Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Κυκλάδες: Νέο ερευνητικό έργο για εξόρυξη ορυκτών

Κυκλάδες: Νέο ερευνητικό έργο για εξόρυξη ορυκτών

Εστιάζει σε 5 νησιά διαφορετικής κλίμακας και γεωλογικής σύνθεσης, με σημαντική εξορυκτική δραστηριότητα τους τελευταίους αιώνες

Οι Κυκλάδες έχουν παράδοση αιώνων στις εξορύξεις μετάλλων και στην εκμετάλλευση των ορυκτών η εντάθηκε και διαφοροποιήθηκε τον 19ο και 20ό αιώνα.

Τα λατομεία πράσινου μαρμάρου της Τήνου, τα μεταλλεία σιδήρου της Σερίφου και τα ορυχεία μπεντονίτη της Μήλου, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Σε ευθυγράμμιση με την αποστολή του, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος (αντιλαμβάνεται τις Κυκλάδες ως εργαστήρια επιτόπιας έρευνας, προγραμμάτων φιλοξενίας, εκδόσεων, ψηφιακών έργων και δημοσίων προγραμμάτων) εγκαινιάζει ένα νέο πολυδιάστατο ερευνητικό έργο για να εξερευνήσει και να καταγράψει αυτές τις διασυνδεδεμένες πτυχές της εξόρυξης ορυκτών στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του milosvoice.gr, το έργο με τίτλο: «Εξόρυξη στις Κυκλάδες: Ψηφιακά ίχνη», εστιάζει στην Αντίπαρο, τη Μήλο, τη Νάξο, τη Σέριφο και την Τήνο (5 νησιά διαφορετικής κλίμακας και γεωλογικής σύνθεσης, με σημαντική εξορυκτική δραστηριότητα τους τελευταίους αιώνες).

Το έργο αποσκοπεί στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της δραστηριότητας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα προσφέρει σύγχρονες ερμηνείες μέσω αναθέσεων φωτογραφικών και κινηματογραφικών έργων.

Στόχοι: Έρευνα, τεκμηρίωση, οργάνωση και ψηφιοποίηση

Η ερευνητική ομάδα του Δικτύου Αρχιπέλαγος, με επικεφαλής τον Jacob Moe και την Ελένη Ζάρα, θα διεξαγάγει αρχικά μια επιτόπια έρευνα η οποία αποσκοπεί στην τεκμηρίωση, την οργάνωση και την ψηφιοποίηση φωτογραφικών και οπτικοακουστικών αρχείων (από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε κάθε νησί) που κινδυνεύουν να χαθούν.

Σημαντικά παραδείγματα περιλαμβάνουν μια οπτικοακουστική συλλογή για την εξόρυξη σμύριδας στα χωριά της Νάξου, φωτογραφικές συλλογές που αφορούν την οργάνωση των εργατών και την εξόρυξη θείου στη Μήλο, προφορικές ιστορίες, μελέτες και φωτογραφίες για την εξόρυξη σιδήρου στην Αντίπαρο και τη Σέριφο, καθώς και οπτικοακουστικές συλλογές από τα λατομεία μαρμάρου στη βόρεια Τήνο.


Ανάθεση και παραγωγή νέων έργων τέχνης

Παράλληλα, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος προσκαλεί τους καλλιτέχνες Σοφία Ντώνα και Ignacio Acosta να δημιουργήσουν δύο νέα ψηφιακά έργα τέχνης, βασισμένα στις επιτόπιες επισκέψεις και την αρχειακή έρευνα που θα πραγματοποιήσουν.

Συγκεκριμένα, η εικαστικός και αρχιτέκτονας Σοφία Ντώνα θα ανασυνθέσει ένα «αρχείο κινήσεων», καταγράφοντας τη συμμετοχή των γυναικών στην ιστορική απεργία των μεταλλωρύχων του 1916 στη Σέριφο μέσω ενός δοκιμιακού φιλμ. Ο εικαστικός καλλιτέχνης Ignacio Acosta θα υλοποιήσει μια φωτογραφική έρευνα για τη σύγχρονη υποδομή και τους χώρους μνήμης που σχετίζονται με την εξόρυξη σε κάθε ένα από τα νησιά του έργου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης