Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ACER ενέκρινε κανόνες για ενεργοποίηση προϊόντων ισχύος 15 λεπτών (Montel)

Ο ACER ενέκρινε κανόνες για ενεργοποίηση προϊόντων ισχύος 15 λεπτών (Montel)

Από τον Ιανουάριο του 2025 θα εφαρμοστούν αλλαγές για τις οποίες έδωσε τη συγκατάθεσή του ο ρυθμιστικός οργανισμός ενέργειας της ΕΕ - Αναμένεται ενίσχυση στην ευελιξία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Σχετικά Άρθρα

Ο ρυθμιστικός οργανισμός ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Acer) ενέκρινε τις αλλαγές που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η εμπορία προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας διάρκειας 15 λεπτών στη διαδικασία ευρωπαϊκής σύζευξης ενιαίας ημέρας επόμενης ημέρας (SDAC), αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2025.

Αποτελεί συμμόρφωση με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που απαιτούν η περίοδος διακανονισμού ανισορροπίας (ISP) να είναι 15 λεπτά σε όλους τους τομείς από την 1η Ιανουαρίου (εκτός εάν χορηγηθεί εξαίρεση).

Σχετικά με τους διορισμένους φορείς εκμετάλλευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Nemos), πρέπει να προσφέρουν συναλλαγές σε διάστημα τουλάχιστον σύντομο (όσο η ISP) τόσο στην αγορά της επόμενης ημέρας όσο και στην αγορά εντός της ημέρας.

«Η δυνατότητα αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε χρονοθυρίδες 15 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ενίσχυε την ευελιξία της αγοράς», ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη 26/9 ο Acer.

Η βελτίωση αυτής της ευελιξίας αποτελεί βασικό στόχο πολιτικής για την ΕΕ, καθώς επιδιώκει να ενσωματώσει όλο και μεγαλύτερους όγκους διακοπτόμενων και μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Επί πρόσθετα αποσκοπεί σε απόκριση από την πλευρά της ζήτησης ως μέρος των προσπαθειών για μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

 

Τι ακριβώς ενέκρινε ο Acer

Ο Acer ενέκρινε την πρόταση του Nemos να ενημερώσει τη λίστα των προϊόντων που καλύπτονται από το SDAC ώστε να συμπεριλάβει ένα προϊόν 15λεπτης Μονάδας Χρόνου Αγοράς (MTU) και να αφαιρέσει τα εμπόδια εισόδου για όσους θέλουν να το διαπραγματευτούν.

Ενέκρινε επίσης την πρόταση από τους Ευρωπαίους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για βελτίωση του αλγόριθμου σύζευξης τιμών και της διαδικασίας υπολογισμού προγραμματισμένων ανταλλαγών μεταξύ των ζωνών υποβολής προσφορών, των περιοχών προγραμματισμού και των κόμβων συναλλαγών του Nemos στο SDAC.

Αυτό θα επιτρέψει το χειρισμό περισσότερων δεδομένων εντός του συντομότερου χρονικού πλαισίου υπολογισμού.

 

Το «μπαλάκι» σε Nemos και TSOs

Οι TSOs (Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς) έχουν επίσης εισαγάγει μια εφεδρική επιλογή για τον υπολογισμό των προγραμματισμένων ανταλλαγών μεταξύ των ζωνών υποβολής προσφορών, εάν ο αλγόριθμος σύζευξης τιμών αργεί πολύ για να βρεθεί μια λύση.

Οι Nemos και οι TSOs πρέπει να εφαρμόσουν τις αλλαγές μέχρι τη στιγμή που η 15λεπτη MTU τεθεί σε λειτουργία στο SDAC. Αυτό απαιτείται να γίνει έως την 1η Ιανουαρίου.

 

Τέλος ιταλικού PUN

Ο Acer ενέκρινε επίσης την πρόταση του Nemos για την αφαίρεση της ιταλικής εθνικής ενιαίας τιμής PUN από τη λίστα των προαιρετικών προϊόντων SDAC όταν το προϊόν MTU 15 λεπτών κυκλοφορήσει.

Το PUN είναι ένας σταθμισμένος για την κατανάλωση μέσος όρος τιμών ζώνης που εφαρμόζεται σε όλη την κατανάλωση ανεξάρτητα από την τοποθεσία της.

Οι Nemos είπαν ότι η διατήρησή του μετά την προσθήκη του προϊόντος 15 λεπτών MTU θα έκανε τον αλγόριθμο SDAC τόσο περίπλοκο που θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να φτάσετε σε ένα αποτέλεσμα.

Η Ιταλία σχεδίαζε να αλλάξει τους όρους και τα κριτήρια για την εφαρμογή τιμών ζώνης στους τελικούς πελάτες από την 1η Ιανουαρίου, όπως ανέφεραν οι Nemos.

Αυτό σήμαινε ότι από την 1η Ιανουαρίου το PUN δεν θα ήταν πλέον αποτέλεσμα του αλγόριθμου SDAC και θα μπορούσε να αφαιρεθεί από τη λίστα προϊόντων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης