Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να καλύψει την απώλεια ιρανικών προμηθειών πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να καλύψει την απώλεια ιρανικών προμηθειών πετρελαίου

Σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στις εγκαταστάσεις καυσίμου του ασιατικού κράτους, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών έχει αρκετή πλεονάζουσα χωρητικότητα - Δεν έκανε αναφορά στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν (Reuters)

Ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) έχει αρκετή πλεονάζουσα χωρητικότητα πετρελαίου για να αντισταθμίσει την πλήρη απώλεια του ιρανικού εφοδιασμού, εάν το Ισραήλ επιτεθεί τις εγκαταστάσεις αυτής της χώρας, όπως υποστηρίζει το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters.

Υπάρχει όμως και ένα «αλλά». Σε τέτοιο ενδεχόμενο ο όμιλος παραγωγών θα δυσκολευτεί εάν το Ιράν αντεπιτεθεί χτυπώντας εγκαταστάσεις των γειτόνων του στον Κόλπο.

Την Τρίτη 1/10 το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ ως απάντηση στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πλήρωνε.

Το Ιράν απείλησε με συντριπτική απάντηση εάν το Ισραήλ ανταπαντούσε.

Οι επιλογές του Ισραήλ περιλαμβάνουν τη στόχευση ιρανικών εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου μεταξύ άλλων στρατηγικών τοποθεσιών, ανέφερε την Τετάρτη 2/10 ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος Ισραηλινούς αξιωματούχους.

 

Οι πετρελαϊκές δραστηριότητες του Ιράν

Το Ιράν είναι μέλος του ΟΠΕΚ με παραγωγή περίπου 3,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα ή 3% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν ανέβει φέτος κοντά στα υψηλά πολλών ετών (1,7 εκατομμύρια bpd) παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τα κινεζικά διυλιστήρια αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας του. Το Πεκίνο λέει ότι δεν αναγνωρίζει τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Θεωρητικά, εάν χάναμε όλη την ιρανική παραγωγή, που δεν είναι η βασική μας περίπτωση, ο OPEC+ έχει αρκετή πλεονάζουσα ικανότητα για να αναπληρώσει το σοκ», δήλωσε η Amrita Sen (συνιδρύτρια της Energy Aspects).

 

Οι δράσεις του ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ ο οποίος περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ και συμμάχους όπως η Ρωσία και το Καζακστάν, μειώνει την παραγωγή τα τελευταία χρόνια για να στηρίξει τις τιμές εν μέσω ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης.

Έτσι, ο όμιλος κάθεται σε εκατομμύρια βαρέλια πλεονάζουσας χωρητικότητας.

Οι περικοπές από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ ανέρχονται σήμερα σε 5,86 εκατομμύρια bpd. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή κατά 3 εκατομμύρια bpd και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 1,4 εκατομμύρια.

Ο ΟΠΕΚ+ συναντήθηκε την Τετάρτη για να συζητήσει τη συμμόρφωση με τις περικοπές. Η ομάδα δεν συζήτησε τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, ανέφεραν πηγές του OPEC+.

«Το μόνο πράγμα που αναφέρθηκε για τη γεωπολιτική κατάσταση και τη σύγκρουση ήταν η ελπίδα για μη κλιμάκωση», δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ+ που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Ενώ ο ΟΠΕΚ έχει αρκετή πλεονάζουσα ικανότητα για να αντισταθμίσει την απώλεια ιρανικών προμηθειών, μεγάλο μέρος αυτής της δυναμικότητας βρίσκεται στην περιοχή του Κόλπου της Μέσης Ανατολής και δυνητικά ευάλωτο εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, δήλωσε ο Giovanni Staunovo (αναλυτής της UBS).

«Η αποτελεσματικά διαθέσιμη πλεονάζουσα χωρητικότητα μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη εάν πραγματοποιηθούν νέες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές σε χώρες της περιοχής», είπε, προσθέτοντας ότι η Δύση μπορεί να χρειαστεί να αξιοποιήσει στρατηγικά αποθέματα εάν υπάρξουν σοβαρές διακοπές.

 

Εκτιμήσεις για τα σχέδια του Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να επιτεθεί σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Αναλυτές πετρελαίου και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας είπαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει τις εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου του Ιράν και το λιμάνι πετρελαίου του νησιού Kharg, το οποίο διαχειρίζεται περίπου το 90% των εξαγωγών αργού της χώρας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980, η Βαγδάτη επιτέθηκε τακτικά σε δεξαμενόπλοια γύρω από το νησί Kharg και απείλησε να καταστρέψει τον τερματικό σταθμό πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης