Ενέργεια

Τσάφος: Τις λιγότερες εισαγωγές ηλεκτρισμού εδώ και 24 χρόνια πέτυχε η Ελλάδα φέτος

Τσάφος: Τις λιγότερες εισαγωγές ηλεκτρισμού εδώ και 24 χρόνια πέτυχε η Ελλάδα φέτος
Κομβική η σημασία της αιολικής και ηλιακής ενέργειας
Μια σημαντική κατάκτηση πέτυχε η Ελλάδα φέτος ως προς τον ενεργειακό της τομέα, καθώς όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα social media ο Νίκος Τσάφος, σύμβουλος του πρωθυπουργού στα ενεργειακά, η χώρα σημείωσε το 2024 τις λιγότερες εισαγωγές ηλεκτρισμού από το 2000.

«Για δεκαετίες, η Ελλάδα ήταν καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Κάποια χρόνια, εισάγαμε σχεδόν το ένα τέταρτο των αναγκών μας. Αυτό αλλάζει σταδιακά—κυρίως λόγω της έκρηξης στην παραγωγική ικανότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας», γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Τσάφος.

«Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ελλάδα εισήγαγε μόλις 342 GWh. Με αυτόν τον ρυθμό, το 2024 θα μπορούσε να καταγράψει το χαμηλότερο επίπεδο καθαρών εισαγωγών από το 2000. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση—και υποδεικνύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσάφος, γράφει «Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε διαρκώς χαμηλότερες τιμές. Σε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, οι τιμές συχνά διαμορφώνονται από παράγοντες πέρα από τον έλεγχό μας. Γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά ενέργειας—για να αφαιρέσουμε τα εμπόδια, φυσικά και ρυθμιστικά, που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή ενέργειας στην Ευρώπη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης