Ναυτιλία

Απειλητικά μηνύματα σε ελληνικές ναυτιλιακές στέλνουν οι αντάρτες Χούθι (Reuters)

Απειλητικά μηνύματα σε ελληνικές ναυτιλιακές στέλνουν οι αντάρτες Χούθι (Reuters)
Αξιωματούχοι των Χούθι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι είχαν στείλει τα email ή να παράσχουν οποιοδήποτε πρόσθετο σχόλιο, λέγοντας ότι πρόκειται για διαβαθμισμένες στρατιωτικές πληροφορίες
Μια ζεστή ανοιξιάτικη νύχτα στην Αθήνα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ένα ανώτερο στέλεχος μιας ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας παρατήρησε ότι ένα ασυνήθιστο email είχε φτάσει στα προσωπικά του εισερχόμενα.

Το μήνυμα, το οποίο στάλθηκε επίσης στην επαγγελματική διεύθυνση email του διευθυντή, προειδοποίησε ότι ένα από τα πλοία της εταιρείας που ταξίδευε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας κινδύνευε να δεχθεί επίθεση από την πολιτοφυλακή Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το υπό ελληνική διαχείριση πλοίο είχε παραβιάσει την απαγόρευση διέλευσης που επιβλήθηκε από τους Χούθι ελλιμενίζοντας σε ένα ισραηλινό λιμάνι και θα «στοχοποιούνταν άμεσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν κατάλληλη», έγραφε το μήνυμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Φέρετε την ευθύνη και τις συνέπειες της συμπερίληψης του σκάφους στη λίστα απαγόρευσης», ανέφερε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο υπογράφηκε από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC) που εδρεύει στην Υεμένη, ένα όργανο που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο για να συνδέει τις δυνάμεις των Χούθι και τις εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες.

Το email, που ελήφθη στα τέλη Μαΐου, προειδοποιούσε για κυρώσεις για ολόκληρο τον στόλο της εταιρείας εάν το πλοίο συνεχίσει «να παραβιάζει τα κριτήρια απαγόρευσης και να εισέρχεται στα λιμάνια της σφετεριστικής ισραηλινής οντότητας».

Το προειδοποιητικό μήνυμα ήταν το πρώτο από δώδεκα όλο και πιο απειλητικών email που στάλθηκαν σε τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τον Μάιο εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έξι πηγές του κλάδου με άμεση γνώση των email και δύο με έμμεση γνώση.

Σε επαφή με το Reuters, αξιωματούχοι των Χούθι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι είχαν στείλει τα email ή να παράσχουν οποιοδήποτε πρόσθετο σχόλιο, λέγοντας ότι πρόκειται για διαβαθμισμένες στρατιωτικές πληροφορίες.

Τα ελληνόκτητα πλοία, τα οποία αντιπροσωπεύουν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο, αποτελούν σχεδόν το 30% των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις των Χούθι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Lloyd's List Intelligence που δεν διευκρίνισε εάν τα πλοία αυτά είχαν δεσμούς με το Ισραήλ.

Τουλάχιστον δύο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που έλαβαν απειλές μέσω email αποφάσισαν να τερματίσουν τέτοια ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές με άμεση γνώση, αρνούμενοι να αποκαλύψουν τις εταιρείες για λόγους ασφαλείας.

Στέλεχος τρίτης ναυτιλιακής εταιρείας, η οποία έλαβε επίσης επιστολή, είπε ότι αποφάσισαν να τερματίσουν τις συναλλαγές με το Ισραήλ προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας.

Η Conbulk Shipmanagement Corporation με έδρα την Ελλάδα σταμάτησε τα ταξίδια στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την επίθεση στο σκάφος της MV Groton δύο φορές τον Αύγουστο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης