Ενέργεια

Ο Πρόεδρος του Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία φυσικού αερίου με τη Ρωσία

Ο Πρόεδρος του Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία φυσικού αερίου με τη Ρωσία

Πίστη για αντιστάθμιση των σκληρών κυρώσεων

Ο πρόεδρος του Ιράν Masoud Pezeshkian χαιρέτισε τη μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom που θα βοηθήσει τη χώρα να μετατραπεί σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου, αναφέρει το bne Intellinews, επικαλούμενο δήλωση κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Mikhail Mishustin.

Εκτός από αυτό στην ασιατική χώρα αισιοδοξούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεραστούν οι σκληρές δυτικές κυρώσεις.

Η Gazprom και η National Iranian Gas Company του Ιράν υπέγραψαν μια προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούνιο για την προμήθεια όγκων φυσικού αερίου στο Ιράν.

Τον Ιούλιο, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Shana αποκάλυψε τους όγκους της συμφωνίας οι οποίοι ορίστηκαν σε 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως ή 109 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Εκείνη την εποχή, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί είπε ότι οι όγκοι θα παρέχονται τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για επανεξαγωγή σε γειτονικές χώρες.

Το κόστος για την κατασκευή του αγωγού για τη μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου θα καλυφθεί από τη ρωσική πλευρά, δήλωσε επίσης ο Owji τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Interfax.

Η σύμβαση μεταξύ της Gazprom και της NIGC ήταν «ένα αριστούργημα ενεργειακής διπλωματίας που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια οικονομική επανάσταση και να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια για την περιοχή με τη βοήθεια του Ιράν», είπε επίσης ο Ιρανός αξιωματούχος.

Ο Πρόεδρος Pezeshkian είπε αυτή την εβδομάδα τα εξής: «Πιστεύουμε ότι εάν εφαρμοστούν τα σημαντικά κοινά έργα του Ιράν και της Ρωσίας, θα δημιουργήσουν σημαντικές δυνατότητες και για τις δύο χώρες για την αντιστάθμιση των σκληρών κυρώσεων».

Το Ιράν έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, μετά τη Ρωσία, αλλά έχει περιοριστεί στην ικανότητά του να τα αναπτύξει λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ που στοχεύουν συγκεκριμένα την ενεργειακή του βιομηχανία. Το αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία θα πωλείται στην Τουρκία, το Πακιστάν και το Ιράκ.

Μια συμφωνία για επανεξαγωγή βρίσκεται ήδη στα σκαριά, με την κρατική ενεργειακή εταιρεία της Τουρκίας Botas.

Η εταιρεία γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την Εθνική Εταιρεία Φυσικού Αερίου του Ιράν για τη μακροπρόθεσμη προμήθεια φυσικού αερίου.

Η τρέχουσα μεταξύ τους συμφωνία για ετήσια ποσότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου, πρόκειται να λήξει σε 2 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης