Χάθηκαν στη…συνεννόηση τα εισιτήρια του μετρό Θεσσαλονίκης

Χάθηκαν στη…συνεννόηση τα εισιτήρια του μετρό Θεσσαλονίκης

Λειτουργικά μεν για τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, αλλά όχι ακόμα συμβατά με το νέο σύστημα e-ticketing του πολυαναμενόμενου μετρό, είναι τα 2 εκατομμύρια εισιτήρια του ΟΣΕΘ που απασχολούν τη δημοσιότητα το τελευταίο τριήμερο. Με τον οργανισμό να επιμένει ότι γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο μετρό, η…ασυνεννοησία μεταξύ των συστημάτων οδηγεί σε τροποποίηση της σύμβασης για επιπλέον 2,7 εκατ.  εισιτήρια και 100 χιλιάδες «έξυπνες» κάρτες.

Επί της ουσίας, δεν ταίριαξαν ποτέ οι προδιαγραφές των εισιτηρίων που προέβλεπε η σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΣΕΘ, που υπέγραψε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) με την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-AMCO-Indigital και αυτής της Ελληνικό Μετρό για το μετρό Θεσσαλονίκης, υπό τον σχεδιασμό αμερικανικής εταιρείας. Έτσι, όταν μπήκε στο τραπέζι η υπόθεση του ενιαίου εισιτηρίου, κατά τα πρότυπα της Αθήνας, για λεωφορεία και μετρό, και παρότι ο ΟΣΕΘ είναι αρμόδιος και για τα δύο, αυτό ήταν ήδη στον αέρα.

Έτσι, τα 2 εκατ. εισιτήρια της πρώτης σύμβασης είναι ταιριαστά στα λεωφορεία, αλλά για να «περάσουν» και από τις πύλες του μετρό χρειάζεται να διασυνδεθούν τα συστήματα. Μια διαδικασία που προχωρά. Συγχρόνως, σύμφωνα με πηγές του ΟΣΕΘ, θα προχωρήσει η τροποποίηση της σύμβασης της ΚτΠ για επιπλέον 2,7 εκατ. εισιτήρια, που θα χρησιμοποιούνται και στο μετρό, καθώς και για 100.000 ηλεκτρονικές κάρτες χωρητικότητας 8k. Βαίνει προς εξέταση την επόμενη εβδομάδα προσφυγή που έγινε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Νέος διαγωνισμός

Στα μέσα Οκτωβρίου, εντωμεταξύ, ο ΟΣΕΘ έβγαλε στον αέρα διαγωνισμό συνολικού ύψους 1,69 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για την προμήθεια τουλάχιστον 960.000 νέων καρτών, χωρητικότητας 8k, τόσο για τα λεωφορεία της πόλης, όσο και για το μετρό. Η τιμή ανά «έξυπνη» κάρτα ανέρχεται σε 1,40 ευρώ.

Ειδικότερα, αφορά στην προμήθεια «έξυπνων» καρτών στα πρότυπα της Thesscard, επαναφορτιζόμενων, με δυνατότητα χρήσης χωρίς επαφή (Contactless Smart Card), η οποία θα μπορεί να υλοποιεί οποιονδήποτε συνδυασμό προϊόντων κομίστρου, επιλεγεί από τον ΟΣΕΘ. Η συμβατική υποχρέωση του αναδόχου είναι να παραδώσει τις κάρτες  σταδιακά μέχρι και 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Οι προσφορές θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.  

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης