Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Zakharova: Η Ρωσία θα παραπέμψει στη δικαιοσύνη το ζήτημα των εκρήξεων του Nord Stream

Zakharova: Η Ρωσία θα παραπέμψει στη δικαιοσύνη το ζήτημα των εκρήξεων του Nord Stream

Εχει υποβάλει «προδικαστικές αξιώσεις» κατά της Δανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας,

 

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παραπέμψει στο δικαστήριο την υπόθεση των εκρήξεων στον αγωγό Nord Stream, εάν η Δύση δεν διερευνήσει το θέμα, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της.
Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που μεταφέρουν φυσικό αέριο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα έσπασαν από μια σειρά εκρήξεων τον Σεπτέμβριο του 2022, επτά μήνες αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία.
Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova δήλωσε ότι η Ρωσία έχει υποβάλει «προδικαστικές αξιώσεις» κατά της Δανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας, με βάση τη Διεθνή Σύμβαση του 1997 για την Καταστολή των Τρομοκρατικών Βομβαρδισμών και τη Διεθνή Σύμβαση του 1999 για την Καταστολή Χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
«Το προδικαστικό στάδιο επίλυσης διαφορών, ένα υποχρεωτικό στάδιο που προβλέπεται από τις συμβάσεις, βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη», δήλωσε.

Παραβίαση υποχρεώσεων

«Εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί σε αυτό το στάδιο, τότε η Ρωσία σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη και στο Διεθνές Δικαστήριο σε σχέση με την παραβίαση από τις εν λόγω χώρες των υποχρεώσεών τους βάσει των συμβάσεων.
"Άλλα κράτη που μπορεί να έχουν κάποια σχέση με τις εκρήξεις του Nord Stream είναι τα επόμενα. Η Δύση δεν θα ξεφύγει από τις προσπάθειες "να σπρώξει το θέμα κάτω από το χαλί".οδηγώντας σε αβεβαιότητα μια από τις κύριες βιομηχανίες της.

Η Μόσχα -χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία- έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η επίθεση έγινε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι οποίες και οι δύο αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.
Γερμανοί εισαγγελείς τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης για έναν Ουκρανό εκπαιδευτή καταδύσεων στην Πολωνία σε σχέση με τις επιθέσεις.
«Οι εκρήξεις των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2 είναι μια κραυγαλέα πράξη διεθνούς τρομοκρατίας που εμπίπτει σε μια σειρά διεθνών συνθηκών που θεσπίζουν υποχρεώσεις για την πρόληψη, την καταστολή, τη διερεύνηση, τη δίωξη και τη συνεργασία με άλλα κράτη για την επίτευξη αυτών των στόχων» δήλωσε η Zakharova .
«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις δεν εκπληρώνονται, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ρωσίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης