Ενέργεια

Σε εξέλιξη η ηλεκτρική διασύνδεση Αλβανίας-Ιταλίας – Ο ρόλος της Masdar

Σε εξέλιξη η ηλεκτρική διασύνδεση Αλβανίας-Ιταλίας – Ο ρόλος της Masdar
Η συνολική αξία του έργου αποτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ
Ολοκληρώνεται ο σχηματισμός κοινοπραξίας ανάμεσα στην Masdar με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την αλβανική ενεργειακή εταιρεία KESH, σύμφωνα και με τα όσα έγιναν γνωστά στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα με τον υπουργό Τεχνολογίας των ΗΑΕ Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζάμπερ στη Νέα Υόρκη.

Το αντικείμενο της κοινοπραξίας είναι η υλοποίηση επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας, με τους σχεδιασμούς να μην περιορίζονται μονάχα στην Αλβανία, αλλά να επεκτείνονται και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, με βάση όσα αναφέρονται σε αλβανικά ΜΜΕ.

Η γειτονική χώρα προωθεί τα τελευταία χρόνια ένα φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής έργων ΑΠΕ, ειδικά στους τομείς της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία σχετικούς διαγωνισμούς.

Αθροιστικά, συμπεριλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών έργων που έχουν καθοριστική παρουσία στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής της γειτονικής χώρας, οι σχεδιασμοί της αλβανικής κυβέρνησης προβλέπουν ότι η χώρα θα προσθέσει 4 TWh στην ετήσια παραγωγή της μέχρι το 2030, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα καταστεί καθαρός εξαγωγέας.

Προχωρούν οι προεργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Αλβανίας-Ιταλίας

Σε δηλώσεις αναφορικά με τη σύσταση της κοινοπραξίας των KESH και Masdar, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Ράμα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ώρα του πρόκειται να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία για την ανάπτυξη ενός υποβρύχιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα συνδέει τις δύο μεσογειακές χώρες.

Η συνολική αξία του έργου αποτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και η μελέτη σκοπιμότητας για την υποθαλάσσια διασύνδεση αναμένεται ολοκληρωθεί εντός του 2024.     

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης