Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευρώπη: Αύξηση 75% στη ζήτηση ενέργειας για τα data centers έως το 2030 (Montel)

Ευρώπη: Αύξηση 75% στη ζήτηση ενέργειας για τα data centers έως το 2030 (Montel)
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ζήτηση κέντρων δεδομένων θα αντιπροσωπεύει το 14% της προβλεπόμενης αύξησης της ευρωπαϊκής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 515 TWh έως το 2030
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων πρόκειται να αυξηθεί κατά 75% σε ολόκληρη την Ευρώπη έως το 2030, ωστόσο αν δεν ελεγχθεί ο κλάδος, ενδέχεται να «κορεστεί» η αγορά των σκανδιναβικών χωρών και της Ιρλανδίας, σύμφωνα με έκθεση της ICIS που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (21/11).

Σύμφωνα με το Montel, η εν λόγω έκθεση προβλέπει ότι η ζήτηση ενέργειας από τα data centers θα εκτοξευθεί στις 168 TWh/έτος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε σχέση με τις 96 TWh/έτος σήμερα, και στις 236 TWh μέχρι το 2035, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης που αναμένεται στην τεχνητή νοημοσύνη και της ανάγκης για αποθήκευση δεδομένων.

Ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι οι μεγαλύτερες αγορές ζήτησης ενέργειας για κέντρα δεδομένων κατά την επόμενη δεκαετία λόγω «κυρίως του μεγέθους και του οικονομικού τους πλεονεκτήματος, η έκρηξη της ζήτησης αυτής δεν θα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη μεταξύ των τριών αυτών χωρών».

Οι «καυτές» αγορές

Ορισμένες μικρότερες αγορές θα παραμείνουν τα «καυτά σημεία» λόγω «είτε των πλεονεκτημάτων της αγοράς ενέργειας και του κλίματος (Σκανδιναβικές χώρες) είτε του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος (Ιρλανδία)», αναφέρει η έκθεση.

«Αυτές οι αγορές θα φτάσουν ακόμη και σε επίπεδο κορεσμού, οπότε η ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων θα πρέπει αναγκαστικά να επιβραδυνθεί λόγω των αρνητικών επιπτώσεών τους στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», προστίθεται.
Πράγματι, η Ιρλανδία, όπου η ζήτηση για κέντρα δεδομένων αντιπροσώπευε το 21% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας πέρυσι, είχε ήδη «φτάσει σε σημείο κορεσμού με την ανάπτυξη να πρέπει να επιβραδυνθεί σε σύγκριση με την πορεία των τελευταίων τεσσάρων ετών», αναφέρει η έκθεση.

Να σημειωθεί πως και η Δανία αντιμετωπίζει «την ίδια απειλή κατά την επόμενη δεκαετία, δεδομένης της σχετικά χαμηλής συνολικής ζήτησης ενέργειας», προστίθεται στην έκθεση της ICIS.

Περισσότερες δυνατότητες

Σημειώνεται ότι οι χώρες με υψηλότερα επίπεδα συνολικής ζήτησης έχουν περισσότερες δυνατότητες να φιλοξενήσουν την ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων πριν η ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων γίνει «απαγορευτική».

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ζήτηση κέντρων δεδομένων θα αντιπροσωπεύει το 14% της προβλεπόμενης αύξησης της ευρωπαϊκής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 515 TWh έως το 2030, ανέφερε η έκθεση.

Τα γερμανικά κέντρα δεδομένων θα απαιτούσαν 32,7 TWh ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, αυξημένα κατά 59% από 20,6 TWh φέτος, ενώ τα κέντρα δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειάζονταν 18,1 TWh έως το τέλος της δεκαετίας, αυξημένα κατά 43% από 12,6 TWh φέτος.

Η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 250 κέντρα δεδομένων, σε σύγκριση με τα περίπου 450 στη Γερμανία και τα 400 στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα δει τη σχετική ζήτηση ενέργειας να φτάνει τις 19 TWh μέχρι το 2030, αυξημένη κατά 72% από τις 11 TWh φέτος.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία πρόκειται να αναδειχθεί σε νέα αγορά κέντρων δεδομένων τα επόμενα χρόνια «λόγω των πλεονεκτημάτων της τοποθεσίας, του υψηλού ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των χαμηλών τιμών ενέργειας», αναφέρει η έκθεση.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης