Ενέργεια

Aurora: Ο Τραμπ μπορεί να μην επιβραδύνει την ενεργειακή μετάβαση

Aurora: Ο Τραμπ μπορεί να μην επιβραδύνει την ενεργειακή μετάβαση

Η μελέτη του πάροχου ανάλυσης παγκόσμιων ενεργειακών αγορών, διαπιστώνει ότι οι πολιτικές (αν εκλεγεί) του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ θα έχουν περιορισμένη επίδραση στις αγορές ενέργειας

Η Aurora Energy Research (πάροχος ανάλυσης παγκόσμιων ενεργειακών αγορών) δημοσίευσε μια νέα μελέτη για τον πιθανό αντίκτυπο των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ του Νοεμβρίου στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι δύσκολα ο εκάστοτε «Πλανητάρχης» μπορεί να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές κατά 50% και να επιβραδύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μέσω σημαντικών περικοπών στη χρηματοδότηση που διατίθεται στην καθαρή τεχνολογία βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).

Όμως η μελέτη διαπίστωσε ότι είναι πιθανό να έχει περιορισμένη επιτυχία στην πραγματοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Αντίθετα η προεδρία της Καμάλα Χάρις θα αντιπροσώπευε σε μεγάλο βαθμό μια συνέχεια των τρεχουσών τάσεων.

Σύμφωνα με την Aurora, το ενδεχόμενο της «Προεδρίας Τραμπ» θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης.

Ενώ η προοπτική κατάργησης του IRA είναι απομακρυσμένη, η μεγαλύτερη υποστήριξη για λειτουργικά εργοστάσια άνθρακα, η αποδυνάμωση της περιβαλλοντικής προστασίας της εποχής Μπάιντεν και η κατάργηση των επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να μειώσουν έως και 25 GW την ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και μπαταρίας έως το 2040 στις μεγάλες αγορές ενέργειας (ERCOT, CAISO, PJM, MISO, NYISO και ISO-NE) που περιλαμβάνονται στη μελέτη της Aurora.

Παρόλα αυτά, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν σχετικά αμετάβλητες σε ολόκληρη τη χώρα, με μικρή έως καθόλου επίδραση στους λογαριασμούς των καταναλωτών, όπως αναφέρει η μελέτη.

 

Γιατί θα είναι σταθερή η πορεία της ενεργειακής μετάβασης

Συνολικά διαπίστωσε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς τροφοδοτούμενη από την ταχεία αύξηση της ζήτησης από την τεχνητή νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων, τη συνεχιζόμενη μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την κεντρική θέση των κρατών και των περιφερειακών αγορών ενέργειας στον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας.

 

Το ακραίο σενάριο αν κυβερνήσει ο Τραμπ

Ο πάροχος αναλυτικών στοιχείων μοντελοποίησε επίσης ένα πιο ακραίο σενάριο «Project 2025» στο οποίο μια κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί (υπό την πίεση να χρηματοδοτήσει μια τεράστια παράταση 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των φορολογικών περικοπών του 2017), την αντίθεση των κοινοτήτων του κόκκινου… κράτους που έχουν επωφεληθεί από τα κίνητρα του IRA και αντ' αυτού κινείται προς διάλυση.

Εκπτώσεις φόρου για ηλιακούς, αιολικούς και μπαταρίες από το 2025.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια πολύ πιο σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού της ενεργειακής μετάβασης, με 200 GW λιγότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπαταριών έως το 2040.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην αποδειχθεί δημοφιλές στους καταναλωτές, καθώς λιγότερα έργα καθαρής ενέργειας οδηγούν σε αύξηση των τιμών χονδρικής ενέργειας έως και 22% στις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο, όπως το Τέξας.

Από την πλευρά της ζήτησης, η έκθεση δείχνει ότι σε περίπτωση νίκης του GOP (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) τον προσεχή Νοέμβριο, αναμένονται δασμοί έως και 50% σε κινεζικά προϊόντα και 10% στις εισαγωγές από άλλες χώρες ώστε να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου περίπου κατά 4% έως το 2040, καθώς οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερα δικά τους προϊόντα.

Η αυξημένη εγχώρια ζήτηση ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά αυτό αντισταθμίζεται περισσότερο από τη μείωση των αμερικανικών εξαγωγών LNG κατά 8% έως το 2040, με αποτέλεσμα οι τιμές του Henry Hub να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

Οι δασμοί αναμένεται να επιβραδύνουν οριακά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Κίνα, οδηγώντας σε μείωση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου και επηρεάζοντας περαιτέρω τις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ και το τελικό αποτέλεσμα για τους εξαγωγείς.

Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με ένα σενάριο «Προεδρίας Χάρις» στο οποίο δεν εγκρίνονται νέοι τερματικοί σταθμοί LNG από το 2025 και μετά.

 

Δύσκολα ο «Πλανητάρχης» επηρεάζει τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να ανατρέψει την παύση εξαγωγής LNG του Μπάιντεν, να αυξήσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακή γη και να καταργήσει τα περιβαλλοντικά εμπόδια της εποχής Μπάιντεν για την αδειοδότηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η ιστορική ανάλυση έδειξε ότι ο Πρόεδρος έχει περιορισμένη ικανότητα να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από μακροοικονομικούς παράγοντες και διεθνείς αγορές, όπως αποδεικνύεται από τη μοντελοποίηση σεναρίων της Aurora.

Η Aurora ανέφερε ότι από την πλευρά της προσφοράς, η πειθαρχία του κεφαλαίου μετά την πανδημία αναγκάζει τους παραγωγούς να επικεντρωθούν λιγότερο στην αύξηση της παραγωγής και περισσότερο στις αποδόσεις των μετόχων.


Απόψεις δυο μελών της Aurora

Η Lizzie Bonahoom (συνεργάτιδα της παναμερικανικής ομάδας στην Aurora) δήλωσε: «Πολλές τάσεις μπορούμε να περιμένουμε να συνεχιστούν ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα αναλάβει καθήκοντα τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα αυξανόμενο μέρος της παροχής ενέργειας , και τα εργοστάσια άνθρακα θα συνεχίσουν να γερνούν και να αποσύρονται.

Εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση θέτει την ενέργεια ως κορυφαία προτεραιότητα, θα είναι δύσκολο να περάσει ουσιαστική νομοθεσία χωρίς την πλειοψηφία της Βουλής και την υπερπλειοψηφία της Γερουσίας.

Προσπαθήσαμε να συλλάβουμε όλα τα πιθανά αποτελέσματα διαμορφώνοντας τόσο το ρεαλιστικό να επιτύχει ο κάθε υποψήφιος όσο και το τι είναι δυνατό αλλά λιγότερο πιθανό. Το ρεαλιστικό αποτέλεσμα κάθε προεδρίας έχει πιο περιορισμένο αντίκτυπο στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στον τομέα της ενέργειας των ΗΠΑ από ό,τι βλέπουμε συνήθως στα σχόλια σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές.

Η Χάρις εκπροσωπεί σε μεγάλο βαθμό το status quo, ενώ ο Τραμπ μπορεί να δυσκολεύεται να τιμήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.


Η
Sophie Parsons (ανώτερη αναλύτρια αυτής της ομάδας βασικών εμπορευμάτων της Βόρειας Αμερικής στην Aurora) πρόσθεσε:

«Η έκκληση του Τραμπ να «μειώσει τις τιμές της ενέργειας» υπό την ηγεσία του είναι σταθερή όταν κοιτάξετε τα δεδομένα, δηλ. ένας πρόεδρος έχει περιορισμένη εξουσία στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και το σχέδιο του Τραμπ να «απελευθερώσει την αμερικανική ενέργεια», μέσω πρόσθετων μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και επιτάχυνσης της κατασκευής τερματικού σταθμού LNG, δεν αίρει τα εμπόδια που περιορίζουν επί του παρόντος την ανάπτυξη της αγοράς.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να καθορίζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ τα επόμενα 10 χρόνια, ο Αμερικανός καταναλωτής είναι απίθανο να βιώσει μια ουσιαστική αλλαγή στους λογαριασμούς ενέργειας, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο το επόμενο έτος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης