Τελευταία Νέα
Αφιερώματα Φυσικό Αέριο

Πλήρης απελευθέρωση της αγοράς με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ - Εκτιμήσεις για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Πλήρης απελευθέρωση της αγοράς με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ - Εκτιμήσεις για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με την ιδιωτικοποίηση θα εισρεύσουν «φρέσκα» κεφάλαια ώστε να αξιοποιηθούν οι πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου, που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση.

Με γοργούς ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση το σχέδιο της για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, τόσο σε ό,τι αφορά το σκέλος των υποδομών όσο και της εμπορίας.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας που προωθείται σε αυτή τη φάση και μέσω αυτής η κυβέρνηση θέλει να δώσει στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα το στίγμα της πρόθεσης της να δημιουργήσει ένα θετικό momentum για προσέλκυση και διευκόλυνση των επενδύσεων σε έναν από τους πλέον υποσχόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Πόσω μάλλον που με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ επί της ουσίας ανοίγει πλήρως η αγορά του φυσικού αερίου, του κύριου καυσίμου που θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενεργειακού μίγματος της χώρας στη νέα εποχή που θα χαρακτηριστεί από την απολιγνιτοποίηση και τη στροφή προς τις ΑΠΕ.
Έτσι, με τους δύο διαγωνισμούς θα εισρεύσουν «φρέσκα» κεφάλαια ώστε να αξιοποιηθούν οι πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης της αγοράς.

Άμεση έναρξη των διαδικασιών

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ήταν και το γεγονός πως ο διαχωρισμός της εταιρίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή ήταν από τις πρώτες κινήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ με εξίσου γοργούς ρυθμούς το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε ήδη στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή του 65% που ανήκει στο δημόσιο και του 35% που ανήκει στα ΕΛΠΕ.
Παράλληλα και στις αρχές του 2020 αναμένεται να προκηρυχθεί και η διαγωνιστική διαδικασία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στην οποία επίσης συμμετέχουν με ποσοστό 35% τα Ελληνικά Πετρέλαια που έχουν δηλώσει και δημόσια το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της συγκεκριμένης εταιρίας.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα γίνει στις αρχές του νέου έτους,  αφού θα πρέπει να ρυθμιστούν τα νομικά ζητήματα που να διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την ισοτιμία των υποψηφίων επενδυτών και να παράλληλα να επιτρέπουν τη συμμετοχή και των ΕΛ-ΠΕ σε αυτόν.

Ενδιαφέρον ξένων διαχειριστών και funds για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών έχει εκφραστεί επισήμως στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στη διοίκηση της ΔΕΠΑ από την Italgas και τη γερμανική EON, αλλά και από funds που δραστηριοποιούνται διεθνώς σε χαρτοφυλάκια υποδομών τα οποία πιθανότατα να προσέλθουν στον διαγωνισμό σε συνεργασία με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες.
«Προσβλέπουμε στην εκδήλωση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ΔΕΠΑ Υποδομών, μιας εταιρίας με ρυθμιζόμενο από τη ΡΑΕ έσοδο που καλείται να υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα με τη ΔΕΠΑ Υποδομών και την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας τον Ιανουάριο 2020.

Τα ελκυστικά asset της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Πάντως μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει και η ΔΕΠΑ Εμπορίας την οποία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, φαίνεται να διεκδικούν κυρίως «παίκτες» της εγχώριας ενεργειακής αγοράς που προσβλέπουν κυρίως στην απόκτηση του ελέγχου της ΕΠΑ Αττικής και στις συνέργειες που μπορούν να δημιουργήσουν μεταξύ των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού αξιοποιώντας το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας στη λιανική αγορά.
Όσο δε για τη χονδρεμπορική δραστηριότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι η αγορά του φυσικού αερίου διευρύνεται και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, τόσο λόγω του ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει «καύσιμο γέφυρα» για τη μετάβαση στις ΑΠΕ όσο και λόγω των εξαγωγικών προοπτικών στις αγορές των Βαλκανίων με την ολοκλήρωση των αγωγών TAP και IGB, αλλά και των προωθούμενων νέων υποδομών LNG, στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.
Πέραν αυτών τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που διαθέτει η ΔΕΠΑ με την Gazprom την Botas και την Sonatrach προσδίδουν πρόσθετη αξία στο χαρτοφυλάκιο της σε ότι αφορά την προμήθεια αερίου.

Στο στόχαστρο εγχώριων ενεργειακών Ομίλων οι εμπορικές δραστηριότητες

Θέση για τη διεκδίκηση του 65% που διαθέτει το Δημόσιο στη ΔΕΠΑ Εμπορία έχουν πάρει ήδη όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας - πρώτα απ' όλα από τα ΕΛΠΕ, τα οποία συμμετέχουν ήδη στην εταιρία με ποσοστό 35% και έχουν δημοσίως δηλώσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου.
Εξάλλου, η ιταλική Edison, που συμμετέχει στη θυγατρική των ΕΛΠΕ Elpedison, έχει επίσης δηλώσει το ενδιαφέρον της για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Τον έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα επιδιώξει και ο όμιλος Κοπελούζου καθώς στοχεύει έτσι να ενισχύσει τη θέση του στη χονδρεμπορική αγορά αλλά και να αποκτήσει παρουσία στη λιανική. Μάλιστα ο όμιλος Κοπελούζου φέρεται να κατεβαίνει στον διαγωνισμό σε συνεργασία με την τσεχική εταιρεία KKCG που έχει συμμετοχή και στον ΟΠΑΠ.
Επίσης ενδιαφέρον εκφράζεται και από την Motor Oil η οποία έχει εντάξει στη στρατηγική της τόσο την αγορά φυσικού αερίου όσο και την αγορά ηλεκτρισμού.
Ενδιαφέρον τέλος αναμένεται να εκφραστεί και από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αφού η ιδιωτικοποίηση  της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα είναι καταλύτης για τις εξελίξεις στη λιανική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης