες στα ίσα με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που ακολουθούσαν με ποσοστό 33,90%.
Το 2019 η τάση αυτή συνεχίζεται. Έτσι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το φυσικό αέριο κατείχε την πρώτη θέση στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό 38,88%, ενώ η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ κάλυψε μόλις το 16,95% της ζήτησης.
Εξάλλου σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια, το πρώτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα ήταν η χώρα της ΕΕ που παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατανάλωση αερίου, η οποία έφθασε στο 24%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου, η εγχώρια κατανάλωση αερίου έφθασε στα 1,6 δις. κυβικά μέτρα, κατά 0,300 δισ. κυβικά μέτρα ή 24% πάνω από τα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου 2018. Εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου που έφθασε στο 120% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ακριβώς για να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτροπαραγωγή.
Αύξηση 15% της εγχώριας κατανάλωσης φέτος
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Πολυχρονίου διευθυντής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ, μιλώντας πρόσφατα σε ενεργειακό συνέδριο.
Όπως είπε η κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να κλείσει το 2019 με αύξηση 15% και θα ανέλθει στις 60 TWh από 52 TWh το 2018, ενώ μίλησε δε για έκρηξη των εισαγωγών LNG σημειώνοντας ότι το 2018 αντιστοιχούσαν στο 20% των συνολικών ποσοτήτων και εφέτος φθάνουν στο 45%.
Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, οι οποίες σύμφωνα με το ΕΣΕΚ το 2030 θα καλύπτουν το 35% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και το 61-64% της παραγωγής ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποίηση θα αποτελέσουν την Λυδία λίθο για την περαιτέρω αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.
Άδειες παραγωγής για νέες μονάδες φυσικού αερίου
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έξι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι έχουν ήδη πάρει θέση στην κούρσα σχεδιάζοντας επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την Μυτιληναίος, την Elpedison, την ΤΕΡΝΑ, τον όμιλο Κοπελούζου, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τον όμιλο Καράτζη.
Η Μυτιληναίος έχει ήδη θεμελιώσει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 826 MW στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας το οποίο θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021, ενώ την ίδια χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει και η Elpedison την κατασκευή νέας μονάδας 826 MW η οποία προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2023 στην περιοχή των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα η ΡΑΕ έχει εγκρίνει άλλες τρεις άδειες παραγωγής για μονάδες φυσικού αερίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 660 MW στην Κομοτηνή, της Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου 662MW στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και του Ομίλου Καράτζη για μια μονάδα 660 MW στην περιοχή της Λάρισας.
Αίτηση στη ΡΑΕ χωρίς όμως να έχει λάβει ακόμα άδεια παραγωγής έχει καταθέσει και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του Ομίλου Στασινόπουλου για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 566 MW στη Θίσβη Βοιωτίας.
www.worldenergynews.gr