Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στις 21 Οκτωβρίου με το νέο παραγωγικό μοντέλο μέτρα για το ενεργειακό κόστος - Θεοδωρόπουλος: Όμορες χώρες έχουν βάλει όριο

Στις 21 Οκτωβρίου με το νέο παραγωγικό μοντέλο μέτρα για το ενεργειακό κόστος - Θεοδωρόπουλος: Όμορες χώρες έχουν βάλει όριο
Για τη μέση τάση, από το 2020 μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά απολύτως πρόβλεψη τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Έντονες διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται την περίοδο αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, για να διαμορφωθούν μέτρα για το μετριασμό του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.
Η κατεύθυνση των μέτρων, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 21 Οκτωβρίου, όταν το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει, το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, όπως είπε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας Βασιλική Λοΐζου.

Οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν θα αφορούν αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο, για την ενίσχυση της παραγωγής με τη διαμόρφωση ενός πλέγματος εργαλείων και κινήτρων αλλά θα συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για το ενεργειακό κόστος.

Όλο τον τελευταίο μήνα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των φορέων της βιομηχανίας και την ΕΒΙΚΕΝ και πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο μπαίνει ο διαχωρισμός της αγοράς των ΑΠΕ από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, κάτι που ωστόσο για να πραγματοποιηθεί απαιτείται να πραγματοποιηθούν στοχευμένες μελέτες.
Η συζήτηση για το ενεργειακό κόστος έχει ξεκινήσει και είτε στην παρουσίαση της 21ης Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τη βιομηχανία, αναφέρουν πληροφορίες, είτε θα δοθεί μια γενική κατεύθυνση που θα εξειδικευτεί σε μέτρα ακολούθως.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Όμορες χώρες έχουν βάλει όριο στο ενεργειακό κόστος

Στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της Γενικής του Συνέλευσης.

Επεσήμανε το πρόβλημα που δημιουργούν οι υψηλές τιμές ενέργειας στις εξαγωγικές βιομηχανίες καθώς πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους. “Πάρα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν χαμηλές τιμές ενέργειας, αλλά αυτό που πλήττει την ανταγωνιστικότητά μας περισσότερο είναι ότι όμορες χώρες όπως η Βουλγαρία έχουν βάλει τον πήχη σε ένα όριο στην τιμή προστατεύοντας τη βιομηχανία τους. Η Τουρκία έχει επίσης χαμηλές τιμές και όταν η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές ενέργειας αυτό πλήττει την ανταγωνιστικότητά της”, τόνισε.

Σημείωσε ότι πρόβλημα του ενεργειακού κόστους είναι βραχυπρόθεσμο ενώ «η απάντηση του Πρωθυπουργού να φέρει μια λύση μέσω των Βρυξελλών, είναι κάτι που σημαίνει σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Είπε ότι σε πάρα πολλές εξαγωγικές βιομηχανίες μέλη του ΣΕΒ, το κόστος ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε ειδική αναφορά στη μέση τάση, λέγοντας ότι το 98% της ελληνικής βιομηχανίας, σε αριθμό εταιρειών, είναι μέση τάση. “Για τη μέση τάση, από το 2020 μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά απολύτως πρόβλεψη» τόνισε.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να φτιάξει το δικό της παραγωγικό μοντέλο και να μην περιμένει να δει τι θα γίνει με την έκθεση Ντράγκι. «Τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει σοβαρή δουλειά στην Ελλάδα, αλλά έχουμε και το δεύτερο έλλειμμα, αυτό του εμπορικού ισοζυγίου, που δεν το έχουμε επιλύσει. Όμως η κατανάλωσή μας βασίζεται σε εισαγόμενα προϊόντα και το εμπορικό έλλειμμα θα διευρύνεται. Δεν μπορούμε να παράγουμε τεχνολογία αιχμής αλλά ας παράγουμε τουλάχιστον τα βασικά”, είπε ο κ Θεοδωρόπουλος.

Πάνος Λώλος: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος να είναι πιο λειτουργικός

Ο κ. Πάνος Λώλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, αναφέρθηκε στη σημασία των επενδύσεων και στην ανάγκη να γίνει μια αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος προς μια οικονομία μεγαλύτερης παραγωγής.
Τόνισε ότι παρότι έχουν γίνει σημαντικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης των δυνατοτήτων χρηματοδότησης επενδύσεων, η Moodys που διατήρησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της χώρας ανέφερε πρόσφατα ότι ακόμη η οικονομία μας ακόμη στηρίζεται στις υπηρεσίες και ότι πρέπει να βρει γρήγορα το δρόμο της προς μια οικονομία μεγαλύτερης παραγωγής και με εξαγωγές προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται επενδύσεις και αύξηση των χρηματοδοτήσεων, όμως η αύξηση της παραγωγικότητας που θα φέρουν θα οδηγήσουν την οικονομία σε εξαγωγικούς δρόμους. “Η αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος προς μια οικονομία μεγαλύτερης παραγωγής, χρειάζεται επενδύσεις”, τόνισε.

Βασιλική Λοΐζου: Η βιομηχανία να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη

Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας κυρία Βασιλική Λοΐζου, τόνισε ότι στόχος είναι να βάλουμε τη βιομηχανία εκεί που της αξίζει, ώστε να είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη.
Στόχος μας είναι μια συνολική στρατηγική, που θα περιλαμβάνει απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και νέα νομοθεσία μέχρι χρηματοδοτικά εργαλεία. Ετοιμάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θέτει προτεραιότητες και θα περιγράφει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημείωσε.

Ένα σχετικό ολοκληρωμένο σχέδιο με τις προτεραιότητες του υπουργείου προετοιμάζεται και θα παρουσιαστεί 21 Οκτωβρίου από τον υπουργό, σημείωσε. Σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο, σημείωσε ότι πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις και στόχοι που θα καθορίζουν την κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων, ώστε να εξυπηρετείται η κεντρική στρατηγική. Επίσης, τόνισε ότι στόχος είναι η χρηματοδότηση να γίνει με εργαλεία που συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιτάχυνση αποσβέσεων, επιχορηγήσεις και καλές πρακτικές από άλλες χώρες και όσο γίνεται μεγαλύτερη απλοποίηση διαδικασιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης