Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καραϊβική: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κολομβίας

Καραϊβική: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κολομβίας
Το κοίτασμα, που βρίσκεται ανοικτά από την πόλη Σάντα Μάρτα, εκτιμάται ότι φθάνει τα «6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», καθιστώντας το το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί από τα χρόνια του 1990
Η κολομβιανή δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Ecopetrol και ο βραζιλιάνικος κολοσσός του ενεργειακού τομέα Petrobras ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη την ανακάλυψη ενός «τεράστιου» υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, που μπορεί να «διπλασιάσει τα αποθέματα» της χώρας.

Το κοίτασμα, που βρίσκεται ανοικτά από την πόλη Σάντα Μάρτα, εκτιμάται ότι φθάνει τα «6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», καθιστώντας το το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί από τα χρόνια του 1990.

Η Ecopetrol επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία μέσω της πλατφόρμας X.

Ο Ροζέριου Σοάρες από την Petrobras δήλωσε ότι το κοίτασμα «έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τα αποθέματα της Κολομβίας», ανακοινώνοντάς το κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καρταχένα.

Η ποσότητα αυτή είναι συγκρίσιμη με εκείνη του κοιτάσματος Κουτσουπά, που προμηθεύει αέριο στην Κολομβία εδώ και 45 χρόνια.

Η ανακοίνωση έγινε την επομένη της παρουσίασης από την κυβέρνηση του προεδρεύοντος Γουστάβο Πέτρο ενός σχεδίου για την εξεύρεση χρηματοδότησης αξίας 40 δισεκ. δολαρίων για την ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα.

Ο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας που εξελέγη το 2022, αντιμετωπίζει επικρίσεις για τη συνέχιση της εξόρυξης υδρογονανθράκων, ενώ δηλώνει ότι θέλει να εξειδικευτεί η Ecopetrol στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, οι αποφάσεις του επικρίνονται από τη συντηρητική αντιπολίτευση και διάφορους φορείς που υποστηρίζουν μια «σταδιακή μετάβαση» χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την «οικονομική ασφάλεια».

Ο τομέας των υδρογονανθράκων συμβάλλει το 2,8% του κολομβιανού ΑΕΠ και το πετρέλαιο είναι ένα από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Κολομβίας.

Η χώρα αντιμετωπίζει περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενεργειακών ελλείψεων και διακοπών ηλεκτροδότησης, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Naturgas προειδοποιεί ότι η Κολομβία θα αντιμετωπίσει έλλειμμα αερίου που θα φτάσει το 7,5% της ζήτησης το 2025, με εκτιμήσεις για αύξηση στο 16% το 2026.

Στο πλαίσιο της λειψυδρίας που αποδίδεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, η Κολομβία αύξησε τις εισαγωγές αερίου κατά 2.500% από το 2022 έως το 2023, με το φυσικό αέριο να καλύπτει το 25% έως 30% της εθνικής ζήτησης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης