Τελευταία Νέα
Ενέργεια

TotalEnergies: Επενδύσεις 80- 90 δισ. σε υδρογονάνθρακες και ΑΠΕ μέχρι το 2030

TotalEnergies: Επενδύσεις 80- 90 δισ. σε υδρογονάνθρακες και ΑΠΕ μέχρι το 2030
Η TotalEnergies επιβεβαίωσε ότι το φυσικό αέριο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της για τη μετάβαση
Να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με νέα έργα σε υδρογονάνθρακες και ΑΠΕ επιδιώκει ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies, προχωρώντας σε επενδύσεις ύψους 80-90 δισ. δολαρίων μέχρι το 2030, αναπτύσσοντας την πολυενεργειακή της στρατηγική.

Από αυτό το ποσό, τα 25 δισ. θα επενδυθούν σε ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς ο όμιλος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ πράσινης μετάβασης και των συμβατικών καυσίμων.

Η στρατηγική της γαλλικής εταιρείας, επικυρώνει το ρόλο του φυσικού αερίου από αγωγούς και ως LNG ως του κυρίαρχου «καυσίμου-γέφυρα», το οποίο χρησιμοποιείται από την Total, ενώ έχει ενισχύσει την εμβέλειά της στις ΑΠΕ, προκειμένου να επιτύχει μια «ισορροπημένη και κερδοφόρα» πολυενεργειακή στρατηγική.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται αύξηση της παραγωγής ενέργειας – πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και βιοενέργειας – κατά 4% ετησίως στο διάστημα 2024-2030 μαζί με μια αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 10 δισ δολαρίων.

Παράλληλα, αναμένεται κατακόρυφη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις δραστηριότητές της κατά 40%.

Επομένως, η μέση περιεκτικότητα σε άνθρακα των πωλήσεων ενέργειας της TotalEnergies αναμένεται να φτάσει 25% κάτω το 2030 σε σχέση με το 2015.

Για να μετατρέψει τα σχέδιά της σε πραγματικότητα, ο όμιλος επιβεβαίωσε καθαρές επενδύσεις μεταξύ 16 και 18 δισ. δολαρίων ετησίως κατά τη διάρκεια του 2025-2030.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι διατηρεί την ευελιξία να μειώσει τις καθαρές επενδύσεις της κατά 2 δισ δολάρια σε περίπτωση απότομης πτώσης των τιμών.

Επίσης, η TotalEnergies αποφάσισε να πραγματοποιήσει επαναγορές μετοχών ύψους 8 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5% του κεφαλαίου της ενώ σκοπεύει να συνεχίσει τις επαναγορές μετοχών ύψους 2 δισ δολαρίων ανά τρίμηνο το επόμενο έτος, αυξάνοντας το μέρισμα ανά μετοχή κατά τουλάχιστον 5%.

Επένδυση και σε έργα στην Αμερική

Σύμφωνα με τη διοίκηση της, προβλέπεται μέση αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου περίπου 3% ετησίως έως το 2030, με κυρίαρχο το LNG, λόγω της έναρξης έξι μεγάλων έργων το 2024 σε Βραζιλία, Σουρινάμ, Ομάν και Νιγηρία.

Μάλιστα το 2025 και το 2026, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 3% ετησίως λόγω της έναρξης πολλών έργων υψηλού περιθωρίου κέρδους όπως στον Κόλπο του Μεξικού, στο Ιράκ, την Ουγκάντα, την Αργεντινή, το Κατάρ, τα οποία αυξάνουν το καθαρό εισόδημα και τις ταμειακές ροές.

Στο επίκεντρο το φυσικό αέριο

Πάντως, η TotalEnergies επιβεβαίωσε ότι το φυσικό αέριο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της για τη μετάβαση, καθώς η αύξηση του LNG άνω του 50% κατά την περίοδο 2024-2030 και η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή υποστηρίζει την κερδοφόρα ολοκληρωμένη στρατηγική ηλεκτρικής ενέργειας για τη συμπλήρωση των διαλειπουσών ΑΠΕ.

Όσον αφορά τον έτερο πυλώνα της πολυενεργειακής στρατηγικής, ο γαλλικός όμιλος εστιάζει στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα ξεπεράσει τις 100 TWh το 2030, εκ των οποίων το 70% θα είναι ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης