Ενέργεια

IEEFA: Πανάκριβη και ελάχιστη η ενέργεια από φυσικό αέριο στο μέλλον

IEEFA: Πανάκριβη και ελάχιστη η ενέργεια από φυσικό αέριο στο μέλλον
Το φυσικό αέριο προβλέπεται να διαδραματίσει μειωμένο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την Εθνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αυστραλίας, η οποία θα προμηθεύεται περισσότερο από το 90% της παραγωγής της από ηλιακή και αιολική ενέργεια
Μολονότι πολλοί αναλυτές σε όλον τον κόσμο προβλέπουν ότι το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα τα επόμενα χρόνια, μια νέα έκθεση που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), δείχνει ότι η ενέργεια που θα προέρχεται από το αέριο στο μέλλον θα είναι ελάχιστη και με μεγάλο κόστος.

Σύμφωνα με το Renew Economy, οι παραγωγοί ενέργειας της Αυστραλίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία υποστήριζαν ότι το Σχέδιο Ολοκληρωμένου Συστήματος της AEMO για το 2024 «επιβεβαίωσε τον κρίσιμο ρόλο του φυσικού αερίου» στην ενεργειακή ασφάλεια και την «επείγουσα ανάγκη» για επενδύσεις σε νέες προμήθειες και υποδομές φυσικού αερίου, ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση στο καθαρό μηδέν έως το 2050.

Η έκθεση του IEEFA όμως αμφισβητεί αυτή την ερμηνεία και αναφέρει ότι με βάση την επανεξέταση της ανάλυσης που στηρίζει τις προβλέψεις της AEMO, δεν υποστηρίζεται ο αυξημένος ρόλος του φυσικού αερίου.

Αντίθετα, το IEEFA αναφέρει ότι το φυσικό αέριο προβλέπεται να διαδραματίσει μειωμένο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την Εθνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία θα προμηθεύεται περισσότερο από το 90% της παραγωγής της από ηλιακή ενέργεια - τόσο σε στέγες όσο και σε μεγάλη κλίμακα - και αιολική ενέργεια.

«All in» στις ΑΠΕ

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα υποστηρίζονται από την αποθήκευση μπαταριών, την υδροηλεκτρική ενέργεια - και ενώ η δυναμικότητα του φυσικού αερίου αυξάνεται, η χρήση του στο μείγμα παραγωγής στην πραγματικότητα μειώνεται σημαντικά.

Σύμφωνα με το IEEFA, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της AEMO, οι γεννήτριες φυσικού αερίου αναμένεται να λειτουργούν μόνο το 7% όλου του χρόνου κατά μέσο όρο, καθώς ο ρόλος τους περιορίζεται και επικεντρώνεται σε υπηρεσίες «αιχμής» που σπάνια ζητούνται.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν πέρα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στο ISP της AEMO, και να έχουν υπόψη τους ότι οι προβλέψεις της AEMO στην πραγματικότητα δείχνουν ότι ο ρόλος της παραγωγής φυσικού αερίου θα μειωθεί», λέει ο Jay Gordon, οικονομικός αναλυτής του IEEFA για την ενέργεια που ειδικεύεται στον ηλεκτρισμό της Αυστραλίας.

«Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικές όσο προτείνουν ορισμένα λόμπι του κλάδου και ενέχουν σημαντικούς νέους κινδύνους που πρέπει να διαχειριστούν οι επενδυτές.

«Στην πραγματικότητα, η ποσότητα της παραγωγής φυσικού αερίου στις προβλέψεις της AEMO είναι μικρή σε σύγκριση με τα πρόσφατα ιστορικά επίπεδα, και μικροσκοπική σε σύγκριση με την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και της αποθήκευσης.

«Απέχει πολύ από το να αποτελεί σαφές μήνυμα για μεγαλύτερες επενδύσεις στο φυσικό αέριο», προσθέτει ο Gordon.

Και όσο λιγότερο φυσικό αέριο στο μείγμα τόσο το καλύτερο, σημειώνει η έκθεση, επειδή το φυσικό αέριο είναι μια ακριβή μορφή παραγωγής ενέργειας.

«Όταν απαιτείται φυσικό αέριο, αυτό τείνει να αυξάνει τις συνολικές τιμές χονδρικής. Ως αποτέλεσμα, το φυσικό αέριο δεν αποτελεί προτιμώμενη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας «βασικού φορτίου», αλλά τείνει να χρησιμοποιείται μόνο όταν χρειάζεται - για παράδειγμα, για να βοηθήσει στην κάλυψη της βραδινής αιχμής της ζήτησης», αναφέρει η έκθεση.

«Εάν τα ποσοστά χρήσης μειωθούν στο 7%, όπως προβλέπει η AEMO, οι παραγωγοί φυσικού αερίου θα πρέπει να ανακτήσουν μεγαλύτερο μέρος του σταθερού κόστους τους ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) που είναι 41%-81% πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα του CSIRO μέχρι το 2030».

Το IEEFA αναφέρει ότι αυτό θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την κερδοφορία των μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει μια ισχυρή ευκαιρία για άλλες τεχνολογίες, όπως οι μπαταρίες και τα εναλλακτικά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης