Βιομηχανίες στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία τροφοδοτούνται ήδη από τη ΔΕΠΑ, τη Mytilinaios, την Ηρων και την Εlpedison
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εγχώριων ενεργειακών Ομίλων στην αγορά φυσικού αερίου μεταφέρεται και στις αγορές των Βαλκανίων.
Προεξοφλώντας από τώρα τις δυνατότητες μετεξέλιξης της χώρας σε hub αερίου για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ολοκλήρωση των διεθνών έργων διαμετακόμισης αερίου, TΑΡ και ΙGB, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης και της υπόγειας αποθήκης Καβάλας, οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στα Βαλκάνια τα οποία εξαρτώνται σε ποσοστό 100% από το ρώσικο αέριο.
Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης
Βιομηχανίες στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία τροφοδοτούνται ήδη τόσο από τη ΔΕΠΑ, η οποία βλέπει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως βασικό άξονα της στρατηγικής της για τα επόμενα χρόνια, όσο και από τις Mytilinaios, Ηρων και Εlpedison.
Αν και οι ποσότητες που μεταφέρονται σήμερα στη Βουλγαρία και την Ρουμανία είναι περιορισμένες οι ελληνικές εταιρίες του κλάδου βλέπουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης με την λειτουργία του TAP και την ολοκλήρωση του IGB.
Τα δύο αυτά έργα σε συνδυασμό με τις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και τις χαμηλές τιμές του LNG δημιουργούν περιθώρια ανάπτυξης στις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων.
Μετατροπή της Ελλάδας σε hub φυσικού αερίου
Η μελλοντική ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου Καβάλας και του FSRU Aλεξανδρούπολης θα συμπληρώσουν ένα cluster υποδομών που μπορεί πράγματι να μετατρέψει τη χώρα σε hub φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αέριο που θα φτάνει από τις διεθνείς αγορές στη Ρεβυθούσα και το FSRU Aλεξανδρούπολης θα μπορεί να διοχετεύεται μέσω του IGB στη Βουλγαρία και από εκεί να φτάνει μέχρι και την Ουκρανία, προσφέροντας στις χώρες των Βαλκανίων δυνατότητα διαφοροποίησης πηγών και απεξάρτησης από το ρώσικο αέριο της Gazprom.
Τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται με την υλοποίηση των διεθνών υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου και των υποδομών αποθήκευσης στην χώρα μας αναμένεται να αξιοποιήσουν και τρίτες εταιρείες. Ηδη μία βουλγαρική εταιρία και συγκεκριμένα η Energiko έφερε για λογαριασμό της φορτίο LNG στη Ρεβυθούσα.
www.worldenergynews.gr